Ekonominin büyümesinde sigorta sektörü büyük rol oynuyor
Ekonominin büyümesinde sigorta sektörü büyük rol oynuyor

Ekonominin büyümesinde sigorta sektörü büyük rol oynuyor

Türkiye Sigorta Birliği ve Rekabet Kurumu işbirliğiyle gerçekleşen toplantıda Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarı Sayın Osman Çelik, Rekabet Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Ömer Torlak, Kişisel Verilerin Korunması Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Faruk Bilir, Hazine Müsteşar Yardımcısı Sayın Ahmet Genç, Hazine Müsteşarlığı Bürokratları, Rekabet Kurumu üyeleri ve sigorta sektörünün üst düzey yöneticileri bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, banka dışı finansal sistemin büyütülmesine büyük önem verdiklerini bu çerçevede, Türkiye ekonomisine önemli derecede katkıları olan sigorta sektörünün güçlü bir şekilde gelişmesini önemsediklerini’’ ifade etti.

p>Rekabet Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Ömer Torlak ise konuşmasında, ‘‘Rekabet Kurumu olarak bizler, bir yandan tüm sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde etkin rekabetin tesisini gözetirken, bir yandan da sektörün yapısal meselelerine kamu ve özel sektör paydaşları ile birlikte çözüm aramayı önemli bir rekabet savunuculuğu olarak görüyoruz. Trafik sigortasındaki 11 yıllık zararın 7,3 milyar TL’ye ulaştığını hatırlatan Çağlar, trafikte tavan tarifeye geçişle bu branşta yıl sonuna kadar 2,1 milyar TL zarar oluşmasını hesap ettiklerini, bu nedenle tarife sisteminde 2018 yılında en azından enflasyon artışı kadar bir artış talep ettiklerini, ayrıca adeta bir memleket meselesi olan trafik kazalarının azaltılmasında ve yargı sistemi ile işbirliği noktasında çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Ekonominin büyümesinde sigorta sektörünün büyük rol oynadığını vurgulayan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, toplantıdaki sunumuna sektöre ilişkin genel bilgiler vererek başladı. Çağlar, sektörün 2017 Eylül sonu itibariyle prim üretiminin 33 milyar TL olarak gerçekleştiğini ve sektörün aktif toplamının 138 milyar TL olduğunu söyledi. Yüksek büyüme potansiyeline sahip sektörün, ekonomiye fon sağladığını ve teminat sağlama rolüyle başta mega projeler olmak üzere GSYH’nin 35 katı, 90 trilyon TL sigorta güvencesi verdiğini vurguladı.

Sektörün tazminat ödemelerine de değinen Çağlar, geçen yıl sektörün toplam 23,4 milyar TL tazminat ödediğini, 2017 yılında, günde 50 bin 803 adet hasar gerçekleştiğini ve buna karşılık sektörün günde 71,7 milyon TL ödeme yaptığını belirtti.

Başkan Çağlar sözlerine sektör gündemindeki Zorunlu Trafik Sigortası ile Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım’daki son gelişmeleri aktararak devam etti. Trafik sigortasındaki 11 yıllık zararın 7,3 milyar TL’ye ulaştığını hatırlatan Çağlar, trafikte tavan tarifeye geçişle bu branşta yıl sonuna kadar 2,1 milyar TL zarar oluşmasını hesap ettiklerini, bu nedenle tarife sisteminde 2018 yılında en azından  enflasyon artışı kadar bir artış talep ettiklerini, ayrıca adeta bir memleket meselesi olan trafik kazalarının azaltılmasında ve yargı sistemi ile işbirliği noktasında  çalışmalar yaptıklarını ifade etti

Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım’daki son durumu değerlendiren Başkan Çağlar, BES’te katılımcı sayısının 6,9 milyona, fon büyüklüğünün de Devlet Katkısı dahil 74,8 milyar TL’ye ulaştığını ifade etti. Bu yıl başlatılan Otomatik Katılım’la 15 Eylül 2017 itibariyle sisteme giren 6 milyon çalışanın 2,6 milyonunun sistemde kaldığını cayma/çıkış oranının da yüzde 57 olduğunu söyledi. Otomatik Katılım’da yapılmasını önerdikleri revizyonları şöyle sıraladı:

  • İşveren katkısının cüzi ve tedrici olarak sağlanmaya başlanması,
    • 1.000 TL devlet katkısının nemalandırılması
    • 18 yaşından küçüklerin sisteme girmesine yönelik mevzuat değişikliği  

Rekabet Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Ömer Torlak ise konuşmasında, ‘‘Rekabet Kurumu olarak bizler, bir yandan tüm sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde etkin rekabetin tesisini gözetirken, bir yandan da sektörün yapısal meselelerine kamu ve özel sektör paydaşları ile birlikte çözüm aramayı önemli bir rekabet savunuculuğu olarak görüyoruz. Bu bakımdan, ekonominin her alanında olduğu gibi sigortacılık sektöründe de ‘veri’ kavramının ekonomik faaliyetin neredeyse en önemli girdisi haline geldiği bir dönemde, bu kavramı tüm paydaşları ile birlikte ve tüm yönleriyle tartışmanın sektör bakımından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.’’ dedi.

Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek konuşmasında, ‘‘Türkiye ekonomisinde finans boyutu çok önemli. Bu bakımdan sektöre önemli derecede katkıları olan sigorta sektörünün de güçlü bir şekilde gelişmesini önemsiyoruz. Kişi başı brüt prim 2002 yılında 54,4 TL iken 2016 yılında 512,7 TL’ye yani 9,4 katına çıktı. Türkiye son 15 yılda yaşanan iç ve dış şoklara rağmen yüzde 5-6 büyüdü ve küresel rekabette yoluna devam etti. Yaşanan bu şokların etkisini hızlı bir şekilde atlattı. İnsanıyla, şirketleriyle ve ekonomisiyle dayanıklı bir ülke olduğunu kanıtladı. Demokrasi ve geleceğine sahip çıkmış bir milletiz. Yakın coğrafyada yaşanan sıkıntılar da yakında aşılacaktır. Türkiye’nin dayanıklı olduğu çok net; 2016 yılında yaşanan olumsuzluklara rağmen 585 bine yakın kişiye istihdam sağlandı. Çözüm noktasında irade ve ilerleme var. Reformları yapıyoruz ama daha hızlı daha derinlemesine ve daha geniş ölçekte dönüşümü sağladığımız ölçüde zorlukları aşarız. Benim mesajım kısa ve net. kısa vadede bir takım sıkıntılarımız var, kısa vadede Türkiye’ye yönelik olumsuz algı, olumsuz değerlendirmeler var. Evet, kısa vadede Türkiye’nin bazı kırılganlıkları ön plana çıkıyor ama şunu unutmayalım Türkiye’nin bu şoklara karşı tepki verecek güçlü bir manevra alanı var. Güçlü tarafları daha çok. En önemlisi Türkiye’nin siyasi istikrarı var. Türkiye’nin önü açık. Bütün sektörlerde büyüme potansiyeli var. En büyük büyüme potansiyeli olan sektörlerin başında sigorta sektörü geliyor. Birlikte inşa edeceğiz, birlikte büyüyeceğiz’’ dedi.