Image

BES’e katılmak için aksiyon almamış kişilere kolay ve hızlı bir biçimde katılma fırsatı verilmesi, sistemin büyümesine önemli bir katkı yaptı

Otomatik Katılım sisteminin ilk yılını büyük bir başarı ile geride bıraktığını düşünüyorum. Tabiki de geliştirilmesi gereken yanları var ancak bir yıl içerisinde yaklaşık 3,5 milyon kişiyi daha Bireysel Emeklilik sistemine dahil edebilmiş olmak göz ardı edilemeyecek bir başarıdır.


Otomatik katılım sistemini fon getirileri açısından değerlendirdiğimizde, çıkış oranının %50’nin üzerinde olmasına ve 2017 yılının ekonomik açıdan riskli bir dönem olmasına rağmen yaklaşık 1,9 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmıştır. Bireysel Emeklilik’in Türkiye ile tanıştığı ilk yıl olan 2003 yılı sonunda fon büyüklüğü 200 milyon TL idi ve 300 bin katılımcı sisteme dahil olmuştu. Bu iki dönemi karşılaştırdığımızda Otomatik Katılım’ın ilk yılında kaydadeğer bir başarı hikayesi olduğunu belirtmek isterim.

Sistemin geliştirilmesi gereken yönlerine değinmemiz gerekirse öncelikle %50’nin üzerinde çıkış oranının düşürülmesine yönelik aksiyonlar alınması gerekmektedir. Türkiye genç nüfusu en fazla olan ülkelerdendir ve sistemin amacı genç nüfusun olabildiğince sisteme dahil ederek Bireysel Emeklilik sisteminin genişletilmesi ve tasarruf alışkanlığının öneminin genç kesime aşılanması olmalıdır. Buna istinaden 18 yaş altında olan çalışanların da sisteme dahil edilebilmesi büyük önem taşımaktadır.

Yüksek çıkış oranlarının iyileştirilebilmesi için cayma süresinin uzatılması ve sisteme yeniden katılabilme süresinin 2 yıldan daha az bir süre içerisinde mümkün olacak şekle getirilmesinin faydalı olacaktır. Kıdem tazminatının ve işsizlik fonunun yanı sıra devlet katkısı gibi işveren katkısının da sistemin faydalarına dahil edilmesi, Otomatik Katılım sisteminin gelişimini hızlandıracak ve sürdürülebilirliğini arttıracaktır. 

Emeklilik şirketleri açısından baktığımızda genel olarak Bireysel Emeklilik Sisteminde düşük kar marjları ile karlı bir portföy oluşturmak zor olduğu gibi Otomatik Katılım sistemindeki düşük katkı paylarının yanında yüksek operasyonel maliyetler karlılığı yakalamayı zorlaştırmaktadır. Mevzuat tarafında yapılacak sadeleştirmeler ile birlikte süreçlerin dijitalleşmesi, emeklilik şirketlerinin karlı ve verimli şekilde faaliyet göstermelerini sağlayacaktır.

Bireysel Emeklilik Sitemi 2003 yılından bu yana hızlı bir gelişme kaydetmiştir. Otomatik Katılım dahil olmak üzere sisteme on yıllık süre içerisinde dahil edilen müşterilerin 10 milyonu aktif olarak sistemde yer almaya devam etmektedirler. Diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda Bireysel Emeklilik sisteminin Türkiye’de önemli bir büyüme potensiyeli olduğu görülmektedir.

Devlet katkısı dâhil ulaşılan yaklaşık 80 milyar fon büyüklüğü ülke ekonomisi için önemli bir büyüklüktür. Türkiye nüfusunun yaklaşık beşte biri 18 yaşın altındadır. Bu grubun da sisteme giriş yapabilme sisistemin gelişimini hızlandıracak ve Türkiye’de tasarruf alışkanlığını kuvvetlendirecektir.

Biz de NN Hayat ve Emeklilik ailesi olarak büyümeye devam ediyoruz. Bireysel emeklilik fonlarımızın büyüklüğü 25 Ocak 2018 itibarıyla 3 Milyar TL’ye ulaştı. Her geçen gün adımlarımızı hızlandırarak ilerlemeye ve büyümeye devam edeceğiz.

Emeklilik şirketlerinin önümüzdeki dönemde beklenen reform ve mevzuata yönelik iyileştirmeler dışında odaklanmaları gereken en önemli konular arasında tahsilat devamlılığının artırılması ve çıkış oranlarının düşürülmesine yönelik aksiyonlar yer almaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda sistemden ayrılan katılımcıların yaklaşık yarısının sisteme tekrar dahil olmayı düşündükleri gözlemlenmiştir. Etkin portföy yönetiminin de katkısı ile yeni katılımcıların sisteme dahil edilmesinin yanı sıra sistemden ayrılmış katılımcıların da sisteme tekrar kazandırılması mümkün olacaktır.

Otomatik Katılım, bugüne kadar yaklaşık 3,5 milyon kişinin sisteme katılımını sağladı. Daha önce bireysel emeklilik sistemine katılmak için aksiyon almamış kişilere sisteme kolay ve hızlı bir biçimde katılma fırsatı verilmesi, sistemin büyümesine önemli bir katkı yaptı. Bireysel katılımların bu dönemde azalması da şaşırtıcı değil. Bazı kişiler sisteme otomatik katılım yoluyla katıldıklarından bireysel olarak katılım sağlamadılar. Ayrıca emeklilik şirketlerinin biraz daha Otomatik Katılım tarafına odaklanmaları da bunda etkili oldu. Bununla birlikte sistemin geneline baktığımızda büyüme sevindirici.

İvmeyi zaman gösterecek. Sistemin özellikleri ve sağladığı faydalar hakkında farkındalığın artmasıyla sistemde kalma oranının da artacağını umuyoruz. NN Hayat ve Emeklilik olarak, sistemden çıkış yapan katılımcılarımızın çıkış nedenlerini analiz ederek bu alanlarda çözüm geliştirmeye çalışıyoruz. Yine de burada en büyük etken, kişilerin tasarruf yapmaya ihtiyaçları olduğunun ve tasarruf yapmanın en kolay yolunun bireysel emeklilik sistemi olduğunun sistemin tüm paydaşları tarafından anlatılması ve farkındalığın bu şekilde arttırılması olacaktır.

2018 yılında, otomatik katılımda geleneksel dağıtım kanallarının yanında özellikle dijital kanalları aktif olarak kullanmayı hedefliyoruz. Dijital kanalların sağlayacağı en büyük avantaj, sisteme katılımın basit ve hızlı bir şekilde sağlanması olacaktır.