Image

“Sektörümüz, ilk defa 2018 yılını katılımcı bazında eksi ile kapattı”

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden 2018 yılı içinde emekliliğini doldurup çıkış yapanların elbette katılımcı sayısı üzerinde bir etkisi var.


Ancak son yıllara bakıldığında sektörümüz, ilk defa 2018 yılını katılımcı bazında eksi ile kapattı. Bu durumun temel sebebinin sistemden erken çıkışların artması olduğunu söyleyebiliriz. Bu çıkışların gerçek sebepleri arasında da ekonomik gelişmelere bağlı gelişen dalgalanmaların olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

Özellikle Ağustos ayı itibarıyla ekonomide giderek artan belirsizlikler, faizlerin artması, mevduat faizlerine özel stopaj oranlarında yapılan kısa dönemli avantaj alternatifleri BES’ten çıkışların artmasına neden oldu.

Bu gelişmelerden de anladığımız üzere ekonomik dalgalanma döneminde katılımcıların kaygıya kapılarak uzun vadeli yatırımlarının sonunu düşünemediğini, bu davranış biçiminden de sektörümüzün olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz.

Müşteri segmenti, ürünlerimizi tasarlarken elbette göz önünde bulundurduğumuz en önemli etmen. Gelir düzeyine göre segmentlere ayırdığımız farklı BES planlarımız bulunuyor. Bunun yanı sıra her zaman üzerinde önemle durduğumuz 18 yaş altı segment için ailelere önerdiğimiz BESy planımız var. Bu ürün gruplarımıza 2019 yılı için yeni bir segment daha katıyoruz: “Dijital Müşteri”

Biliyorsunuz, hızla gelişen teknoloji ile hayatımızın hemen her alanında dijitalleşmeye doğru koşar adımlarla ilerliyoruz. Yarın teknolojinin bize daha neler getireceğini çok fazla kestiremiyoruz, çünkü gelişmeler gerçekten de hayallerin ötesinde seyrediyor. Bu sebeple biz de yeni müşteri segmentimizi cinsiyet ve meslek gruplarına göre değil, yaşam biçimine göre planlamayı tercih ettik.

Potansiyel müşteri kitlemizin genç nüfus olduğunu da hesaba katarsak, aslında mevcut müşterimize bile büyük kolaylıklar sağlayan dijital segmenti, bu yıl hayata geçiyoruz.

Gerek masaüstü alışkanlığı olan gerekse mobil alışkanlığı olan mevcut veya potansiyel katılımcılarımız için dijitalde önemli hizmetler sunuyoruz.

Zaman ve mekandan bağımsız olarak BES hakkında bilgi edinmek isteyenler, ürünleri, fiyatları, fonları ve getiri oranlarını inceleyebilecekleri kapsamlı hizmetlerimizle ve bu yeni segmentimizle çok yakında sizlerle buluşmuş olacağız.

 

18 yaş altı bireylerin sisteme dahil edilmesi konusunda uzun zamandır çalışmalarımız var. Ebeveynleri, çocuklarının gelecekleri adına neden bugünden birikime yönelmeleri gerektiği konusunda bilgilendirme çalışmaları yaptık.

Örneğin 18 yaşında bir birey, 56 yaşına kadar her ay 150 TL yastık altında biriktirecek olsa 39 yıllık bir süreçte sadece 70.200 TL biriktirebilir. Oysa ki aynı kişi BES’e dahil olsaydı yıllık % 3 reel getiri oranı ile birlikte 70 bin yerine 132.125 TL biriktirecekti. Üstelik 56 yaşında devlet katkısının tamamını da hak edeceği için 32.869 TL ek gelirle 39 yılın sonunda toplamda 164.994 TL birikim sağlamış olacaktı.

35 yaşında BES’e aynı ödeme miktarı ile katıldığınızda 56 yaşında emekli olduğunuz zaman devlet katkısı dahil yapabileceğiniz birikim ise 69.751 TL.

Yani BES’e 17 yıl sonra giren bir kişinin BES’teki birikimi ile 17 yıl önce yastık altında birikim yapmaya başlayan kişinin avantajı yaklaşık olarak aynı civarda.

O halde sisteme ne kadar erken katılım sağlanırsa avatajın oranı o kadar büyük ve önemli oluyorsa, 18 yaş altı katılımcıların sisteme getireceği hareketlilik, bizler için son derece olumlu bir gelişmedir.

Aynı şekilde aileler için de önemli bir finansal destektir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak çocuklara ve çocuklarının geleceğini düşünen ailelere hitap eden BESy planımızı tasarlamıştık ve sektörümüzde 18 yaş altı bireylerin sisteme dahil edilme çalışmaları da tamamlandığı zaman Fibaemeklilik, bu konuda da hazır olarak çalışmalarına derhal başlayacaktır.