Emeklilik fonlarında yüksek getirinin yolu etkili fon seçiminden geçiyor
Emeklilik fonlarında yüksek getirinin yolu etkili fon seçiminden geçiyor

Emeklilik fonlarında yüksek getirinin yolu etkili fon seçiminden geçiyor

BES ve OKS’de yüksek getiri elde etmenin en önemli anahtarı doğru fon seçimi yapmaktan geçiyor. Sistemdeki katılımcılar risk profillerine uygun olarak yaptıkları fon tercihleri sayesinde uzun vadede önemli birikimler elde edebiliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS), kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemi olarak biliniyor. BES’te yüksek getiri oranları, geleceğe önemli bir katkı sağlıyor. Yüksek getirilerin ise en önemli yolu etkili ve doğru fon seçimlerinden geçiyor. Emeklilik planları, çeşitli risk sınıflarında sunulan emeklilik yatırım fonlarından oluşuyor. Katılımcılar risk ve yatırım alışkanlıklarını dikkate alarak emeklilik fon karmalarına kendileri karar veriyor. 

Ekonomik ve siyasi süreçlerden, emeklilik sistemlerinin gelişimine kadar pek çok değişkene bağlı olan BES ve OKS fon getirilerinde yükselen bir getiri ivmesi yakalamanın etkili yollarından biri doğru fon ve fon gruplarına yatırım yapmaktan geçiyor. Bunun yanı sıra fon yatırımcılarına yılda 6 kez fon tercihlerini değiştirme hakkı sunuluyor. Bu hakkı doğru şekilde değerlendirmek ve ekonomik süreçlere uygun olarak doğru yönlerde fon tercih değişiklik haklarını kullanmak katılımcılara her zaman getiri artışı olarak dönüyor. Bu alanda bilinçli davranmak ve fon değişiklik hakkını doğru kullanmak önemli, çünkü sektör yetkilileri bu hakkını kullanan katılımcı oranının %10’u geçmediği görüşünde. Sistemde tasarruflarını değerlendiren katılımcılar için getiriyi etkileyen en önemli unsurun, stratejik varlık dağılımı olduğu dikkate alındığında bu konunun önemi ortaya çıkıyor.

Fon seçimlerinde bilinçli hareket etmenin önemi kadar, en az 3 ayda bir fon getirilerini kontrol etmek de büyük önem taşıyor. Emeklilik şirketlerinin fon performansları ile ilgili yayınladıkları bültenler de bu alanda yatırımcıya yol gösteriyor. Tek bir fona yatırım yapmak yerine emeklilik fonlarından bir sepet oluşturmak yetkililer tarafından önerilen bir aksiyon. Tavsiye edilen bir diğer yöntem ise, genç yaş gruplarındaki yatırımcıların daha uzun süre sistemde kalacağı öngörüsü sebebi ile daha riskli ve agresif fonlara yatırım yapması. Daha ileri yaş gruplarındaki yatırımcıların ise düşük riskli fonlara yatırım yapması olası gelir kayıplarının önüne geçiyor.

2018’de en çok kazandıran kıymetli madenler fonları

Geçtiğimiz yıl sonunda BES’te en çok kazandıran fon grupları sıralamasında kıymetli madenler, para piyasası, borçlanma araçları, katılım fonları, karma & esnek fonlar yer alıyor. Aynı tarihlerde kıymetli madenler fonlarının katılımcısına en yüksek getiri oranını sağlayan ve doluluk oranı en yüksek fon grubu olduğu biliniyor. Yıl sonu için, kıymetli madenler fonları yüzde 35,93 getiri oranı ile yatırımcısına en fazla kazandıran ve doluluk oranı en yüksek fon grubunu oluşturuyor.

Fon dağılımında 5 altın kural
1- Daha uzun vadeli bir bakış açısı ile fon karmalarınızı oluşturun.
2- Geçmişe değil geleceğe odaklanın.
3- Portföyünüzü çeşitlendirin.
4- Tek bir yatırım enstrümanına yoğunlaşmaktan kaçının.
5- Her yatırımcının farklı bir yatırım evreni ve risk algısı var. Bu iki etkeni göz önünde bulundurarak seçimlerinizi yapın.

Rabia Kübra Kanun