Olimpia’nın hız ve çeşitlilik hedeflerinde Ankara Fabrikası’nın rolü büyük
Olimpia’nın hız ve çeşitlilik hedeflerinde Ankara Fabrikası’nın rolü büyük

Olimpia’nın hız ve çeşitlilik hedeflerinde Ankara Fabrikası’nın rolü büyük

Olimpia Oto Camları Ankara Fabrika Müdürü Gökhan Urhan, fabrika tarihi ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Oto cam sektöründe 1964’ten bu yana hizmet veren Olimpia Oto Camları’nın, Ankara ASO 2-3. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni fabrikasının temellerinin 2011 yılında atılmış olduğunu söyleyen Urhan,  “Fabrika kapalı alan işlemlerinin planlanan takvimde bitirilmesi ile sözleşmeleri yapılan son teknoloji cam işleme ve şekillendirme makinalarının kurulumlarına 2013 yılı ortalarında başlandı. Olimpia Oto Camları Ankara Fabrikası toplamda 72 bin m² büyüklüğünde bir alana sahip. Bu alanın ilk etapta yaklaşık 25 bin m² büyüklüğündeki kısmı kapalı alan olarak tasarlanarak fabrika binası haline getirildi, kalan arazi ise firmanın uzun vadeli büyüme planları çerçevesinde potansiyel büyüme alanı olarak projelendirilmeyi bekliyor.

2014 yılı ilk aylarında müşteri beklenti ve taleplerini karşılayabilecek şekilde deneme ve test üretimlerine başlandı, kısa zaman içerisinde tesisin seri üretime geçişi tecrübeli ve dinamik personeller ile sağlandı. Yaklaşık 5 yıldır faaliyette olan Olimpia Oto Camları Ankara Fabrikası’nda yurt içi siparişlerinin %40, yurt dışı siparişlerinin ise %60’lık kısmı üretiliyor.” dedi.

Fabrikanın sağladığı istihdam hacmi hakkında da bilgi veren Urhan, 2018 itibari ile tesisin mevcut kapasitesini her geçen gün arttırmakta olup, rekabetçi piyasa koşullarına ayak uydurarak kapasite kullanım oranını arttırmaya ve istihdam hacmini genişletmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.  2014 yılından bugüne kademeli olarak artan üretim kapasitesi paralelinde sağlanan istihdam hacminin de sürekli olarak artarak toplam personel sayısının Ankara tesisinde 200 kişiye ulaştığını belirten Urhan, Olimpia Oto Camları genelinde ise toplam sayının 550 kişiyi bulduğunu açıkladı. Urhan, ayrıca teknolojik yatırımlara ve verimliliğe önem veren Olimpia Oto Camları ailesinin bir tesisi olarak Ankara Fabrikası’nda da teknik ve mühendis personel sayısının rakiplerine kıyas ile ciddi oranda fazla olduğunu söyledi.

Ankara Fabrikası, Olimpia’nın ürün çeşitliliği vizyonuna hizmet ediyor

Ankara Fabrikası’nda gerçekleştirilen üretimler hakkında da bilgiler paylaşan Urhan, tesis yatırımları kapsamında temin edilen makine parkuru ile temperli ve lamine emniyet camı üretimleri gerçekleştirildiğini aktardı. Kompleks şekilli temperli ürünlerden, lamine binek ve otobüs ön cam grubuna kadar birçok ebat ve formda üretim yapabilme becerisine sahip olan tesisin, Olimpia Oto Camları genel stratejisi olan ürün çeşitliliği ve müşteri memnuniyeti konusundaki iddiasına paralel olarak üretimlerini gerçekleştirebilecek düzeyde planlanmış olduğunu ve yatırım planları ile bu yönde gelişmeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.  Urhan; “En son teknoloji ürünü makinaların, otomasyon sistemleri ile entegre edilmesi ile son halini almış olan makine parkı ve yerleşimi sayesinde ürünlerin hem seri üretimi hem de parti bazında üretimi en verimli ve hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir. Bünyemize IATF 16949:2016 Otomotiv Endüstrisi Kalite Yönetim Sistemi başta olmak üzere zaman içerisinde birçok standart da katarak sürekli gelişen bir yapı kurma yolunda önemli adımlar atıldı.” şeklinde konuştu.

Olimpia’nın hız stratejisinde Ankara Fabrikası’nın önemli bir rolü olduğunu belirten Urhan, şunları kaydetti: “Olimpia Oto Camları Ankara Fabrikası, Gebze Fabrikası’nın mevcut ve potansiyel müşteri portföyüne ek olarak başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışı müşterilerine direk sevkiyatlar gerçekleşmesi, yurt içi müşterilerine ise özellikle İç Anadolu başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için müşterilerin istenilen zamanda, istenilen ürüne erişebilme taleplerini karşılayabilmek amacı ile güçlü bir üretim ve lojistik merkezi konumuna gelmiştir. Ankara ve Gebze Fabrikaları birlikte düşünüldüğünde, Türkiye çapında çok yüksek bir erişim alanına, Avrupa pazarında ise kendini kabul ettirmiş bir marka olarak potansiyel pazarlarda daha fazla yer alabilecek güçte bir erişim ağına ulaşılmıştır. Diğer taraftan satış öncesinde olduğu gibi, satış sonrasındaki beklentilere de daha hızlı cevap vererek çözüm ortağı ilkesi yaklaşımı ile Olimpia Oto Camları hizmet kalitesi performansına olumlu etkiler sağlayarak, müşteri memnuniyetinin artması ve yeni müşterilerin kazanımı noktasında yeni tesis olarak birçok avantajı beraberinde getirmektedir.”