Image

‘’18 yaş ve altının sisteme dahil edilmesine olanak verecek yasanın çıkması ile BES’e katılımın yeniden ivme kazanacağını düşünmekteyiz’’

2017 yılında otomatik katılımın yürürlüğe girmesiyle sektör yeni bir ivme kazandı. Yıl içinde sisteme otomatik dahil olan katılımcıların yaklaşık 3,3 milyonu sistemde kalmaya devam ediyor. Bir önceki yıl sisteme dahil olan katılımcı sayısının 700 bin civarı olduğunu düşünürsek otomatik katılımla 6 ayda geçen yılın 5 katı kadar sektör büyüdü. Toplam fon büyüklüğünde de önceki yıla göre yüzde 25’lik bir büyüme gerçekleşti. Otomatik katılım sektör için katılımcı sayısı ve fon gelişiminde lokomatif oldu diyebiliriz.


Otomatik katılım kitleleri kolay bir şekilde BES’e dahil eden ve ülkemiz için tasarruf açığının azaltılması yönünde olumlu katılar sağlayacak bir model. Sistemin tam anlamıyla başarılı olması için kamu spotları, bilgilendirmelerle daha fazla bilinç yaratılması ve işveren katkısının olması kritik başarı faktörü olacaktır. Kamuoyu araştırmaları ve anketler otomatik katılım reformunda en temel şartın işveren katkısı olduğunu göstermektedir. Kısa vadede yapılacaklara bakıldığında cayma süresinin arttırılması gerekiyor. Bu hem katılımcıların sistemi tanıması hem de şirketlerin hizmetlerini ve sistemin avantajlarını anlatabilmeleri için önemli. Katılımcıların çoğu bilinçsizlik nedeniyle sistemden çıkıyor ve sistemin avantajlarını kaybediyor. Bu tarz müşterileri tekrar geri kazanım için opsiyonlar da sunulabilir. Giriş yaşının 45 yaş altı çalışanlarla sınırlandırılması konusu da genişletilebilir hatta yaş sınırlaması kaldırılabilir diye düşünüyoruz. SGK verilerine göre toplam sigortalı sayısının yüzde 22’sini 45 yaş üzeri çalışanlar oluşturuyor. Bu toplamda 3,8 milyonluk bir büyüklüğü oluşturmakta. Belirli ihtiyaçlar için katılımcılara birikimlerinin bir bölümünü sözleşmelerini sonlandırmadan alma hakkının verilmesi de önerilerimiz içerisindedir.

Otomatik katılımla ilgili hem işverenler hem emeklilik şirketleri sisteme ilişkin hazırlıklarını çok kısa sürede hayata geçirmek durumunda kaldığı için tüm konsantrasyon bu tarafa yöneldi. Bu durumun bir süre daha daha aynı şekilde devam edeceğini düşünmekteyiz.

Fibaemeklilik olarak bu dönemde dahi büyümeye devam eden şirketlerden olduk. Önümüzdeki dönemde 18 yaş ve altının sisteme dahil edilmesine olanak verecek yasanın çıkması ile BES’e katılımın yeniden ivme kazanacağını düşünmekteyiz. Yaklaşık olarak 23 milyon gibi bir potansiyel olduğunu öngörmekteyiz.