Sigorta ve emeklilik sektörlerine yön veren son teknolojik gelişmeleri uzmanları anlattı
Sigorta ve emeklilik sektörlerine yön veren son teknolojik gelişmeleri uzmanları anlattı

Sigorta ve emeklilik sektörlerine yön veren son teknolojik gelişmeleri uzmanları anlattı

Türkiye Sigorta Birliği’nin düzenlediği “Sigorta ve Emeklilik Sektörü Strateji Belirleme Çalıştayı” konularında önde gelen uluslararası uzmanları sektörle bir araya getirdi. Sigorta ve emeklilik sektörünü etkileyen teknolojik gelişmelerin konuşulduğu Çalıştayın ilk panelinde TSB, Insurance Europe (Avrupa Sigorta Birlikleri) Genel Direktörü Michaela Koller’i ağırladı.

Çalıştay kapsamında, moderatörlüğünü Avrupa Sigorta Birliği Genel Sekreteri Michaela Koller’in üstlendiği  “Dünyada ve Türkiye’de Sigorta Sektörünü Etkileyen Son Teknolojik Gelişmeler: Blokchain, Yapay Zeka, Siber Riskler”  başlıklı bir panel düzenlendi.

Panelde Yapay Zeka Uzmanı ve İsviçre’deki Veri Analizi Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Angela Carpintieri, blockchain teknolojileri ekseninde sigorta Ar-Ge çalışmalarına liderlik eden Blockchain Uzmanı-Ekonomist Dr. Magdelena Ramada Sarasola, Sigorta Birlikleri Küresel Federasyonu (GFIA) Siber Riskler Çalışma Grubu Başkanı Stephen Simchak ve Yapay Zeka uygulamalarının adaptasyonu konusunda uzman Gero Martin Gunkel konuşmacı olarak yer aldı.

Blockhain’in hacklenemez ve modifiye edilemez bir sistem olduğunu belirten Dr. Magdelena Ramada Sarasola, “Blockchain bir teknoloji değil, sosyolojik inovasyon. Üretmek için bu ekosistemin parçası olmak önemli. Bunun ardından yeni modellerin geliştirilmesi, mevzuatın yeniden düzenlenmesi ve yeni gelişmeler için alan yaratmak gibi adımlar geliyor” dedi.

Yapay zekanın artık herkesin yaşamının bir parçası olduğuna değinen Angela Carpintieri, “Hasar, poliçe, IK, IT ve daha pek çok süreçte yapay zekadan yararlanılıyor. Yapay zeka teknolojisi hem poliçeleri hem poliçe sonrasındaki gelişmeleri göz önünde bulundurarak gelen bir şikayet hakkında çok kısa sürede sonuca varabiliyor. Algoritma kendi kendine öğreniyor ve karar vermeye başlıyor. Ancak bu durum, kararların sorumluluğu, güvenlik, kontrol mekanizmaları, ekonomik ve toplumsal riskler gibi konuları gündeme getiriyor. Buna uygun düzenlemeleri yapmak, riskleri şeffaflıkla ele almak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yapay zeka ile kaza sonrası inceleme süreçlerinin ortalama 58 dakikadan 5 saniyeye indiğini belirten Gero Martin Gunkel, “Hem iş gücü hem de zaman maliyeti açısından ciddi avantajlar sağlıyor. Üstelik yıllar içinde sistemin verdiği sonuçların doğruluğu da giderek artıyor, yapay zeka yeni hizmetlere olanak sağlıyor. Yeni müşterilerle ilgili hızlı bir takip ve analiz yapılması mümkün hale geliyor. Ancak bu noktada belirtmeliyim ki, bilgisayarların insanların yerini alacağı yönündeki söylentiler gerçeği yansıtmıyor. İnsanların algılama ve tanıma kapasitesi hala yapay zekanın çok çok ötesinde. Yapay zeka ancak güçlü bir veri seti varsa iyi sonuçlar veriyor” dedi.

Siber ürünlerin gelişmekte olduğunu belirten Stephen Simchak ise, “Risk yönetiminde tüketicilerin talep ve beklentileri önemli. Şirketler için risklerin iyi analiz edilmesi ve önlemlerin alınması gerekiyor. Siber ürünlerin kapsamının iyi takip edilmesi ve ihtiyaçlarla örtüşüp örtüşmediğinin değerlendirilmesi önem taşıyor. Özellikle KOBİ’ler bu alandaki risklerin farkında olmayabiliyor ancak onlar da siber riskleri poliçe kapsamına almalı” dedi.