Özel emeklilik sektörü, 2021'de de büyümesini sürdürecek
Özel emeklilik sektörü,  2021'de de büyümesini sürdürecek

Özel emeklilik sektörü, 2021'de de büyümesini sürdürecek

Oldukça zorlu geçen hem maddi hem manevi sıkıntılara yol açan 2020 yılını geride bıraktık. 2021 yılı ise özel emeklilik sektörü için umut barındırıyor. 2020’de tüm zorluklara rağmen başarı ivmelerini koruyan özel emeklilik sektörü paydaşları, yeni yılda bir toparlanma yaşanacağını, şartların daha olumlu olacağını ve katılımcı sayılarında artış yaşanacağını öngörüyor

Küresel salgın süreci pek çok sektörü olduğu gibi özel emeklilik sektörünü de dönüştürdü. Pandeminin etkisi sektör üzerinde yoğun olarak hissedilirken, ekonomik kaygılar sistemin önünde önemli bir engel oluşturdu. Ancak tüm olumsuzluklara karşın, 2020 yılı emeklilik sektörünün başarı ivmesini büyük oranda koruduğu bir yıl oldu. Yaşanan can kayıpları hayat sigortacılığına bakışı da büyük oranda değiştirdi. 2020 yılında hayat alanında bir ivme yakalanırken, özellikle ihtiyari hayat tarafında toplumsal bilinçte artışlar meydana geldi. 

Sektör yetkilileri, 2020 yılını Bireysel Emeklilik Sistemi algısının farklılaştığı bir yıl olarak değerlendiriyor. Katılımcıların gözünde BES’in emeklilik için para biriktirilen bir sistemken 2020’de farklı ihtiyaçlar için tasarruf yapılan bir sisteme evrildiği söyleniyor. Özellikle pandeminin getirdiği ekonomik daralma ile, BES birikimleri müşteriler için bir acil destek noktası görevi görürken, bu durum sektöre olan güveni de artırdı. Ayrıca, pandeminin gölgesine karşın 2020 yılında BES katılımcı sayıları da büyük oranda korundu. Sistemden önemli boyutlarda çıkışlar yaşanmadı. Kasım ayı verilerine baktığımızda hane halkı yatırımlarının %6’sının emeklilik yatırım fonlarında değerlendirildiği ve pandemi süresince bu oranda herhangi bir azalma olmadığı görülüyor. Özetle, 2020’de katılımcıların sistemde kalmayı tercih ettiği söylenebilir.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 18 Aralık tarihli verilerine göre, BES’te katılımcıların toplam fon tutarı 159,4 milyar TL iken, şirketlerin katılımcı sayısı toplamı 6 milyon 897 bini aştı. Otomatik Katılım Sistemi tarafında ise, katılımcı fon tutarı 11,6 milyar TL seviyesini aşarken, buradaki katılımcı sayısı ise 5 milyon 745 bin kişiyi aşmış durumda. Rakamların 2021 yılında pandemide yaşanacak toparlanmalar ile daha da artacağı ve sistemin güç kazanacağını öngören sektör yetkilileri, yeni yıla umutlu bakıyor. 

2020 yılında hayat sigortası sektörü, birbirinden farklı faktörlerin gelişimi ile önceki yıllara göre yukarı yönlü bir gelişim gösterdi. Ekim sonu itibarıyla özellikle destek kredileri, sektördeki prim üretiminin %73’ünü oluşturdu. Artan kredi hayat üretimleri ile birlikte sektör, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre prim üretiminde %40 büyüme gösterdi. Hayat sigortacılığı alanında da BES’e benzer bir ivme yakalayan ve pandemiye karşın burada bir başarı sağlayan sektör, 2021’de bu alanda da ivmesini artırmayı planlıyor.