Image

“İklim değişikliği kaynaklı hasarlar, eğer sigorta yoksa zincirleme olarak daha büyük krizler yaratabiliyor”

Birleşmiş Milletler’in (BM) Küresel İklim Riski Endeksi'ne göre iklim değişikliği 2017 yılında Türkiye'de 1.9 milyar dolarlık bir hasara yol açtı.


Birleşmiş Milletler’in (BM) Küresel İklim Riski Endeksi'ne göre iklim değişikliği 2017 yılında Türkiye'de 1.9 milyar dolarlık bir hasara yol açtı. İklim değişikliği sonucunda orman yangınları, aşırı yağmurlar ardından sel ve su baskını; fırtına, hortum ve dolu hasarlarıyla daha sık karşılaşmaya başladık. Aşırı hava olaylarını önceden tahmin etmek çok zor olabiliyor.

İklim değişikliği, zincirleme olarak hayatın akışını sekteye uğratıp ekonomiye de zarar vermekte. Dünyayı iklim değişikliği kaynaklı gıda ve su krizleri bekliyor.

İklim değişikliğine bağlı olarak; Türkiye’de deniz seviyesi yükselerek, tarım alanları daralıyor, sel, fırtına artıyor; ormansızlaşma yüzünden erozyon, kuraklık gibi olaylar artıyor; mevsimlik kar ve kalıcı kar-buz olan alanlarda, bunların erimesi, sel çığ, sel, taşkın gibi doğal afetlerin sayısının ve şiddetinin artmasına neden oluyor.

Bir anda başlayan dolu yüzünden araçlar çok ciddi zarar görebiliyor, evlerin ve ofislerin pencereleri, çatıları hasar görebiliyor. İçeri giren yağmur suları elektronik cihazların bozulmasına yol açabiliyor. Hortum sebebiyle seralar, ürünler zarar görebiliyor. Çiftçinin tekrardan aynı ürünleri ekmesi için belki bir yıl beklemesi gerekiyor.

Bütün bu iklim değişikliği kaynaklı hasarlara karşı en iyi korumanın sigorta olduğunu görüyoruz. Sektör olarak hasarı ödeyerek daha büyük krizlerin ortaya çıkmasını engelliyoruz. İklim değişikliği kaynaklı hasarlar, eğer sigorta yoksa zincirleme olarak daha büyük krizler yaratabiliyor. Bunun önüne geçmenin en uygun yolu sigorta olarak gözüküyor.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın hayatımızı ve insanlığı etkileyen önemli bir problem olduğu aşikar. Bilimsel verilere göre, Türkiye de küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin zararlı etkilerini yaşayacak. Bu etkinin şiddetinden korunmak adına ağaçlandırma çalışmalarının yapılması ve ormansızlaşmanın önüne geçilerek sera etkisinin en aza indirilmesi gerekmekte.

Küresel Isınmanın en büyük nedenlerini karbondioksit ve sera gazlarının salınımının artışı ve tarım arazisi elde etme, imar alanı açma vb. sebeplerden dolayı ormansızlaştırma oluşturmaktadır. Biz de Doğa Sigorta olarak, TEMA ve çalışanlarımızın iş birliği ile ağaçlandırma faaliyetlerine destek olmaktayız.

Artık iklim değişikliği hayatımızın bir parçası. İklim değişikliği ile mücadele belki de yıllar alacak. Bu süre içinde iklim değişikliğine adapte olup kendimizi korumanın yollarını aramalıyız.

Doğa Sigorta olarak hasar sonrası hızlıca ödemeleri gerçekleştirerek sigortalılarımızın hayatına kaldığı yerden devam etmelerine destek oluyoruz.

Doğa Konut Paket Sigorta Poliçesi’ne sahip olan sigortalılarımızın herhangi bir tabiat olayı sonucu gördükleri zararı karşılıyoruz. Bunun yanında; boya, badana veya dekorasyon masrafları, elektronik cihaz, hasar nedeniyle yapılacak ikametgah değişikliği masrafları ve mal sahibi veya kiracının kira kaybı teminatlarına da sahip oluyorlar. Serası veya tarlası zarar gören çiftçilerimizi de Devlet Destekli Tarım Sigortaları ile güvence altına alıyoruz.

Türkiye geneline yayılmış acente ağımızla ve acente temsilcisi çalışanlarımız vasıtasıyla sigortalılarımıza ihtiyaç duyacakları teminatlar hakkında bilgi verilmekte ve poliçe teminat yapısı birlikte oluşturulmaktadır. İhtiyaç duyulması durumunda ise tepe yöneticiler de dahil olmak üzere müşteri ziyaretleri yapılarak bilgi verilmektedir.

Risk yönetimi çerçevesinde bir tesisin özellikle yangın, sel, deprem ve diğer tabiat olayları gibi doğrudan risklerini ortaya çıkarmak, yeni doğan ve doğacak ihtiyaçlarını önceden tespit etmek amacıyla ilgili tesiste çalışma yapıyoruz.

Bu çalışma sonrasında, tesiste tespit edilen risklerin neden sonuç ilişkisiyle anlatıldığı bir rapor oluşturup, muhtelif hasar senaryoları ile birlikte olası azami hasarı, poliçe yapısına bağlı olarak ortaya çıkarmaktayız. Bunun sonunda tesisin sahip olduğu tehlike risklerinin azaltılması için, işletmeye yönelik öneriler listesi, sigortalının da sigortacının da uzun vadede menfaatini gözetecek şekilde öneri mektuplarımızı sigortalımız ile paylaşmaktayız. Dönem içerisinde yine sigortalılarımız ile önlemlerin alınması hususunda sürekli temaslarımız devam etmekte.