Sigorta sektöründeki dijital dönüşüm hasar hizmetlerinde zaman tasarrufu sağlıyor
Sigorta sektöründeki dijital dönüşüm hasar hizmetlerinde zaman tasarrufu sağlıyor

Sigorta sektöründeki dijital dönüşüm hasar hizmetlerinde zaman tasarrufu sağlıyor

Geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos aylarında meydana gelen doğal afetler sonrası, sigorta şirketleri yoğun biçimde hasar ihbarları almaya başladı. Sayıları on binleri bulan ihbarlar sonrasında sigorta şirketleri yoğun bir hasar yönetimi sürecine girdi. Yaşanan afetler sonrası sel baskınlarına karşı teminatı bulunan sigortalıların hasarlarının hızlı ve kolay bir şekilde karşılandığını belirten sektör yetkilileri, yoğunluktan dolayı pek çok sigortalının hala hasar bildirimi yapmamış olabileceğini ve ihbar sayısının ilerleyen dönemlerde artabileceğini belirtti

Doğal afetler içerisinde depremden sonra en çok hasarı sel baskınları veriyor. Sel felaketleri Türkiye’de yılda 150 milyon TL’nin üzerinde maddi hasara yol açıyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Ağustos ayı başında yayımladığı verilere göre sadece 18 Temmuz’da İstanbul’da yaşanan sel felaketinin ardından sektörde faaliyet gösteren sigorta şirketlerine 7 bin adet ve toplam 116 milyon liralık hasar bildirimi yapıldı. İstanbul’da 27 Temmuz tarihinde yaşanan sel felaketinde ise sektöre 22 bin adet ve 168 milyon liralık hasar bildirimi ulaştı. TSB’ye göre İstanbul’daki iki fırtına ve Bodrum’daki depremin yarattığı hasarın toplam büyüklüğü 300 milyon TL oldu. Uluslararası veri analizi şirketlerinden New York merkezli Verisk Analytics’in yayımladığı raporda ise İstanbul'da Temmuz ayında meydana gelen doğal afetlerdeki toplam sigortalı hasarının 1 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çekiliyor.

TSB’nin Temmuz ayı verilerine göre, 21 Temmuz tarihinde Gökova’da meydana gelen deprem felaketinde 12 milyon TL’lik hasar meydana geldi. Meteoroloji uzmanları iklim değişiklikleri nedeniyle Türkiye’deki doğal afet risklerinin daha da artacağını belirtiyor. Afet beklentisi ile ilgili yapılan açıklamalar, bireysel ve kurumsal bazda oluşabilecek sigortasız hasar riskini de gözler önüne seriyor.

Yaşanan afetler sonrasında sigorta talebinde belirgin bir artış yaşandığına vurgu yapan sektör yetkilileri, doğal afetlere karşı teminatı bulunan sigorta sahiplerinin hasarlarının kolay ve hızlı bir şekilde karşılandığını belirtirken, sigortasız bireylerin afette ağır mağduriyetler yaşadıklarını da dile getirdi.

Sigortacılık sektöründe son dönemlerde artan teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüm, şirketlerin aldığı yoğun hasar ihbarlarını daha hızlı ve sorunsuz şekilde çözümlemesine yardımcı oldu. Mobil uygulamalar üzerinden teknik hasar uzmanları ile iletişime geçme imkanı bulan sigorta sahipleri, hasar tazminatının en kısa sürede ödenebilmesi için gerekli yönlendirmeleri zaman kaybetmeden alabildi. Sektör yetkilileri, mobil uygulamaların gelişmesi ve yaygınlaşması ile sigorta sektöründe hizmet süresinin büyük ölçüde kısalacağına vurgu yaptı.

Yapılan hasar ihbarları sonrası çok hızlı bir şekilde aksiyon alarak, sigortalılara en iyi hizmeti vermek için çalıştıklarını ifade eden sektör yetkilileri, müşteri mağduriyetlerinin giderilmesi için de tüm imkanları seferber ettiklerini belirtti. Yetkililer ayrıca cam hasarları ve dolu hasarlarında yoğun talebe yetişilebilmesi için mevcut anlaşmalara hızlı ilaveler yaparak ek kapasite yarattıklarını da açıkladı.