BES, tasarruf bilincine katkısını sürdürüyor
BES, tasarruf bilincine katkısını sürdürüyor

BES, tasarruf bilincine katkısını sürdürüyor

Bireysel Emeklilik Sistemi, ülkedeki tasarruf alışkanlıkları bilincine uzun yıllardır katkı sağlıyor. Özellikle pandemi döneminde yaşanan nakit ihtiyacı ve ekonomik daralma tasarruf etmenin önemini bireylerin zihninde bir kez daha pekiştirdi. Ülkedeki tasarrufların, BES penetrasyonunun artmasıyla paralel olarak büyümesi bekleniyor. Yeni düzenlemelerle gelişen BES, bu alanda da gücünü artırıyor

ING Türkiye, kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla 2011 yılından bu yana IPSOS iş birliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2021 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, tasarruf sahipliği oranı bir önceki döneme göre hafif bir yükselişle yüzde 18,2 oldu. Böylelikle, 2021 yılı genelinde tasarruf sahipliği oranının benzer seviyelerde gerçekleştiği ve tasarruf etme eğiliminin yıl boyunca gücünü koruduğu gözlemlendi. Araştırmada ayrıca genel kitle ve 18-30 yaş arası bireylerin yatırımlardan getiri beklentisi ve risk tercihleri de incelendi.

Çocuklu bireyler tasarrufa yöneldi

Yaş gruplarının tasarruf sahipliği oranına bakıldığında, 35-44 yaş grubunda tasarruf sahipliğinin 4 puan yükselerek yüzde 17’ye ulaştığı ve 18-24 yaş grubunda ise bu oranın 3 puan düşüş ile yüzde 21 olarak gerçekleştiği görüldü. Çocuklu bireylerin tasarruf sahipliği oranı dördüncü çeyrekte yüzde 13’ten yüzde 15’e yükselirken, çocuksuz bireylerde ise bu oran bir puan düşüşle yüzde 24’e indi. Tasarrufu olmayanlar için, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanlar arasında önümüzdeki 3 ay için tasarruf yapmayı düşünenlerin oranı 4 puan artışla yüzde 18 oldu. Tasarrufu olanların tasarruf aracı tercihlerinde ise, 2021 dördüncü çeyrekte yastık altı altın ve nakit, geçtiğimiz döneme göre yükselerek yüzde 23 oranında gerçekleşti.

BES ilk sıralarda

En çok tercih edilen tasarruf araçlarında sistem içi altın ve Bireysel Emeklilik Fonları yüzde 15 ile aynı seviyede yer alırken, bu araçları yüzde 12 ile TL vadeli hesap takip etti. Kripto para ise yüzde 9 oranı ile tercih edilen bir başka tasarruf aracı oldu. Araştırma kapsamında, genel olarak toplum ve 18-30 yaş arası bireylerin yatırımlardan getiri beklentileri ve risk tercihleri de incelendi. Buna göre, toplumun yüzde 78’inin yatırımlarından getiri beklentisi orta ve uzun vadeli olurken, 18-30 yaş grubundaki bireylerde de bu oran yüzde 80 ile genel topluma benzer düzeyde. Sonuçlara göre, 18-30 yaş grubundaki bireyler için risk algısı ise toplumun genelinden biraz farklı. Genel toplumda bireylerin yüzde 75’i yatırım yaparken risk almanın kendilerini endişelendirdiğini belirtirken, bu oran 18-30 yaş grubundaki bireyler için yüzde 66 olarak gerçekleşti. 

BES’in, tasarruf alışkanlıklarında tercih edilir olmaya devam etmesi bekleniyor. BES penetrasyonu arttıkça ülkedeki tasarruf alışkanlıklarının da artacağı öngörülüyor.