Image

“Önümüzdeki dönemde BES tüm aktörlerin destekleri ve karar alıcıların yeni düzenlemeleriyle daha da iyi hale gelecektir”

Sistemden ayrılma oranları konusunda ben bardağın dolu tarafına bakanlardanım ve bu nedenle, sistemden ayrılma oranından çok; sistemde kalma ya da sistemi sahiplenme oranını önemsiyorum.


Bu oran şimdilik beklenenden düşük gibi görünse de; yine de henüz 1,5 yıl olmadan, mevcut BES’teki katılımcı oranının yarısına ulaştık. Bu oldukça önemli bir başarı…

Otomatik katılımı sahiplenme oranlarını ve elbette sektörümüzün geleceğini de, karar vericilerin yeni ve ek düzenlemelerinin yanı sıra; “Müşteri Odaklılık” ve “Dijitalleşme” olgularının şekillendireceğine inanıyoruz. Sektörümüz yapısı gereği, bazı durumlarda 50-60 yıla uzanan müşteri ilişkilerinin kurulduğu; gelecek ve bugün güvencesi gibi hayati ihtiyaçlarla insan yaşamına dokunan ve insanla iç içe bir sektördür. Bu nedenle müşteri odaklılık işimizin ruhunu oluşturuyor.

Dijitalleşme konusunda, AvivaSA olarak, hissedarlarımız Aviva ve Sabancı Grubu’nun öncelikli stratejilerinden “Dijitalleşme” (Digital First) kapsamında, sigorta sektöründe inovasyonun lideri olmak ve müşterimize en kaliteli hizmeti sunmak amacıyla müşteri odaklı bir dijital dönüşüm programı başlattık. Bu kapsamda son dönemde pek çok dijital yatırım yaptık.

Bunlardan, otomatik katılım uygulamasını ilgilendiren “Bi’tıkla Kurumsal ve Bireysel” internet sitelerimiz, dijital kanallar konusunda en önemli iki hizmet ve uygulamamız oldu diyebilirim.

Kurumsal müşterilerimizin otomatik katılım sürecinde işlemlerini gerçekleştirebilmeleri amacıyla Bi’tıkla Kurumsal Online şubemizi hayata geçirdik. Sade ve kolay kullanılabilir kullanıcı dostu ekran tasarımlarıyla hem firmaların İK departmanlarının, hem de AvivaSA operasyon ekiplerimizin kullanımına açtık. 4 ayda hayata geçirilen self-servis hizmeti sunan bu proje ile operasyonel verimliliği sağlamış olduk. “Bi’Tıkla Kurumsal”, 20 bin kişinin başvuru işlemini 2 dakikada ve tahsilatını 1 dakikada tamamlıyor.

Tüm cihazlarla ve işletim sistemleriyle uyumlu çalışabilen Bi’tıkla Bireysel online şubemizi ise, Otomatik Katılım kapsamında bireysel müşterilere hizmet vermek üzere canlıya aldık. Müşteriler bu platformda cayma işlemlerini, poliçe ve ödeme bilgilerini görüntüleme, poliçe basım ve mail ile gönderme, online olarak fon seçimi işlemlerini yapabilmekteler.

BES bir yatırım değil, birikim, tasarruf aracıdır. Kısa vadede kur ve faiz gibi etmenlerden etkilense de; geçmiş performanslarına baktığımızda BES orta ve uzun vadede her zaman için enflasyonun oldukça üzerinde reel getiri sağlayan bir enstrüman olmuştur.

Önümüzdeki dönemde, tüm aktörlerin destekleri ve karar alıcıların yeni düzenlemeleriyle sistemin daha da iyi hale geleceğine ve bireyler tarafından daha çok benimsendikçe, sistemi sahiplenme oranlarının da hızla yukarı çıkacağına inancım tam.

Devlet katkısı ve otomatik katılım düzenlemeleriyle bireysel emeklilik sistemi yaygınlaşırken, toplumumuzdaki tasarruf eğiliminin de olumlu yönde değiştiğini gözlemliyoruz. Otomatik Katılımda, yılbaşında 50-99 ve Temmuz ayında başlayacak 10-49 çalışanı olan işverenlerin sisteme geçişiyle 2018 yılında yaklaşık 4 milyon katılımcı daha sisteme dahil olacak. Ve tüm bu yeni düzenlemelerle birlikte, 2018’in ve 2019’un BES için kesinlikle büyüme öngörülecek yıllar olacağını düşünüyorum.