Sektör yeni yılda trafik dışındaki ürünlere daha fazla yönelmeli
Sektör yeni yılda trafik dışındaki ürünlere daha fazla yönelmeli

Sektör yeni yılda trafik dışındaki ürünlere daha fazla yönelmeli

Koalay.com Genel Müdürü Meltem Yiğit, sigortacılık sektörünün 2017 yılı performansı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2017 yılında sigorta sektörünün yüzde 15 artışla 46 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdiğini belirten Koalay.com Genel Müdürü Meltem Yiğit, üretimin yüzde 85’inin hayat dışı, yüzde 15’inin ise hayat branşından elde edildiğini söyledi. Kasko sigortaları pazar payının yüzde 17 ile bir önceki seneyle aynı seviyede kaldığını ekleyen Yiğit; “Kaskoda üretim artışı yüzde 12 olarak gerçekleşti. Trafik sigortalarında ise pazar payı yüzde 36’dan yüzde 32’ye geriledi ve geçen sene yaşanan tarife değişikliği sebebiyle üretim artışı yaşanmadı, üretim bir önceki seneye göre yüzde 11 civarında geriledi. Yangın branşında yüzde 19, mühendislikte ise yüzde 24 büyüme yaşandı. Sağlık sigortalarındaki artış ise yüzde 19’du.” şeklinde konuştu.

Trafik sigortalarında tavan fiyat uygulamasının ortaya çıkma sebepleri hakkında konuşan Meltem Yiğit, son 10 senede trafik branşında yaşanan zararın 7,5 milyar TL civarında olduğunu hatırlatarak, özellikle 2012 ve 2015 senelerinde yaşanan zararların sigorta şirketlerinin diğer branşlarda elde ettiği karlılıkları yok ettiğinin altını çizdi.  Sigorta şirketlerinin bu sebeplerle trafik sigortalarında fiyat artışına gitmek mecburiyetinde kaldığını belirten Yiğit; “Şirketler bir yandan trafik primlerine zam yaparken, diğer yandan hasar frekansı yüksek araçları ve kötü sürücüleri de sigortalamaktan kaçınmaya başladı. Bu durum Hazine Müsteşarlığı tarafında giderek artan bir kamuoyu baskısı oluşturmaya başladı ve Hazine Müsteşarlığı önce Ekim 2015’de, kamyon, kamyonet, ticari taksi, minibüs, otobüs gibi ticari araçların trafik sigortasına tavan uygulaması getirdi. Ancak bu kez de sigorta şirketleri burada oluşan zarar yükünü hafifletebilmek için diğer araç gruplarındaki fiyatları arttırmaya başladılar. Bu da ortalama primleri oldukça yükseltti. 2016 nisan ayında Karayolları Trafik Kanunu’nda kusurlu sürücü, rücu ve tazminat konularındaki belirsizlikleri gidermek üzere bir takım yasal değişiklikler yapıldı, sonrasında ağustos ayında trafik sigortaları genel şartlarında yapılan değişikliklerle eşdeğer parça kullanımı, değer kaybı gibi konularda ilave açıklamalar yapıldı. Bu yasal değişikliklere rağmen, fiyatlarda herhangi bir düşme yaşanmadığı ve ortalama primler 2017 senesinin ilk 3 ayında da yüksek seyrettiği için, tavan fiyat uygulamasına gidildi.” dedi.

Tavan tarifenin sigortasızlık oranını düşürme konusunda olumlu katkısı olacak

Tavan fiyat uygulamasının 2017 yılındaki trafik sigortası satışlarına, müşteri davranışlarına ve sektörün prim üretimine etkisine değinen Yiğit, 2016 yılında yüzde 36 olan trafik sigortaları pazar payının 2017 sonunda 4 puan gerileyerek yüzde 32’ye düştüğünü söyledi. Ortalama primlerin tavan fiyat sebebiyle yaklaşık yüzde 25 düşmesi nedeniyle trafik üretimi hacminin bir önceki seneye göre yüzde 10 gerilediğine vurgu yapan Yiğit; “Trafik sigortasının son yıllarda yüksek seyreden primleri sebebiyle sigortasızlık oranı neredeyse 8 milyon araca ulaşmıştı. Tavan tarifenin sigortasızlık oranını düşürme konusunda olumlu katkısının olacağı görünüyor.” açıklamasını yaptı.

Tavan fiyat uygulamasının 2018 yılında trafik sigortalarındaki sektör karlılığın olan etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Meltem Yiğit, şunları kaydetti: “Tavan fiyat uygulaması yüzde 5 zam ile 2018 yılında da devam ediyor olacak. Ancak sigorta şirketleri 2018 yılında da uygulanacak olan bu fiyatlarla zarar edeceklerini öngörüyorlar. Sektörün trafik ürünü dışında diğer ürünlere yönelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Trafikteki araç sayısının 22 milyon ve kasko sigortalı sayısının 4.4 milyon olduğu göz önüne alındığında sektörün oto branşında verimliliğini arttırmak üzere farklı segmentlerde bulunan müşterilere ihtiyaçlarına yönelik farklı ürünlerle gitmeleri lazım. Koalay.com olarak birçok farklı ürünü, bütçeye ve ihtiyaca uygun şekilde müşterilerimizin bilgisine sunuyoruz. Müşterimiz ürün üzerinde dilediği değişiklikleri yaparak, tamamen kendi ihtiyacına göre değiştirip kolayca satın alabiliyor. Müşteriyi doğru bilgilendirmek ve tüm şeffaflığı ile satın aldığı ürün konusunda destek olmak aracıların en önemli sorumlulukları arasında.”