ÖZEL RÖPORTAJ: Ana hedefimiz; sektör ortalamasının üzerinde büyüyerek pazar payımızı artırmak
ÖZEL RÖPORTAJ: Ana hedefimiz; sektör ortalamasının üzerinde büyüyerek pazar payımızı artırmak

ÖZEL RÖPORTAJ: Ana hedefimiz; sektör ortalamasının üzerinde büyüyerek pazar payımızı artırmak

HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu; “Sigorta şirketlerinin artan maliyetlerin ve düşen faiz oranlarının sonucu olarak fiyat ve risk seçimi politikalarını tekrar gözden geçireceklerini ve bunun da sigorta sektöründe daha disiplinli bir rekabet ortamı yaratacağını öngörüyoruz”

HDI Sigorta olarak, 2021 yılında nasıl bir büyüme yakaladınız? Hangi branşlarda nasıl bir başarı grafiği özetlersiniz?

2021 yılı 2020 yılına kıyasla daha ümit vadedici başlasa da yaşanan krizler, doğal afetler ve devam eden pandemi ile belirsizliklerin hâkim olduğu bir yıldı.

HDI Sigorta olarak, bu yıl da her zaman olduğu gibi sürdürülebilirlik bakış açımızla sektörümüze ve ülkemize kattığımız değerleri daha da artırma gayreti içinde olduk. Özverili çalışmalarımızın karşılığını alarak 2021 yılında yaklaşık 4.804 MTL prim ile 38 % büyüme sağladık. Oto portföyümüz 59 %, oto dışı portföyümüz ise 41 %. 2021 yılı için belirlenen 4.164 MTL hedefimizi geçerek, 115 % hedef gerçekleştirme oranına ulaştık.

Branş bazlı olarak baktığımızda ise mevcut 12 branşımızın 6’sında %50’nin üzerinde büyüme gösterdik. En fazla büyümemiz %94 ile Ferdi Kaza branşında oldu. Ferdi Kaza branşımızı sırasıyla 63 % ile Muhtelif Kaza, 62 % ile Mühendislik, 59 % ile Yangın branşlarımız takip ediyor. Uzun yıllardır iddiamızı koruduğumuz Nakliyat ve Kasko branşlarında ise 54 % büyüme gerçekleştirdik.

Türkiye Sigorta Birliği Kasım ayı verilerine göre sektörde 6. sırada yer alıyoruz. Sektörümüz toplamda 24,4 % büyürken HDI Sigorta olarak 31,8 % büyüme kaydettik. Trafik hariç rakamlara baktığımızda ise sektörümüzün 30,2 %; şirketimizin ise 43,9 % büyüdüğünü görüyoruz. Nakliyat (Emtea), Hukuksal Koruma, Kasko, Nakliyat (Toplam), Yangın ve Mühendislik branşında sektör ortalaması üzerinde büyüme gösterdik.

HDI Sigorta olarak zorlu koşullara rağmen emeklerimizin karşılığını aldığımız bir yıl olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Bizler yeni dönemde de kriz dönemlerinden çıkarımlarımız ile çağın gerekliliklerine ayak uydurarak acente ve müşterilerimizin yanında olmaya, her alanda değer yaratmaya ve sürdürülebilir büyümemizi koruma hedefiyle yolumuzda cesur adımlarla yürümeye devam edeceğiz.

Acente kanalınız özelinde 2021 yılı başarınızı nasıl görüyorsunuz? Acente kanalınızdan nasıl bir güç elde ettiniz?

HDI Sigorta olarak ülkemizin dört bir köşesine 3.350’yi aşkın geniş ve güçlü aracı ağı ile hizmet veriyoruz. Aracılarımızın büyük bir kısmını acentelerimiz oluşturuyor. 2021 yılı sonu itibarıyla 3.190 adet aktif acentemiz bulunmaktadır. Yine üretimimizin 75 %’ini acente kanalımız oluşturmaktadır. Acente kanalımızda geçtiğimiz yıl 2.588 MTL olan prim üretimimizi 3.436 MTL’ye çıkararak 33 %’lük bir büyüme gerçekleştirdik, hedef gerçekleştirme oranımız ise 112 %’ydi.

