Sigorta sektörünün büyüme hızının 2017’de yavaşlayacağı öngörülüyor
Sigorta sektörünün büyüme hızının 2017’de yavaşlayacağı öngörülüyor

Sigorta sektörünün büyüme hızının 2017’de yavaşlayacağı öngörülüyor

Dolardaki artış sektörün hasar maliyetlerini artıracak

Sigorta sektörünün prim üretimi 2016 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 30 oranında artış göstererek 40 milyar TL’yi aştı. Sektörün büyümesindeki en önemli faktör yıl içerisinde trafik branşındaki prim artışı oldu. Reel anlamda ise yüzde 20’nin üzerinde büyüyen sektör; 2017 yılında 2016 yılına oranla daha ufak çaplı bir büyüme yaşanacağını öngörüyor

Sigorta sektörünün büyümesini Türkiye ekonomisinin büyümesi ile paralel bir doğrultuda gören sektör yetkilileri; toplumun refah düzeyinin ve ülkedeki yatırımların artması ile sigorta sektörünün büyümeye devam edeceğini belirtiyor.

2017 yılında sigorta sektörünün yüzde 10-15 oranında büyüyeceğini ya da büyümenin çift haneli rakamlara ulaşamayacağını öngören yetkililer; dolar kurundaki artışın sigorta sektörünü doğrudan etkilediğini belirtiyor. 2016 yılının 2. çeyreğinden itibaren yüksek bir artış trendi sergileyen dolar, sigorta sektöründe özellikle trafik ve kasko branşında hasar maliyetlerini artırıyor. 2017 yılı içerisinde bu durumun hasar maliyetleri anlamında sektöre zarar verebileceği düşünülüyor. Ayrıca yapılan ÖTV zamları ile birlikte yeni araç satışlarında düşüşler yaşanabileceği fikri de sektörü olumsuz etkileyecek faktörler arasında.

Ekonomide esen sert rüzgarlar ülke ekonomisini etkilediği gibi tüm sektörlere de olumsuz yansıyor. Özellikle dolar kurunun artışı ile ilgili olarak tahmin yapılmasının bile güçleştiği bir dönemden geçilirken; sigorta sektörü ve müşterileri de gelişmelerden etkileniyor. Dolar kurundaki artışa 6 aylık göstergeler halinde bakıldığında yükseliş net bir şekilde görülebiliyor. 2015 yılının Ocak ayında 2,34 TL olan dolar kuru, Haziran ayına gelindiğinde 2,67 TL’ye, 2016 yılının Ocak ayında 2,91 TL’ye, Haziran ayında 2,94 TL’ye ve 2017 yılının Ocak ayında ise 3,59 TL’ye yükseliyor.

Teknik karlılık anlamında da çok fazla olumlu gelişme yaşanmasını beklemeyen sektör yetkilileri; 2017 yılında nakliyat, inşaat, mühendislik ve yangın branşlarında büyüme yaşanabileceğini belirtiyor. Makroekonomik beklentiler ve döviz kurundaki artışın tüketicilere sigorta ürünlerinin primlerinde artış olarak yansıyabileceği de 2017 yılı beklenti ve öngörüleri arasında yer alıyor.