Hayat sigortalarının gelişiminde en önemli etken ürün çeşitliliğinin artması
Hayat sigortalarının gelişiminde en önemli etken ürün çeşitliliğinin artması

Hayat sigortalarının gelişiminde en önemli etken ürün çeşitliliğinin artması

Hayat sigortaları 2017 yılının ilk çeyreğinde prim üretimini yüzde 52 artırarak 1 milyar 637 milyon prim elde etti. Ulaşılan büyüklüğün yeterli olmadığını düşünen hayat ve emeklilik sektörü, gelişim açısından daha büyük bir potansiyel olduğuna işaret ediyor. Ürün çeşitliliği gelişim açısından en önemli etken olarak görülürken, reklam ve tanıtım faaliyetleri ile birlikte farkındalığın arttığı belirtiliyor.

Kredi pazarının 2017 yılında hızlı büyümesi kredi bağlantılı hayat sigortalarına da olumlu yansıdı. Hayat sigortaları 2017 yılının ilk çeyrek sonuçlarına göre prim üretimini yüzde 52 seviyesinde artırdı. Artışla birlikte Mart 2016’da 1 milyar 80 milyon TL’lik üretim gerçekleşirken, Mart 2017’ye gelindiğinde 1 milyar 637 milyon TL’lik prim üretimi sağlandı.

 

Hayat sigortaları prim üretiminin ulaştığı büyüklüğü yeterli seviyede görmeyen hayat sektörü, tüm teşvik ve desteklere rağmen yaşamsal risklerin sigortalanması konusunda farkındalığın az olduğunu belirtirken aynı zamanda bu durumu gelişim potansiyeli taşıyan bir fırsat olarak değerlendiriyor.

 

Geleneksel satış kanallarının yanı sıra banka ve alternatif dağıtım kanallarının üretimde aktif olarak yer alması rekabeti değiştiren en önemli gelişme olarak değerlendiriliyor. Kredi kullanımının ve bankacılığın dijital kanallara kaymasını hem risk hem de fırsat olarak ele alan sektör, alternatif dağıtım kanallarının gelecek dönemde payını artıracağını vurguluyor.

Türkiye’de hayat sigortacılığının gelişiminde en temel etken olarak ihtiyaçlara yanıt verebilen ürün çeşitliliği olarak görülüyor. Özellikle son yıllarda krediden bağımsız olarak piyasaya sürülen hayat sigortası ürünleri ve halihazırda var olan ürünlerdeki teminat iyileştirmeleri, hayat sigortası sektörünün büyümesinde en önemli faktör konumunda. Ürün çeşitliliğinin yanı sıra bireyleri hayat sigortası konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan tanıtım ve reklam faaliyetlerinin geri dönüş oranları sektörü memnun ediyor. Sigorta bilincine ve farkındalık artışına önemli katkı sağladığı belirtilen reklamların yanı sıra artan finansal okuryazarlığın da sigorta satın alma davranışını artırdığı belirtildi.

Hayat ve emeklilik sektörü, bireylerin daha fazla ilgisini çekebilmek için ürün gamını genişlettiklerini ve varolan ürünleri sürekli olarak gözden geçirdiklerini ifade etti. Teknolojinin gelişimiyle birlikte yeniden şekillenen alternatif dağıtım kanallarına yatırım yaptıklarını belirten yöneticiler, doğru kanal ve doğru ürün eşleştirmesiyle birlikte satış başarılarını daha da artıracaklarını vurguladı.