Türkiye Sigorta Birliği Kasım verilerine göre acente payımız 78 %, sektör acente payı ise 59 %. Sektörümüz acente kanalında 23 % büyürken, HDI Sigorta olarak bizler 28 %’lik bir büyüme gösterdik.

Sizce sektörü nasıl bir 2022 yılı bekliyor? Artıları ve eksileriyle, neler söylemek istersiniz?

Yeni yılda öncelikli olarak sağlık dolu, eski günlerimize kavuşmayı; ülke, sektör ve şirketimizin 2020 yılından bu yana devam eden pandemi etkilerinden sıyrılarak sağlıklı, huzurlu ve başarı dolu bir yıl geçirmesini temenni ediyoruz.

Yaşadığımız pandemi süreci, sağlık, çevre, iklim, risk yönetimi, sosyal ve ekonomik kalkınma konularının birbiriyle ne kadar bağlantılı olduğunu ve gerekli önlemler alınmaz ise yaşanabilecek olumsuz senaryoları bizlere bir kez daha hatırlattı. İklim değişikliğine ilişkin risklerin sıklığı ve verdiği hasarı sektör olarak derinden deneyimledik. 2022 yılı özellikle iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında belki de en çok elimizi taşın altına koymamız gereken yıl olacak.

Diğer yandan 2021 yılı içerisinde Türk Lirası’nda yaşanan değer kayıpları ve enflasyonla mücadele süreçleri göz önünde bulundurulduğunda zorlu dönemlerden geçtik. Yükselen enflasyon ve alım gücünün belirgin azalması piyasaları olumsuz etkilemiştir. Mevcut durumun döviz kuru kaynaklı hasar maliyet artışları ve hayat dışı branşlardaki dikkat çekici etkisi kaçınılmaz olacaktır. Sigorta şirketlerinin artan maliyetlerin ve düşen faiz oranlarının sonucu olarak fiyat ve risk seçimi politikalarını tekrar gözden geçireceklerini ve bunun da sigorta sektöründe daha disiplinli bir rekabet ortamı yaratacağını öngörüyoruz.

2022 yılında katılım sigortacılığının yakaladığı büyüme ivmesini sürdüreceğini, sağlık branşına olan ilginin artacağını, kefalet sigortalarının büyümeye devam edeceği yine beklentilerimiz arasında yer alıyor.  

Toparlamak gerekir ise zorlu koşullara rağmen sektörümüz 2020 ve 2021 yılında da büyümeye devam etti. 2022 yılında da dayanışma, birlik beraberlik ve güçlü aidiyetimiz ile pozitif ayrışacağımıza yönelik inancımız tam.

HDI Sigorta olarak son bir yılda sizler acentelerinize nasıl destekler ve iş birlikleri sundunuz?

HDI Sigorta olarak 2021 yılında da ‘‘Yol Arkadaşım Destek Paketleri’’ ile acentelerimizin yanında olduk. Bu paket temel anlamda satış kanallarımız için belirli ürünlerde komisyon artışı, indirim yetkilerinin revizesi, ödeme kolaylıkları gibi motive edici ve iş süreçlerini kolaylaştırıcı pek çok yeni uygulamamızı konu alıyor.

Diğer yandan yeni ürün ve hizmetlerimiz ile acentelerimizin ellerini güçlendirmeye devam ettik. Sağlık sigortacılığı alanında ürün çeşitliliğimizi genişleterek yeni bir döneme başladık. Bupa Acıbadem Sigorta ile yaptığımız iş birliği kapsamında Size Özel Sağlık Sigortası, Size Özel Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Size Özel Doğum Sigortası, Size Özel Seçimli Teminat ve Acil Sağlık Sigortası ürün seçenekleriyle HDI Sigorta güvencesini sağlık alanına da taşıdık.

Yine 2021 yılı içerisinde acentelerimize özel olarak geliştirdiğimiz ‘‘HDI Mobil Acentem’’ uygulamamızı kullanıma sunduk. Uygulamamız, ülke genelindeki 3200’ü aşkın acentemizin ihtiyaç duyabilecekleri her türlü bilgiye mobil olarak ulaşma imkanı sağlıyor.

