Tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı son bir yılda yüzde 61 arttı
Tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı son bir yılda yüzde 61 arttı

Tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı son bir yılda yüzde 61 arttı

Pandemiyle birlikte yıldızı parlayan Tamamlayıcı Sağlık Sigortasına (TSS) ilgi geçen yıl da büyük bir artış göstererek devam etti. Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre 2021 yılında sağlık/hastalık sigortaları branşında 13 milyar 78 milyon lira prim üretimi gerçekleşti. 2020 yılına göre %29,5 oranında büyümenin yaşandığı bu branşın TSS tarafında ise 2020’ye göre %73.3’lük büyüme gerçekleşti. Tamamlayıcı sağlık sigortasında prim üretimi 2.6 milyar TL’yi aştı. Tahminlere göre, TSS’deki sigortalı sayısı önümüzdeki 3-4 yıl içinde 10 milyon kişiye ulaşacak.

Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla hizmete sunulan tamamlayıcı sağlık sigortasına talep her yıl katlanarak artıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası devlet destekli bir sigorta türü. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşılamadığı ya da ücret limitlerini aşan tedavi giderlerini karşılamak amacıyla düzenlemeye konulmuştur. Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile SGK anlaşması olan özel sağlık kuruluşlarındaki tedavi masraflarınızın sigorta şirketi tarafından karşılanması, size yansıtılmaması amaçlanır. Tamamlayıcı sağlık sigortanızın geçerli olabilmesi için SGK’nın sağladığı genel sağlık sigortanızın aktif olması gerekir. Poliçe teminatları sadece poliçede ismi belirtilen kişileri kapsar. Poliçenizin geçerlilik süresi başlangıç tarihinden itibaren 1 yıldır. Ancak günümüzde bekleme süresi olmayan poliçeler de düzenlenmeye başladı.

Sektörde TSS’nin yıldızı parlıyor

Tüm şirketler, son dönemlerde TSS’ye ağırlık veriyor. Bunun sebebi de TSS poliçelerinin hem her bütçeye uygun primlerle düzenlenebiliyor olması hem de Özel Sağlık Sigortasına göre oldukça hızlı büyümesi. Sektör temsilcilerine göre TSS’nin büyüme hızı ÖSS’nin 6 katı oranında. Prim üretimi bakımından da iki kat daha hızlı. Ayrıca kişiselleştirilmiş sağlık ürünlerine olan ilginin artması ve sağlık ihtiyaçlarının çeşitlenmesi TSS’de yeni ürün yapılanmalarını da beraberinde getirecek. TSS’nin büyümesi için özellikle genç kitleyi hedefleyen sigorta sektörü, bu alanda her yaşa hitap eden önemli ürün yapılanmaları üzerinde çalışıyor.

Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre, 2019 yılı sonunda sigortalı sayısının 1 milyon 354 bin olduğu tamamlayıcı sağlık sigortalarına pandemi ile başlayan ilgi her geçen gün arttı.

TSB Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli de, sağlık sigortasında sigortalı sayısının yükselmeye devam ettiğini belirterek, tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısının son bir yılda yüzde 61 arttığını söylemişti. Yine TSB verilerine göre, 2020 yıl sonunda 1,6 milyon olan tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı, 2021 yıl sonunda 2,5 milyonu aştı.  2022 yılı Şubat ayı itibarıyla ise tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı 2 milyon 530 bin 318 olarak karşımıza çıkıyor.