Emeklilik şirketleri otomatik katılım için tam kadro hazır
Emeklilik şirketleri otomatik katılım için tam kadro hazır

Emeklilik şirketleri otomatik katılım için tam kadro hazır

45 yaş altı ücretli çalışanların işveren tarafından bir emeklilik planına dahil edileceği otomatik katılım, yüzde 25’lik devlet katkısının yanında birçok ek avantaj ile birlikte geliyor. Emeklilik şirketleri yürürlüğe girecek otomatik katılım için altyapı projelerini tamamladıklarını, merak edilen sorular hakkında yeni iletişim platformlarını hayata geçirdiklerini ifade ediyor

Otomatik katılım ile birlikte 45 yaş altı ücret karşılığı çalışanlar, işveren tarafından otomatik olarak bir bireysel emeklilik planına dahil edilecek. 2 ay cayma süresi hakkı tanıyan otomatik katılım modeli, yüzde 25 devlet katkısının yanında bin TL ek devlet katkısı ve emeklilik hakkı kazanıldığında en az 10 yıllık geri ödeme planının seçilmesi halinde birikimin yüzde 5’i kadar ek katkı avantajı sağlayacak.

İlk etapta özel sektördeki çalışan sayısının yüksek olduğu şirketlerde uygulanmaya başlayacak olan sistem, kamu sektöründe çalışan sayısına bakılmaksızın uygulanacak. Otomatik katılım sisteminde fon işletim gideri kesintisi dışında herhangi bir kesinti bulunmuyor. Ödenecek katkı payı tutarları çalışanların prime esas kazançlarının yüzde 3’ü oranında maaşlarından otomatik olarak kesilse de çalışanlar bu oranı işverenlerine bildirerek artırabiliyor. Yüzde 25’lik devlet katkısı hak ediş süresi Bireysel Emeklilik Sistemi’nde olduğu gibi uygulanıyor.

Bireysel emeklilik şirketleri şimdiden kurumlar ve şirketler ile görüşmelere başladığını ve Türkiye’nin bir çok bölgesinde toplandılar düzenlendiğini belirtiyor. Özel sektörün insan kaynakları tarafından gelen sorular için medya kanalları oluşturulduğunu belirten sektör yöneticileri yoğun bir bilgilendirme talebinin olduğuna dikkat çekiyor. Başlıca merak edilen konular arasında sistemin başlangıç tarihi, çalışan sayısı ve çalışan sayısının vergi levhası ya da SGK numarası bazında olup olmadığı geliyor.

Sektör otomatik katılım için hazırlıkların tamamlandığını ifade ediyor. Sistemsel ve operasyonel olarak İK alanında kolay çözümler üretildiği belirtilirken, alt mevzuatlarla birlikte sistemin tam olarak işleyişe geçebileceği ve ekranların açılacağı aktarıldı. Bazı şirketler insan kaynakları tarafında yürütülecek operasyonlar için detaylı takip ve raporlama sunan profesyonel platformun İK tarafından yetkilendirilecek kişiler ile yönetilebileceğini belirtti. Bu platformların yanı sıra kurumsal kimlik ve çalışan tarafına aynı kalitede hızlı hizmet veren kapsamlı CRM projeleri de oluşturulmuş durumda.