Sigorta sektörünün geleceğini Y ve Z kuşağı şekillendirecek
Sigorta sektörünün geleceğini Y ve Z kuşağı şekillendirecek

Sigorta sektörünün geleceğini Y ve Z kuşağı şekillendirecek

Yeni müşteri profiline uygun çalışmalar ortaya koyan sigorta şirketleri dijital alanlarda yatırım yapıyor. Dijital dönüşümü başaran şirketler Y ve Z kuşağının beklentilerini karşılayarak büyüme kaydetmeyi hedefliyor

Dünyamız hızla değişiyor ve ihtiyaçlarımız her geçen gün artarak farklılaşıyor. Bu hız ve değişim içerisinde sigorta sektörü, yeni müşteri profiline ve ihtiyaçlara göre stratejiler belirlemek durumunda kalıyor. Teknoloji ve internetin kullanımın yaygınlaşması sektörün geleneksel satış kanallarının dışında, gelişen teknoloji ve yeni müşteri profiline uygun kanallar ile satış yapmasını zorunlu kılıyor. 

Ülkemizde bir hayli fazla olan genç nüfus oranın para kazanmaya başlaması ile beraber sigortaya olan ihtiyaçları da artıyor. Sigorta sektörü yeni oluşan müşteri profiline daha uygun ürünler üretmeyi ve bu ürünleri geleneksel yollardan değil de bu profile uygun kanallar üzerinden sunmayı hedefliyor. Teknoloji ve internetin kullanımının yaygınlaşması her şeyin daha hızlı ve anlık olarak gerçekleşmesini sağlıyor. Bu durumda sigorta sektörü, müşteri profiline en uygun olan ve geleceği şekillendiren dijital alanlarda yatırım yapıyor. Bazı sigorta şirketleri mobil uygulamalarla müşterilerinin hızlı ve basit bir şekilde kendileri için en uygun ürünleri bulmalarını ve satın almalarını sağlıyor. Sigorta sektörü yetkilileri dijital alanda sundukları hizmetlerin gelecekte daha da önem kazanacağının altını çizerek, yeni oluşan müşteri profilinin sektörün gelişmesine büyük katkı sağlayacağını belirtiyor.

Yeni müşteri profilinin sektörden beklentileri; hız ve kişiye özel ürünler

Sigorta sektörünün yeni müşteri profilini oluşturan ve hali hazırda sigortalı ya da sigortalı adayı olan Y ve Z kuşağı dijital teknolojiyi hayatın her alanında etkin bir şekilde kullanıyor. Kullanım alanlarının çokluğu ve çeşitliliği fazla olsa da temel olan etkenler değişmiyor. Sigorta sektörü açısından bakıldığında yeni müşteri profilinin sektörden beklentileri arasında başta hız olmak üzere yenilikçi, kişiye güven veren, kolay ulaşılan, basit ve anlaşılır bir şekilde kişiye özel ürünler tasarlayan, kaliteli, çözüm odaklı ve dinamik bir yapıda olması gerekiyor. Diğer yandan sigorta şirketleri müşterilerin şikayetlerini ve satış sonrası hizmetlerle ilgili isteklerine hızlı ve çözüm odaklı bilgi sunması da büyük önem taşıyor. Sektör dijital alanlara yatırım yaparken Y ve Z kuşağının beklentilerine yönelik adımların atılmasını göz önünde bulunduruyor.

Yeni nesil müşteri profiline baktığımızda hız ve kişiye özel ürünleri benimseyen ve öncelikli tercih olarak bu hizmetleri sunan şirketlere yöneldikleri görülüyor. Dijitalleşme trendi ile gelen bu değişime ayak uydurarak sektörde öne çıkmayı hedefleyen sigorta şirketlerinin hizmetlerini yeni teknolojilere adapte etmesi büyük önem taşıyor.  

Dijital alanlara yatırım yapan sigorta şirketleri özellikle siber güvenlik risklerinin önlenmesi, kişisel verilerin korunması ve otomasyon konularında yatırım yapıyor. Bunların dışında yapay zeka, telematik, nesnelerin interneti, blockchain gibi gelişmelerin takibi ve uygulamaya geçirilmesi sigorta sektörünün geleceğini şekillendiren teknolojiler arasında yerini alıyor. Dijital kanallar ve teknolojinin sağladığı imkanlar hem geleneksel yollardan sigorta satın alan tüketiciler hem de yeni müşteri profili ile daha yakın ilişki kurulması bakımından önem arz ediyor.