Doğal afetler sigorta sektörünün önemini ortaya koyuyor
Doğal afetler sigorta sektörünün önemini ortaya koyuyor

Doğal afetler sigorta sektörünün önemini ortaya koyuyor

Temmuz ayında sıkça meydana gelen doğal afetler nedeniyle sigorta sektörü on binlerce hasar ihbarı aldı. İklim değişikliği sebebiyle oluşan doğal afetler başta sigorta sektörü olmak üzere bir çok sektörü yakından etkiledi. Oluşacak risklere karşı sigortanın önemine değinen yöneticiler, hasardan tazminat ödemelerine kadar olan süreçte sigortalılara en iyi hizmetin verildiğini ifade ederken, gelecekte artacağı öngörülen doğal afetlerden dolayı sigortanın daha önemli hale geldiğini belirtti

İklim değişikliği sadece doğayı etkileyen bir olgudan ziyade ekonomik ve finansal krizleri tetikleyen, tüm sektörlerin karlılığını azaltan, bireylerin ve gıdaların sağlığını olumsuz etkileyen bir durum olarak dikkat çekiyor. Temel görevi risk yönetimi olan sigorta sektörü de iklim değişikliği ve meydana getirdiği doğal afetler nedeniyle ön planda yer alıyor. Küresel ısınma dolayısıyla daha sık gerçekleşen afetler ekonomik kayıpları artırırken, sigorta hasarları ve sigorta primleri de bu durumdan etkileniyor. Sigortacılığın finansal kayıpların güvence altına alınmasında kilit bir rol üstlendiğine dikkat çeken sigorta sektörü, global ölçekte küresel ısınmanın sektörü çok yakından ilgilendirdiğini ve sürdürülebilirlik açısından sigortanın önemli olduğunu ifade ediyor.

 

Sigma raporlarında paylaşılan rakamlara göre 2016 yılındaki doğal afetlerin yüzde 92’si iklim değişikliği nedeniyle meydana geldi, 166 milyar dolarlık ekonomik kaybın 46 milyar doları sigorta tarafından karşılandı. İklim değişikliğine bağlı olarak devam edeceği öngörülen doğal afetler nedeniyle sigortacılığın gelecekte daha önemli bir pozisyona geleceği düşünülüyor.

 

Türkiye Sigorta Birliği’nin rakamlarına göre Temmuz ayında İstanbul’da art arda yaşanan sel ve dolu felaketleri nedeniyle yaklaşık 30 bin hasar dosyası açıldı ve oluşan zararın 300 milyon TL olduğu görüldü. Yaşanan felaketlerde sigortalılara verdikleri hizmetlere değinen yöneticiler, risk öncesinde doğru bilgilendirme ve doğru risk yönetimi ile oluşturulan poliçeler sayesinde teminat konusunda ciddi bir mağduriyet yaşanmadığını belirtiyor. Doğal afetler sonrasında ise hem hasar yönetimi hem de ödemeler konusunda sigortalıların hizmet almasını kolaylaştıran servislerle birlikte sürecin kolay yönetildiğini vurguluyor.

Web siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden açılabilen hasar dosyaları sayesinde sigortalıların hasar ve evrak sürecinde sıkıntı yaşamadıkları, sigorta sektörünün de yaşanan mağduriyetleri en kısa zamanda çözmek için yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Sektör doğal afetleri engellenmenin mümkün olmadığını belirtirken, sigorta sayesinde ortaya çıkacak hasarların ve neden olduğu finansal kayıpların en aza indirilebileceğini ifade etti. İklim değişikliği kaynaklı afetlerin bundan sonra da hayatımızda yer alacağı ve artacağı öngörülüyor. Yetkililerden gelen uyarıların önemli olduğu ve muhtemel felaketler için sigorta başta olmak üzere önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor.