Image

2017’nin başından itibaren gerekli önlemleri alan, dijital ve teknolojik yatırımlarını gerçekleştiren emeklilik şirketleri, kurum sayılarının artışından daha az etkilenecekler.

Otomatik Katılım Sistemi, ülke tasarruf seviyelerindeki artışın yanı sıra BES’in henüz ulaşmadığı kesimlerde birikim alışkanlığı ve davranış değişikliği oluşturması açısından faydalı oldu.


 Kademeli geçiş sistemi devreye girdikten sonra 2018 başında 50-99 arası çalışanı olan firmaların da otomatik katılıma dahil olması ile birlikte, 1 milyon kadar çalışan daha sisteme giriş yaptı.

Türkiye’de tasarruf alışkanlığını artırmayı hedefleyen Otomatik Katılım Sistemi’nde katılımcı sayısı ise Haziran verilerine göre 4 milyonu aştı. Sistemde devam etme oranı da %38 seviyelerinde seyrediyor. Temmuz 2018’de 10-49 arası çalışanı olan ve son olarak da Ocak 2019’da 5-9 arası çalışanı olan işverenlerin de sisteme giriş yapmasıyla, yaklaşık 5 milyon ek katılımcının Bireysel Emeklilik Sistemi ile tanışacağını ön görüyoruz.

18 yaş altının BES’e katılımı, fon değişikliği ile ilgili bilgilendirmelerin artması, cayma konusunun daha net iletişimi ve işveren katkısının doğru zamanlamayla sisteme dahil edilmesinin; sistemde devam etme oranlarını artıracağını ve ülkemizde tasarruf seviyelerinin daha yukarılara taşınacağını düşünüyorum. BES ve OKS’nin faydaları ve işleyişi konusunda müşterilere çoklu kanallardan net, anlaşılır tanıtım ve düzenli bilgilendirme yapmak, dijital dönüşümü hayata geçirerek müşteri deneyimini iyileştirmek, müşteri veri ve davranışlarını analiz ederek katılımcıları tutundurmaya yönelik aksiyonlar almak, müşterileri ihtiyaçlarına uygun bireysel çözümlere ulaştırmak, emeklilik şirketlerinin üzerine düşen aksiyonların en önemlilerini oluşturuyor.

BNP Paribas Cardif olarak, 8 Haziran 2018 tarihi itibarıyla 125 binin üzerinde çalışana gelecekleri için birikim yapma olanağı sağlıyoruz. Otomatik katılım sisteminde devlet katkısı dahil toplam 105 milyon TL fon tutarına ulaştık.

1 Ocak’ta 50-99 arası çalışanı olan firmaların sisteme dahil olmasıyla, çoğunluğu özel sektörde çalışan 1 milyon kişi sisteme katıldı.

Çalışanlar tarafından otomatik katılımın en olumlu değerlendirilen özelliğinin, %25 devlet katkısı olduğu görülüyor. Otomatik katılımın müşterilerde yarattığı en negatif algının ise 56 yaş sınırı olduğu dile getiriliyor. Çalışanlar, 10 yıl sistemde kalma konusuna olumlu yaklaşmakla birlikte ihtiyaç duyduklarında birikimlerini çekebilmek istiyorlar.

Kurumlar ise en çok, otomatik katılım sürecinin çok hızlı hayata geçirilmesi nedeniyle sürece hazırlıksız yakalandıklarını ve sistemin ilk dönemlerinde kurumlar için operasyonel yükün arttığını ifade ediyor.

200 bini aşkın işletmenin ve 3,3 milyon çalışanın sisteme dahil olacağı otomatik katılımın bu beşinci fazında, uzman saha ekibimiz ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak dijital çözümlerimizle hem işverenlere hem de katılımcılara hizmet vermeyi sürdüreceğiz.

Otomatik katılım sisteminin yürürlüğe girdiği 2017 yılının başından bu yana edindiğimiz tecrübeyle gerek işverenlerin gerekse katılımcıların ihtiyaçları hakkında fikir sahibi olduk. Bu bağlamda her türlü operasyonel ve altyapı hazırlığımızı yaptık. Diğer taraftan farklı büyüklükte şirketlerin ihtiyaçlarının, daha önce sistem kapsamına alınanlardan farklı olabileceğinin farkındayız. Buna yönelik olarak da teknolojik altyapımızın ve otomasyon seviyemizin, her türlü ihtiyaca hızlıca adapte olabilmesi konusunda da kendimizi hazır hissediyoruz.

Otomatik katılım sistemiyle birlikte, emeklilik şirketlerinin operasyonel planlamalarını daha dikkatli yapmaları gerekliliği doğdu. Emeklilik şirketleri rekabette avantajı yakalamak ve sürdürmek için sektöre yaptıkları yatırımı arttırarak; kurumların memnuniyetini, müşteri deneyimini zenginleştirebilecekleri dijital dönüşümü yakalamak zorundalar. 

2017’nin başından itibaren, gerekli önlemleri alan, dijital ve teknolojik yatırımlarını gerçekleştiren emeklilik şirketleri, otomatik katılım sistemindeki kurum sayılarının artışlarından daha az etkilenecekler. Emeklilik şirketleri, özellikle çalışanlar için internet ve mobil kanalları, satış ekipleri ve acenteler için tablet uygulamaları, kurumsal firmalar için kurumsal internet uygulamaları geliştirdiler. Bu kanallar üzerinden müşteri özelinde kişiselleştirme, müşterinin ihtiyaç ve davranışlarına özel çözümlerin doğru zamanda sunulması gibi faktörler sektörün gelişimi açısından çok önemli. Son olarak, kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi ve kullanım kolaylığının artırılabilmesi için ekranların sürekli geliştirilmesi, çözümlere ulaşımı kolaylaştıracak ve müşteri memnuniyetini artıracaktır.