Bireysel emeklilik şirketleri müşterilerine sunduğu ek hizmetlerle sektörü canlandırmayı hedefliyor
Bireysel emeklilik şirketleri müşterilerine sunduğu ek hizmetlerle sektörü canlandırmayı hedefliyor

Bireysel emeklilik şirketleri müşterilerine sunduğu ek hizmetlerle sektörü canlandırmayı hedefliyor

Bireysel emeklilik sektörü, müşterilerine önemli hizmetler sunmaya devam ediyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) geçtiğimiz yılı negatif verilerle kapatması sonrasında emeklilik şirketleri müşteri bağlılığı, tercih edilirlik ve karlılık oranlarını arttırmak için kendilerini sektörde ön plana çıkaracak en önemli yöntemlerden biri olan müşteri hizmetlerinde çeşitlilik ve kalite alanına yoğunlaşıyor.

Bireysel emeklilik sektörü; değişen düzenlemeler, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte yeni sunulan ürün ve hizmetler ve artan rekabet ile birlikte her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Gerçekleşen bu düzenlemeler ile birlikte rekabetin iyice arttığı emeklilik sektöründe, emeklilik şirketleri bir yandan katılımcı sayısı ve fon büyüklüklerini artırmaya çalışırken diğer yandan da teknolojik gelişmelerden faydalanarak müşteri memnuniyetini ve kârlılıklarını artırmaya odaklanmış durumda.

Özellikle otomatik katılımın hayata geçmesi ve geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik kriz sonrasında sistemden büyük oranda çıkışların olması nedeniyle, bireysel emeklilik sektörü yılı ilk kez negatif verilerle kapatmıştı. Bu durum, şirketlerin karlılık ve rekabet hedefleriyle birleşince sektörde müşterilere sunulan teminat dışı hizmetlerde de önemli bir genişleme kaydedildi.

Şirketlerin müşterilerine sunduğu ilave hizmetler hobi ve yaşam kulüpleri adı altında toplanıyor. Rahat bir gelecek amacıyla uzun vadeli planlar yaparken, aynı zamanda bugününü güzel yaşamak isteyenler için emeklilik şirketlerinin uygulamaya koyduğu yaşam kulüpleri, katılımcılarına büyük avantajlar sunuyor. Emeklilik şirketinden sadece gelecekte değil, bugünü için de faydalanmak isteyen pek çok kişi için önemli bir avantaj olan yaşam kulüpleri, müşterilerden büyük ilgi görüyor.

Şirketler, bu alanda anlaşmalı kurumlarda sağladığı özel indirimlerle, çeşitli çalışma ve projelerle müşterilerinin bugünden başlayarak bir hobi edinmelerine veya mevcut hobilerini geliştirerek yaşam kalitelerini artırmalarına odaklanıyor. Ayrıca şirketler, müşterilerine bu kulüplerle eğitim, sanat, spor ve sosyal aktivite gibi birbirinden faydalı hizmetler de sunuyor. Yabancı dil kursları, el sanatları, yüzme, gezi, helikopter turu gibi etkinlikler, bu hizmetlerden bazıları olarak özetlenebilir.

Sektör, müşterilerine bunun yanında teknolojik gelişmeler ışığında da önemli hizmetler sunuyor. Robo danışmanlık hizmetleri ile fon dağılımları hakkında elektronik olarak danışma hizmeti alabilen müşteriler, bunun dışında internet şubesinden hem hayat hem de BES ürünlerini izleyebiliyor. BES tarafında fon ve katkı payı değişikliği gibi işlemleri otomatik olarak yapabiliyor. Sözleşme bilgilerine, birikim bilgilerine ve ödeme bilgilerine 7/24 ulaşabiliyor.

Emeklilik sektörü, müşteri memnuniyeti amaçlı hizmetlerini sürdürmeye devam ettikçe, BES de gelişimini sürdürüyor. 15 Mart tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre katılımcı fon tutarı 81,2 milyar TL, katılımcı toplamı ise 6,8 milyon kişiye ulaştı. Yetkililer, sektörün ilerleyen süreçlerde de performansının artacağı görüşünde.