Sönmez ve Benli 'tek çatı'yı anlattı
Sönmez ve Benli 'tek çatı'yı anlattı

Sönmez ve Benli 'tek çatı'yı anlattı

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez ve Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli basın mensupları ile bir araya gelerek, kamu bankalarına ait sigorta ve emeklilik şirketlerini ‘tek çatı altında’ buluşturacak olan girişim hakkında bilgiler verdi.

TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez ve TSB Başkanı ve Güneş Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, 3 kamu bankasına ait sigorta ve emeklilik şirketlerini tek çatı altında toplayacak olan birleşme işlemi hakkında bilgiler paylaştı. Kamu bankaları bünyesindeki sigorta ile bireysel emeklilik şirketlerinin Türkiye Varlık Fonu'na satışı konusunda düğmeye basıldığı bilgisini paylaşan ikili, ilgili sürecin, 1 Nisan 2020 tarihi itibarıyla tamamlanmasının planlandığı bilgisini verdi.

Benli: “5 yıl içinde bölgenin lideri olma hedefindeyiz”
Benli, konuya ilişkin olarak kamu şirketlerinin birleşmesiyle oluşturulacak yeni şirketin hedefinin mevcut piyasadan pay almanın çok daha ötesinde olduğunu söyleyerek, “Hayat ve hayat dışında birleşecek kamu şirketlerinin birbirlerinden farklı özellikleri mevcut. Birleşmeden sonra farklı özelliklerle tamamlanmış bir şirket ortaya çıkacak.” dedi. Benli konuya ilişkin şunları da kaydetti: “Sektördeki şirketlerin yarısının payı yüzde 0,5. Bu durumda ülkenin ihtiyacı olan büyük adımları atmak çok zor. Yeni şirketle birlikte tüm dağıtım kanalları daha iyi kullanılacak ve verimlilik artacak. 1+1+1’in ötesinde, gizli kalmış potansiyel ortaya çıkacak. Bunun etkin ve verimli yönetilmesi esas. 15 yıldır, sigortacılığı, finans sektörünün büyüklüğünün yüzde 20’sine çıkartmamız gerektiğini konuşuyoruz. Burada bir eşik var, bunu kırmak için öncü ve piyasa yapıcı bir şirkete ihtiyaç vardı. Kamu sigorta şirketlerinin birleşmesiyle, sektörün iştahla baktığı, ancak cesaret edemediği konuların önü açılacak. İlk adımları atacak ve örnek olup çözüme imza atacak bir kurum ortaya çıkacak. Bu şirketin mevcut piyasadan pay kapmanın çok daha ötesinde bir hedefi olacak. Hem sektörü hem de birleşecek yeni şirketi büyüteceğiz. Yeni yapıyla yüzde 12’nin üzerinde pazar payı ile sektörün birinci şirketi olacağız. Bundan sonraki hedefimiz 5 yıl içinde bölgenin lideri olmak.”

Sönmez: “Ekonomik büyüme sadece özel sektör şirketleri kanalıyla olmaz”
TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Yeni yapı, Türkiye Varlık Fonu’nun altında birleşik bir şirket, bir holding olacak. Holdingin altında biri elementer diğeri hayat ve emeklilik iki şirket olacak. Yeni oluşumun adı, herhangi bir banka ismi olmayacak. Bütün bankalara eşit mesafede durulacak.

Her ürün gamında ürünümüz olacak; oldukça geniş bir ürün yelpazesi oluşturulacak.

Ekonomik büyümenin sadece özel sektör şirketleri kanalıyla olmayacağı tüm dünya deneyimlerinden görülmüştür. Pastayı da büyüteceğiz. Özellikle sağlık alanında pazar hayal edemeyeceğiniz kadar büyüyecek. Biz pazarı da pazar payımızı da büyüteceğiz. Bu şirketin IT alanında çok büyük yatırımları olacak çünkü büyük veriden daha iyi yararlanmamız lazım. Bu ölçeği yönetecek yatırımı koyacağız.”

Sönmez, ayrıca halka açık olan kamu sigorta şirketlerinde hisse sahiplerinin paylarının korunacağı bilgisini de aktardı.