TCDD, yolcularına özel sigorta güvencesi sağlamıyor
TCDD, yolcularına özel sigorta güvencesi sağlamıyor

TCDD, yolcularına özel sigorta güvencesi sağlamıyor

Türkiye’de karayolu, havayolu ve denizyolu ile taşımacılıkta yolcular ferdi kaza, zorunlu trafik, mali sorumluluk sigortaları gibi sigortalar ile korunuyor. Ancak TCDD, yolculara yönelik özel sigorta uygulaması sağlamıyor. Bunun yerine 2016 yılından itibaren yolcular için ‘Dahili Sigorta Fonu’ oluşturulmuş durumda.

TCDD, 2016 yılından bu yana yolcularına özel sigorta sağlamıyor. Kurum, sigortaya yönelik tüm işlemleri kendi bünyesindeki ‘Dahili Sigorta Fonu’ üzerinden yürütüyor. 2016 yılında değişen TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Ana Statüsü ile de Dahili Sigorta Fonu uygulaması resmilik kazandı. Ana statüsünde TCDD’ye; sigortacılık mevzuatına aykırı olmamak üzere sigortayla ilgili işlemleri yapma veya yaptırma, sigorta acenteliği ve her türlü ekspertiz işlemlerini yürütme ve dahili sigorta fonu kurma yetkisi verildi. Ardından 2017 yılında TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü Sigorta Yönergesi hazırlayıp, yayımladı.

Demiryolu ulaşımında kaza oranları yüksek seyrediyor

Türkiye'de gerçekleşen tren kazalarında bugüne kadar çok sayıda kişi hayatını kaybetti ya da yaralandı. Özellikle hızlı tren uygulamaları ile artan ölümlü ve yaralanmalı kaza oranları da artış gösterdi. Geçmişteki büyük kazalara bakıldığında, 22 Temmuz 2004’te İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ekspresi, Sakarya Pamukova Mekece yakınlarında kaza yapmıştı. 41 yolcunun hayatını kaybettiği kazada, 89 yolcu da yaralanmıştı. Ancak kazalar geçmişte kalmadı. Önceki yıllarda buna benzer pek çok olay yaşanırken, yakın zaman önce de Tekirdağ Çorlu’da yolcu treni devrildi. Faciada 25 kişi hayatını kaybetti. 318 kişi de yaralandı. Tüm bu üzücü olaylar devlet demiryollarında yolculuk eden kişilerin özel sigortalar ile koruma altına alınması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

TCDD hangi durumlarda yolcularını koruyor?

Sigorta İşleri Yönergesi’nin 20’nci maddesinde, TCDD’nin Dahili Sigorta Fonu’nun olası bir kaza durumunda nelere teminat sağladığı belirtiliyor. Yönergeye göre, TCDD kusurundan kaynaklanan çarpma, çarpışma, yangın dolayısıyla yolcuların, personelin ve diğer şahısların can kaybı veya yaralanmaları, TCDD’ye teslim edilmiş eşya ve bagajların hasar veya ziyanı, bir tren üzerinde fiilen görev yapan personelin, bu görevi ifa ettiği sırada can kaybı veya yaralanmaları, yangınlar sonucu üçüncü şahıslara ait tarla, bağ, bahçe, bağ evleri, orman ve fidanlıklar gibi alanlarda meydana gelen zarar ve ziyanlar, tedavi giderleri, sulh ve ibra yoluyla ödeyeceği veya mahkeme kararıyla ödemeye mahkum olacağı tazminat, dava ve mahkeme masrafları Dahili Sigorta Fonu’ndan karşılanıyor. Ancak son olarak Tekirdağ’da yaşanan tren kazası ile hayatını kaybeden yolcuların aileleri ve kazada yaralanan yolcular bahsi geçen fondan bir destek alamadıklarını iddia ediyor. Yolculardan Nurdoğan Aktürk’ün iddialarına göre; kazada 5 ay önce kolunu kaybeden Aktürk’ün protez masrafları fon tarafından karşılanmadı. Ayrıca, kaza sonrası henüz kimseye ödeme yapılmadığı da iddialar arasında. Konuyla ilgili bekleyiş sürüyor.

Dahili Sigorta Fonu nedir?

TCDD Taşımacılık bünyesinde, bütçeden pay ayırarak, oluşturulan fon kapsamında yaptırılan sigortalara dahili sigorta deniyor. Fonun kaynağı ise yine TCDD Taşımacılık bütçesinden her yıl ayrılan karşılıklardan ve TCDD İşletmesi tarafından aktarılan fonlardan oluşuyor.

Fondan yararlanabilmek için henüz TCDD’ye başvurmamış olan kaza mağduru yolcuların TCDD’ye başvurarak konu ile ilgili talepte bulunmaları gerekiyor.