Image

Z kuşağı teknolojiyi kullanmayı tercih ederken, mobil uygulamalar ve webden satın alma yöntemini benimsiyor. Y kuşağına baktığımızda hala %55’lik bir kesim sigorta alımında geleneksel yolları tercih ediyor.

Sigorta sektörü özellikle son yıllarda, müşteri ilişkileri yönetiminde süreç ve kalite odaklı yapının üzerine dijitalleşme, mobilite ve yapay zekayı ekleyen bir yapıya doğru dönüşüm yaşıyor. Sayısı artan ve tercihleri sürekli değişen müşteri profilini daha iyi tanıma ve yönlendirme amacıyla geliştirilen pazarlama ve bilişim destekli metodolojiler ile robotik uygulamalar ise bu değişimin odak noktasında yer alıyor.


 

Ülkemiz, genç nüfusu ve bu nüfusa karşın düşük sigortalılık oranı ile ilgi çekici bir pazar olma özelliği taşıyor. Dijital gelişmeler sayesinde geleneksel müşteri profili, farklı kanalları aynı anda kullanan, dijital ortamda araştırma yapan, fiyat karşılaştırması yaparak istediği ürünü istediği yerden satın alan müşteri profiline dönüşüyor. Günümüzde teknoloji odaklı kuşağın artık satış kanalı olarak dijital mecraları yoğun olarak kullanmaya başladığı görülüyor. Bu müşteri profilini yakalamak isteyen sigorta sektörü, satın alma süreçleri ve sonrası hizmetler için dijital kanallarına yatırım yapıyor. Birçok sektörde önemli bir satış kaynağı olan dijital kanalın, acentelerimizin de içinde olacağı bir yapı ile aktif olarak kullanılmasının özellikle orta ve uzun vadede büyümeye olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

Z kuşağı 2015 yılında küresel nüfusun yaklaşık yüzde 26'sını oluşturuyordu. 2020 yılına kadar yüzde 33 oranına ulaşarak zirve yapacağı ve 44 milyar dolarlık bir satın alma işlemine tek başına sahip olabileceği öngörülüyor. Bu kuşak teknolojiyi kullanmayı tercih ederken, mobil uygulamalar ve webden satın alma yöntemini benimsiyor. Y kuşağına baktığımızda hala %55’lik bir kesim sigorta alımında geleneksel yolları tercih ediyor.

Sigorta sektörü, satın alma gücü ve beklentileri artan Z kuşağını yakalamaya ve beklentilerini karşılamaya çalışıyor. Geleneksel iş modellerinin dışındaki fırsatları da dikkate alarak yeni iş yapış şekillerine açık olan yaklaşımlar, her iki kuşak için de ilgi çekici oluyor. Biz de global bir bakış açısıyla teknolojiden gücümüzü alarak onlar için süreç ve ürün geliştirmeleri yapmaya devam ediyoruz.

Yeni müşteri profili, beklentilerine hızlıca dönüş almayı isteyen ve mobil uygulamaları yoğun olarak kullanan bir kitle. Bu profil değişimlere ayak uydurabilen şirketleri tercih ediyor. Biz de, sahip olduğumuz genç ve yenilikçi insan kaynağı ve teknolojiye yaptığımız yatırımlar ile bu yeni müşteri profili için yeni süreçler ve ürünler tasarlayarak hayata geçiriyoruz.

Sektör analizleri yaparak, müşterilerimizin ihtiyaç duyacağı, her bütçeye ve ihtiyaca uygun yeni ürün geliştirme çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Bunlara en yakın örneklerden bir tanesi, yeni çıkarttığımız “Bireysel Siber Güvenlik Sigortası”. Bunun yanında, mobil uygulamamız “Sigortam Cepte” üzerinden yapılan belli özellikteki hasar ihbarlarını yapay zeka uygulamalarımız ile anında değerlendirerek ihbardan 5 saniye sonra ödeme yapan “Turbo Jet” uygulamamızı hayata geçirdik. Ek olarak, iş ortaklarımızın operasyonel süreçlerini ve bazı iç operasyonel işlemlerimizi hızlandırmak ve kolaylaştırmak adına yapay zeka temelli çalışan “AS’LI” isimli süreç robotumuzu da kullanmaya başladık.

Teknolojinin, tehlikeleri ve fırsatları beraberinde getirmesi ile birlikte odağımızda yeni müşterilerimizle nerede nasıl temas kurmalıyız olgusu var. Geleneksel ürün almayı tercih eden müşterilerimiz dışındaki tüketicileri, webde ya da Sigortam Cepte uygulamamızda yakalamayı hedefliyoruz. Bir adım öteyi düşünerek, yatırımlarımızı ve ürün araştırmalarımızı buna göre yapıyoruz.

Hem mevcut müşterilerimizin bağlılığını geliştirmeyi, hem de yeni müşteri kazanımını amaçlıyoruz. Bu kapsamda, kanal ve iş modellerimizi geliştirme stratejisi ile ilerliyoruz. Acentelerimizin web sitelerinden online satış yapmasına olanak veren Dijital Acente Platformu (DAP) uygulamasını hayata geçirdik. Bu adımla beraber acentelerimizi de dijital yolculuğumuzun bir parçası haline getirdik. Sektördeki güçlü konumumuzu, geliştirdiğimiz yeni ürünlerimiz ve uygulamalarımızla muhafaza etmeye devam edeceğiz.