Image

“Sektörde devlet katkısı uygulaması ile başlayan büyümenin biraz hız kestiğini görüyoruz”

2017 yılı kasım ayı itibari ile bireysel emeklilik sektörü 6,8 milyon katılımcı sayısına ve devlet katkısı ile birlikte fon büyüklüğü toplam 74,8 milyar TL’ye ulaştı. 2017 yılı için bireysel emeklilik sektörü gelişimini incelersek, devlet katkısı uygulaması ile başlayan büyümenin biraz hız kestiğini görüyoruz. 31 Aralık itibari ile 2017 yılında sektör katılımcı sayısında yüzde 3,7 artış göstermiştir. Buna karşılık şirketimiz yüzde 10 büyüme ile en çok büyüyen ilk 3 şirketten biri olmuştur.


2017 yılı net katılımcı sayısı artışına baktığımızda sektör yaklaşık 250 bin katılımcı sayısı artışı gerçekleştirmiştir. 2013 yılında başlayan yüzde 25 devlet teşviki ile birlikte yıllık katılımcı sayısı artışları neredeyse 1 milyonlara ulaşmışken, mevcut BES potansiyeli otomatik katılım sistemi ile birlikte işverenleri aracılığı ile sisteme dahil olunca BES biraz hız kesti. Buna rağmen 2017 bağımsızda şirketimiz 50 bine yakın katılımcı sayısı artışı gerçekleştirerek 2017 bağımsızda en çok büyüyen ilk 3 şirket arasında girmiştir. Şirketimizin bu başarısında banka dağıtım kanalının etkinliği çok büyük. Halk Bankası’nın sağladığı yaygın şube ağı dışında güçlü alternatif dağıtım kanalları, internet ve telefon bankacılığı hizmetleri ile müşterilerimizle bağımızı güçlendiriyor, müşterimizin tercihi doğrultusunda onlara ulaşıyor ve ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hayat sigortacılığında olduğu gibi emeklilik sektöründe de banka dağıtım kanalının şirketlerin başarısı üzerindeki etkinliği büyük. Zaten sektördeki lider şirketlere baktığımızda da banka dağıtım kanalını kullanmanın etkinliğini fark edebiliyoruz.

Bugün yaklaşık 1 milyon kişi emeklilik döneminde rahat etmek için şirketimiz aracılığı ile tasarruf yapıyor. İnsanlara mutlu bir emeklilik dönemi sunuyor olmak bizleri de mutlu ediyor.

1 Ocak 2017 yılı itibari ile yürürlüğe giren ve sektörde büyük yankı uyandıran otomatik katılım sisteminde 10 ayı geride bıraktık. İlk kademede; 1000 ve üzeri çalışanı olan firmaları kapsayan otomatik katılım sistemine yaklaşık 2 milyon çalışan dahil oldu. Nisan 2017 tarihi itibari ile 250 ve üzeri çalışanı olan firmalarla birlikte kamu kurumlarının da sisteme girmesi ile 1,5 milyon özel sektör ve 2,5 milyon kamu çalışanı olmak üzere toplam 4 milyon çalışanın maaşlarından otomatik katılım için katkı payı kesintisi yapıldı. Temmuzda 100 ve üzeri çalışanı olan işyerleri de dahil olunca Ekim itibari ile 2017 yılında toplam 8 milyon çalışan işvereni aracılığı ile BES’li oldu.

Bugün otomatik katılımda ilk bir yıllık dönemin sonuna geliyoruz ve sisteme giren yaklaşık 8 milyon katılımcıdan 3,4 milyonu hala otomatik katılım aracılığı ile geleceği için tasarruf yapıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 14 yıllık süreçte 6,8 milyon katılımcıya ulaştığı düşünülürse güzel bir performans. Önümüzdeki dönemlerde uzun vadede ülke ekonomisine katkı sağlayacağı ve ülkemizin tasarruf oranını daha yukarılara taşıyacağına inanıyoruz.

18 yaş altı kişilerin BES kapsamına alınması günümüzün en çok konuşulan konuları arasında. 2017 yılı itibarıyla mevzuatta yapılan değişiklikle 18 yaş altındaki kişilerin de BES’e dahil olabilmelerinin önü açılmış olacak. Ülkemizde mevcut durumda yaklaşık 23 milyonluk bir nüfusun 18 yaşın altında olduğu biliniyor.

Sisteme giriş yaşının düşürülerek 18 yaşın altındaki kişilerin de sisteme katılmasının olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Bu durum, anne babaların çocukları adına ayrıca tasarruf edebilmesini de sağlayacak. 2018 yılında eğer 18 yaş altı kişilerin önü açılırsa katılımcı potansiyeli oldukça genişleyecek ve sistemin büyümesine uzun vadede önemli katkı sağlayacaktır.

Şirketimiz de otomatik katılım sistemindeki performansıyla sektörde en başarılı şirketler arasına girdi. Sektör geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yeni katılımcı sayısı olarak yaklaşık yüzde 48’lik bir azalma yaşadı.  Bu zaten 2017 yılı için beklediğimiz bir durumdu. Otomatik katılım kapsamına giremeyen 45 yaş üstü çalışanlar, OKS’den cayanlar, çalışanlar, çalışmayanlar, ev hanımları için avantajlı bireysel emeklilik ürünleri ile 2018 yılında bu azalmayı minimumda tutmayı hedefliyoruz.