Mesleki sorumluluk sigortaları çalışanları finansal yükümlülüklerden koruyor
Mesleki sorumluluk sigortaları çalışanları finansal yükümlülüklerden koruyor

Mesleki sorumluluk sigortaları çalışanları finansal yükümlülüklerden koruyor

Türkiye’de son dönemlerde mesleki sorumluluk sigortaları alanındaki farkındalık yükselişe geçmiş durumda. İşiniz gereği gerçekleştirdiğiniz faaliyetler sırasında, üçüncü şahısların uğrayabilecekleri maddi veya bedeni zararları güvence altına almak amacıyla hayata geçirilen mesleki sorumluluk sigortaları özellikle mali müşavirlik, mühendislik, mimarlık ve avukatlık gibi meslekler için büyük bir önem taşıyor. Toplum ve meslek gruplarındaki farkındalığın artması ile mesleki sorumluluk sigortalarındaki gelişimin de ilerleyen dönemlerde hız kazanması bekleniyor.

Sigorta sektörünün önemli ürünlerinden olan mesleki sorumluluk sigortası, günümüzde önemi hızla artan sigorta çeşitleri arasında yer alıyor. Mesleklerini yapan insanların, günlük iş süreçleri sırasında yaptıkları bir hata beklemedikleri bir anda çalışanların kendilerini hukuksal bir yaptırım altında bulmalarına sebebiyet verebiliyor. Çalışanların hatalarından kaynaklı üçüncü kişiler önemli maddi kayba uğrayabiliyor. Mesleki sorumluluk sigortaları bu şekilde ortaya çıkan zararlara karşı çalışanı finansal bir güvence altına almalarından dolayı büyük bir önem arz ediyor.

Mesleki sorumluluk sigortaları yaptırılırken risklerin doğru belirlenmiş olması önemli konular arasında yer alıyor. Bir hizmetin veya malın üretimi sırasında gerçekleştirilen faaliyetler, hareketler, kullanılan malzemeler, araçlar, çalıştırılan insanlar ve üçüncü kişilerle ilişkiler ve benzeri bütün aşamaların gözden geçirilmesi ve doğru bir risk analizi yapılması gerekiyor. Eğer sigorta poliçesinde aksine hüküm konulmamışsa, işyerinde çalıştırılan kişilerin sorumluluğu da güvence altına alınmış oluyor.

Mesleki sorumluluk sigortası ile teminat altına alınabilecek meslekler için belli bir mesleki odaya, mesleki kuruluşa veya birliğe kayıtlı olma şartı bulunuyor. Bu şartı sağlayan ve teminat altına alınan meslek grupları arasında; hekimler, serbest muhasebeciler, serbest mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ve denetim firmaları, avukatlar, sigorta brokerleri, mimarlar, mühendisler, patent ve marka vekilleri ve yöneticiler yer alıyor.

Mesleki sorumluluk sigortasında, sigortalının mesleğini doğru belirtmesi büyük önem taşıyor. Teminatlar bu şekilde hatasız olarak belirlenebiliyor. Ayrıca sigortalının talep etmesi ile ek teminatlar da oluşturulabiliyor. Bilgisayarda kayıtlı, basılmış ve çoğaltılmış olsun veya olmasın her türlü belge kaybı veya sigortalının koruma ve kontrolü için sigortalının sorumlu olduğu bilgi ve malzeme kaybı veya imhası bu teminatlardan bazıları. Ayrıca, her türlü haksız rekabet, her türlü patent, telif hakkı, ticari marka veya fikri mülkiyet hak ihlalleri ile sigortalıdan istenen tazminat talepleri, mesleki faaliyetler sırasında anne, baba, kardeş, eş ve çocuklara karşı sorumluluklarından doğan tazminat talepleri de bu teminatlar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, çevreye verilen zarardan doğrudan veya dolaylı olarak kaynaklanacak tazminatlar ve benzerleri de teminat kapsamında yer alıyor.

Mesleki sorumluluk sigortaları kişinin kendisini güvenceye almak üzere yaptırabileceği bir sigortacılık ürünü olmakla birlikte bazı işverenlerce işi alan yükleniciye yaptırılması zorunlu hale getirilmiş bir sigorta türü. Özellikle, inşaat ihalelerinde ihale şartlarında tanımlanmış olan ve işi alması durumunda yüklenicinin yaptırmakla yükümlü olduğu ve yaptırmaz ise sözleşmeyi imzalayamayacağı sigortalar arasında artık mesleki sorumluluk sigortası da yer alıyor. Mesleki sorumluluk sigortalarının teminatları ve tazminat ödeme şartları mesleğe göre değişiklik gösteriyor. Bu sebeple mesleki sorumluluk sigortaları meslek grupları adları ile yaptırılıyor. Örneğin; hekim mesleki sorumluluk sigortası, avukat mesleki sorumluluk sigortası, mühendis mesleki sorumluluk sigortası gibi.

Sigorta sektörü yetkilileri de mesleki sorumluluk sigortalarının ilerleyen dönemlerde daha fazla ilgi göreceği konusunda hemfikir. Türkiye’de son yıllarda mesleki sorumluluk ve özellikle yönetici sorumluluk sigortaları konusundaki farkındalık ve talebin arttığını söyleyen yetkililer, değişen ve gelişen iş dünyasında geleceğin en gözde sigorta ürünleri arasında mesleki sorumluluk sigortalarının olacağını öngörüyor.

Rabia Kübra Kanun