BES 2018 yılında otomatik katılımla beraber büyüyecek
BES 2018 yılında otomatik katılımla beraber büyüyecek

BES 2018 yılında otomatik katılımla beraber büyüyecek

İlk yılını geride bırakan otomatik katılım sistemi, 3,5 milyon kişinin sisteme dahil olmasıyla birlikte 1,9 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. Çalışanların emeklilik günleri için tasarruf etmesini sağlayan otomatik katılım, 1 Ocak 2017’den itibaren 45 yaş altı çalışanların kademeli olarak sisteme dahil olmasını sağladı

İlk etapta 1000 kişi ve üzeri çalışanı bulunan şirketlerin çalışanlarının dahil olduğu sistem, 2017 yılı Nisan ayı itibariyle 250-999 çalışanı bulunan şirketlerin, kamu idarelerinin ve sosyal güvenlik kurumu çalışanlarının BES’e dahil olmasını sağladı. 2017 yılı Temmuz ayı itibari ile 100-249 çalışanı olan şirketlerin dahil olması ile birlikte, büyüyen sisteme Ocak 2018’den itibaren 50-99 çalışanı bulunan şirketler, mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüsleri katıldı. Temmuz ayında 10-49 çalışanı bulunan şirketlerin dahil olacağı sisteme Ocak 2019’da 5-9 çalışanı bulunan şirketler katılacak. 1 yıllık süreçte gerçekleşen caymalar ile birlikte sistemde kalan 3.5 milyon kişi otomatik katılım sayesinde emeklilik için tasarruf yapıyor. Otomatik katılım sistemi ve devlet destekleriyle beraber ülkemizdeki tasarruf anlayışının da olumlu yönde değiştiğini görebiliyoruz.

2017 yılı itibariyle otomatik katılımın yürürlüğe girmesi, BES tarafındaki bireysel katılımın bir nebze yavaşlamasına neden oldu. Bu durumu beklediklerini ifadede eden sektör yetkilileri BES’ten caymaların düşük seviyelerde olduğunu ve bireysel katılım sağlamayan kişilerin otomatik katılımla beraber sisteme dahil olmasının BES’in büyümesine katkı sağladığını belirtiyor. Çalışanların sosyal sigortalar dışında, BES ile geleceklerine yatırım yapmaları, emeklilik döneminde çifte emeklik hakkı elde etmelerine olanak sağlaması bakımından son derece önemli bir durum. Çifte emeklilik kavramı ülkemizde yeni bir kavram ve yavaş yavaş yayılmaya başlıyor. Çifte emeklilik kavramının otomatik katılımda yapılacak düzenlemeler ve devlet desteği ile yaygınlaşacağı düşünülüyor.

Otomatik katılımla beraber, 1 Ocak 2018’ den itibaren 1.1 milyonu özel sektör, 261 bini memur olmak üzere 1.3 milyon çalışan BES’li oldu. 2018 Temmuz ayında ise 3.1 milyon kişinin sisteme dahil olması bekleniyor. 2018 yılı içerisinde toplam 4.5 milyon çalışan BES’e dahil edilecek. Gerçekleşen katılımlar ile BES’in hızla büyümeyi sürdürmesi bekleniyor.

Otomatik katılımla BES’e dahil olan katılımcıların sistemde kalma oranlarını artırmak için devlet desteği uygulamasının sürdürülmesi ve emeklik şirketlerinin katılımcıları bilinçlendirmesi büyük önem taşıyor. Hızlı ve kolay bir biçimde katılımcılara ulaşarak sistemin sağladığı avantajların anlatılması, caymaların azalması konusunda atılacak adımlar arasında yerini alıyor. Otomatik katılımın 2018 yılında ivme kazanması için sektör yetkilileri müşteri odaklı bir yol izleyeceklerini belirtirken, dijital alanlara yönelik çalışmalarının büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Müşteri memnuniyeti ve sunulan hizmetlerin tatmin edici seviyede gerçekleşmesi, cayma oranlarının minimum seviyeye inmesini sağlaması açısından önemli rol oynuyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve kullanımının yaygınlaşması insanlara daha hızlı ve kolay ulaşılmasını sağlıyor. Emeklilik şirketleri, dijital alanlara yönelik gerçekleştirdiği yatırımlar üzerinden otomatik katılım ile sisteme dahil olan kişilere hızlı bir şekilde ulaşmayı hedefliyor.