Özel emeklilik sektörü yılın ilk yarısını büyümeyle kapattı
Özel emeklilik sektörü yılın ilk yarısını büyümeyle kapattı

Özel emeklilik sektörü yılın ilk yarısını büyümeyle kapattı

Özel emeklilik sektörü, pandemiye karşın 2021 yılının ilk yarısını büyümeyle kapattı. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 18 Haziran tarihli verilerine göre, BES ve OKS toplamında katılımcı sayısı 12,7 milyona yaklaşırken, toplam fon büyüklüğü ise 183,7 milyar TL seviyesine ulaştı. Sektör, hayata geçen yeni özel emeklilik ve hayat düzenlemeleri sayesinde yakın vadede önemli büyümeler de kaydetmeyi hedefliyor

Son dönemlerde aşılama tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hız kazandı. Aşılama hızının getirdiği olumlu havanın sektörel verilere de olumlu yansıyacağı düşünülüyor. Ancak, mecvut şartlara göre de olsa özel emeklilik sektörü 2021 yılının ilk yarısını büyümeyle kapattı. Özellikle bireysel emeklilik alanında fon büyüklüğü artış gösterdi. Katılımcı sayıları ise zorlu şartlara karşın korunmaya devam ediliyor.

1 yıllık fon tutarında %18,8 artış

2020 yıl sonunda 137 milyar TL fon tutarı bandında seneyi kapatan Bireysel Emeklilik Sistemi, yılın ilk yarısı sonrası (18 Haziran tarihli EGM verilerine göre) OKS dahil 183,7 milyar TL fon tutarına ulaştı. Aynı verilere göre katılımcı sayısı da artış sağlayarak 12,7 milyonu aştı. Bu rakamlara bakıldığında Bireysel Emeklilik Sistemi, 2020 ilk yarısı ile 2021 ilk yarısı aralığı içerisinde toplam fon tutarı bazında 154 milyar TL’den 183,7 milyar TL bandına tırmanarak, %18,8’lik büyüme sağladı. Geçen sene bu dönemde BES ve OKS toplamında katılımcı sayısı 12 milyon 300 bin seviyesinde iken, bu rakam pandemiye karşın artış göstererek 12 milyon 700 bin seviyesini aştı.

Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım Sistemi 2021 ilk yarısı verilerine ayrı ayrı göz atmak gerekirse, BES katılımcı sayısı 6,9 milyon kişi iken toplam fon 170,2 milyar TL olarak görülüyor. OKS tarafında ise katılımcı sayısı 5,7 milyon olarak karşımıza çıkarken, burada da toplam fon tutarı 13,5 milyar seviyesine ulaşmış durumda.

Yeni gelişmeler büyümeyi hızlandıracak

Yakın zaman önce açıklanan ve sektörde heyecanla karşılanan bir takım ekonomik düzenlemeler olmuştu. Bu düzenlemeler arasında 18 yaş altı kesimin BES’e katılımının önünün açılması, özel sandıklardaki tutarların BES’e aktarımı, entegre güvence paketleriyle BES satışı gibi yer alıyordu. İlgili tasarıların hayata geçmesi ise sistemdeki büyümenin hız kazanacağı ve hem katılımcı sayısı hem de fon tutarları bazında büyük bir potansiyelin hayata geçebileceği öngörülüyor.

Pandemi sonrasında ekonominin de ferahlayacağı düşünüldüğünde, bu durumun özel emeklilik sistemlerine de olumlu yansıyacağı ve pandemi gölgesi yok olduğunda büyümenin hızlanacağı söylenebilir.