Geçtiğimiz süreçte hayata geçirdiğiniz açık e-mail girişiminizden biraz bahseder misiniz? Bu adımı atmaya nasıl karar verdiniz ve nasıl bir ilgiyle karşılaştınız?

Geçtiğimiz Kasım ayı itibarıyla paydaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi anlayarak üst düzey memnuniyet hedefi ile sektörde bir ilk olarak ‘‘Ceyhan Hancıoğlu Sizi Dinliyor’’ açık e-mail uygulamasını başlattık. Müşteri, acente ve iş ortaklarımız c.hancioglu@hdisigorta.com.tr mail adresi üzerinden direkt olarak bana ulaşabiliyor; görüş, öneri ve taleplerini iletebiliyorlar.

Paydaşlarımızı çözüm süreçlerimizin bir parçası haline getirme hedefi ile çıktığımız yolda, henüz iki aydır aktif kanalımıza gösterilen yoğun ilgiden çok memnunuz. Aldığımız bildirimleri ilgili ekiplerce hassasiyetle değerlendiriyor ve paydaşlarımız için olumlu bir deneyime dönüştürmeye gayret ediyoruz. Kanalın yalnızca yaşanılan aksaklıklar için değil, olumlu deneyimlerini bildirmek için kullanılması da bizleri ayrıca mutlu ediyor. Her bildirim kendimizi geliştirmek için fırsat olduğu gibi bana da tepeden tırnağa tüm süreçlerin içerisinde yer alma imkanı sağlıyor.

Gelecek dönemde de HDI Sigorta’nın açık iletişim gücü devam edecek mi?

HDI Sigorta olarak paydaşlarımızın bizlere diledikleri zaman ulaşabilmeleri, taleplerine karşılık her zaman bir muhatap bulabilmeleri ve bu kesintisiz deneyim ile kendilerini HDI Sigorta çatısı altında güvende hissetmeleri bizler için çok kıymetli… Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrasında da tüm samimiyet ve şeffaflığımız ile acentelerimizin yanı başında olmaya devam edeceğiz.

Yeni yılda hangi başlıklara odaklanacak, hangi alanlarda büyümeyi hedefleyeceksiniz?

Yeni yılda ağırlık vereceğimiz alanların başında katılım sigortacılığı geliyor. Yılın ikinci yarısına kadar  katılım ürünlerimizi acente kanalımızdan sunabilecek altyapıyı tamamlamak ve iştahımız olan bu alanda faaliyetlerimize ağırlık vermek istiyoruz.

Ana hedefimiz yakın vadede sektör ortalamasının üzerinde büyüyerek pazar payımızı artırmak ve genel sigortacılıkta olduğu gibi katılım sigortacılığında da sektörün lider şirketlerinden biri olmaktır. Bu yolculuğumuzda hedeflediğimiz ve yüksek büyüme potansiyeli gördüğümüz ana branşlar Kasko, Yangın ve Nakliyat olmaya devam edecek.   

Diğer yandan ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığı, tüm sektör oyuncularının dijital yatırımlarına büyük önem verdiği bir dönemden geçiyoruz. Buradan hareketle yeni dönemde daha kişiselleştirilmiş bir müşteri deneyimi sunabilmek adına ana ürünlerimizle birlikte asistans hizmetlerine yönelik çalışmalara da ağırlık vermeyi planlamaktayız.

2022 yılı acente kanalı stratejileriniz neler olacak?

Her fırsatta altını çizdiğimiz üzere, biz bir acente şirketiyiz. Dağıtım kanallarımız arasında müşteri ile yakın ilişki kuran ve son kullanıcıya ulaşım oranı en yüksek olan dağıtım kanallarının başında acentelerimiz geliyor. Yeni yılda da yol arkadaşlarımız olarak gördüğümüz acentelerimiz ile birlikte değerlerimizi kaybetmeden karlı ve sürdürülebilir büyümek temel hedefimiz olacak. Bu amaç doğrultusunda acentelerimize yönelik hizmet ve ayrıcalıklarımız artarak devam edecek.

RÖPORTAJ: KÜBRA KANUN