BES, katılımcılarına her ihtiyaca yönelik alternatif ürün planları sunuyor
BES, katılımcılarına her ihtiyaca yönelik alternatif ürün planları sunuyor

BES, katılımcılarına her ihtiyaca yönelik alternatif ürün planları sunuyor

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2003 yılından bu yana bireylerin geleceğine katkıda bulunmak amacıyla tasarrufu teşvik eden bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. BES içerisinde tasarruf etmek herkes için ortak amaçken, tasarrufun oranı, birikim hedefi ve sistemden istenen verim kişiden kişiye değişebiliyor. Şirketlerin katılımcılarına sunduğu hedef kitleye uygun BES planları, bu alanda farklı yaş ve mesleklerden kişilere önemli faydalar sunuyor

Bireysel emeklilik, kişilerin emeklilik dönemlerinde rahat etmeleri adına çalışma dönemleri süresince düzenli olarak tasarrufta bulunmasına yardımcı olur. Bireysel Emeklilik Sözleşmesi, kişilerin tasarrufları ile oluşan birikimlerinin profesyonel bir biçimde değerlendirilmesi ve yönetimini destekler. Birçok kategoriye ayrılan BES Emeklilik Planları ile farklı yatırım türüne uygun olarak düzenleniyor. Gelecek nesil emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesine olanak sağlayacak olması nedeniyle sosyal açıdan, bireysel tasarruflardan oluşacak emeklilik fonları aracılığıyla ekonomiye ciddi kaynak yaratacak olması nedeniyle ekonomik açıdan ülkemizde bireysel emeklilik sistemine ihtiyaç duyuldu.
 
En gözde ve pek çok şirket tarafından üzerine çalışılan alanların başında çocuklar için BES planları geliyor. 18 yaş altı kesimi bireysel emeklilik avantajlarıyla buluşturabilmek için özel emeklilik sektörü paydaşları, çocuklara özel BES planları ile ekstra avantajlarla katılımcılara faydalar sunuyor.
 
Bir başka emeklilik planı da risk algısına göre seçilebilen planlar olarak biliniyor. Yüksek risk profili olan yatırımcılara özel planlar ilgili hedef kitleye sunulurken, düşük risk iştahı olan katılımcılara uygun planlar da şirketlerin seçenekleri arasında yer alıyor. Bazı plan seçeneklerinde, yönetim gider kesintisi ve ödemeye ara verme kesintisi bulunmazken, finansal yatırım stratejilerinin müşteri ile birlikte oluşturulduğu plan türleri de mevcut. Ayrıca, bazı şirketler farklı iş kollarına özel planlar da oluşturabiliyor. Örneğin esnafa özel emeklilik planları, çiftçiye özel emeklilik planları ya da ev hanımlarına özel planlar bunlardan bazıları. Gruba yönelik ürünler de şirketlerin BES ürünleri içerisinde yer alıyor.
 
Kurumlara yönelik BES planları, spesifik meslek gruplarına yönelik BES planları ve yüksek birikim hedefleyen kişilere yönelik BES planları da diğer ürünler arasında yer alıyor.