Image

"Kadınların hayatın her alanında aktif olmasını dilediğimiz gibi şirket yönetiminin içinde de çoğunluğu temsil etmesi en büyük isteklerimizden biri"

Genç ve yenilikçi bir şirket olarak İcra Kurulumuzda son 2 yıldır hem büyüme hem de sadece kadın yöneticilerimizin dahil olduğu bir değişim yaşandı ve şu anda 3 kadın yöneticimiz icra kurulunda bulunuyor.


Sürekli gelişen organizasyon yapımızda ihtiyaçlar ve oluşumlar doğrultusunda bu oranın daha da artacağını düşünüyorum. Günümüzde kadının her alanda eşit şartlar ile iş gücüne katılması, güçlü bir birey olarak toplumda yerini alması, kariyer sahibi olması Doğa Sigorta olarak önemli toplumsal amaçlarımız arasındadır.

Doğa Sigorta olarak 300’e varan mevcut çalışanımızın %51,96’lık bölümü kadınlardan oluşuyor. Bu bizim için gurur verici bir tablo. Şirketimizde işe alma, ücret yönetimi ve yönetici atamalarında dikkate aldığımız kriterlerimiz arasında cinsiyet kesinlikle bulunmamaktadır. İlgili kişinin o pozisyon için gerekli mesleki bilgi birikimi, eğitim, tecrübe, yetkinlik, performans değerleme sistemi ve vizyon gibi donanımlara sahip olup olmadığını değerlendirip bu doğrultuda kararlarımızı veriyoruz.

Tüm çalışanlarımıza olan güvenimizle, önceliğimizi esasen çalışan eşitliğine vererek, kadın çalışanlarımızın da kariyerlerinde gerekli tüm desteği sağlıyoruz. Vakıf üniversitemiz İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’nin değerli akademik kadrosu ile de projeler geliştirerek bu yönde çalışmalar da yürütüyoruz. İlk olarak, Kadınlar Gününe özel bir haftalık online bir eğitim paketi oluşturduk. Bu eğitimlerde hem iş hayatına hem sosyal hayata yönelik, özellikle pandemi dönemini de kolaylaştırıcı ve verimli kullanmaya yönelten, keyifli eğitim içerikleri sunduk.

Bölge Müdürlükleri, Bankasürans Müdürlüğü ve Kurumsal Satış ve Alternatif Dağıtım Kanalları Grup Müdürlüğümüzden oluşan toplam 11 satış müdürlüğümüzün başında görev alan yöneticilerimizden 6’sı kadın yöneticilerimizden oluşmaktadır. Orta kademe yönetimde ise (Müdür & Müdür Yardımcısı unvanları) 51 yöneticiden 27’si kadın yöneticilerimizdir.

Halihazırda yüksek oranda olan kadın çalışan sayımızın artması ve onların yönetici kademelerinde yükselmeleri en büyük dileğimiz ve hedefimiz.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) 2020 yılı verilerine bakarak hareket edersek, sigorta sektöründeki 20 bin 417 kişilik çalışanın 11 bin 161’lik kısmı, yani yüzde 54,6'lık bölümü kadınlardan oluştuğunu görüyoruz. Bu veri de tabii ki oldukça olumlu bir gelişme olarak göze çarpıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’da bir özel bankanın yaptığı güncel bir araştırma, kurullarında en az bir kadın olan şirketlerin, tamamı erkek olan şirketlere göre daha kârlı olduğunu gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Britanya'da şirketlerin yönetim kurullarında cinsiyet çeşitliliğini artırmak için harekete geçen gruplar var ve üst yönetim ekiplerinin en az yüzde 30'unun kadınlardan oluşmasına dair ortak bir oluşuma imza atıyorlar. Bu açıdan bakınca araştırmaların ve yapılanmaların tamamen doğruyu gösterdiğini düşünüyorum. Kadınların yer aldığı her alan kesinlikle daha yenilikçi, dinamizmin ve yaratıcılığın yüksek olduğu çözüm odaklı ortamlar oluşturmakta.

Doğa Sigorta olarak tüm dünyada, kadının hem iş hayatında hem de sosyal hayatta güçlendirilmesini destekliyoruz ve kadın çalışanlarımızın gelecekte şirketimizin üst kademelerindeki yerlerini arttıracaklarına gönülden inanıyoruz.

Diğer yandan cinsiyet eşitliği yanı sıra, elbette pek çok farklı etken de sektörde başarıya etki etmekte. Kadın erkek tüm çalışanların eşit, mesleki gerekli çalışma koşul ve imkanlarına sahip olması, adaletli ve yenilikçi bir yönetim anlayışının benimsenmesi bu gelişmelere yön veren önemli faktörler. Biz de bu doğrultudaki yaklaşımlarımızla, çalışanlarımızın memnuniyet ve performansında önemli seviyede artışlar yakalamaktayız. Özellikle Pandemi gibi zorlu bir süreç ardından gerçekleşen çalışan anketlerimizde, Pandemi öncesine oranla mesleki memnuniyet ve işyeri memnuniyeti oranlarımızda %30’luk bir artış olduğunu görmek, bu çalışmaların karşılığını bizlere sunmakta.