Image

“Otomatik katılımın sektöre getireceği yenilikler ve pazar genişlemesiyle çok daha canlı bir 2017 geçireceğiz”

Türkiye’de toplam yurtiçi tasarruf oranı istenen seviyelerin altında. Hükümet tarafından alınan kararlar ve politikalar ile tasarruf oranının arttırılması hedefleniyor. 2013 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yüzde 25 devlet katkısının getirilmesi bu çalışmalarda önemli bir aşama oldu. Özellikle otomatik katılım uygulaması kamunun ülkemizdeki tasarruf oranını yukarı çekmek adına ön plana aldığı bir diğer önemli reform niteliğinde.


2023 yılında bireysel emeklilik pazarının 400 milyar TL’nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Sektörün beklediği birtakım gelişmelerin de gerçekleşmesiyle 2023 hedeflerinde BES’e ayrılan payın büyük oranda gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. 2017 yılında uygulamaya girecek olan otomatik katılım uygulamasının sektördeki büyümeye destek olacağını düşünüyoruz. Uygulama uzun vadede ülkenin toplam tasarruflarının büyümesine büyük katkı sağlayacaktır. Uygulamanın sektöre getireceği yenilikler ve pazar genişlemesiyle çok daha canlı bir 2017 geçireceğiz.

 

Bireysel Emeklilik Sistemi geçtiğimiz birkaç yıla bakıldığında her yıl yaklaşık 1 milyon net yeni katılımcı kazanıyor. 18 yaş altı nüfusa ilişkin kararın ve otomatik katılımın hayata geçmesi durumunda bu noktada yakalanan ivmenin önemli derecede artacağını düşünüyoruz. Sektörde son 5 yılda yönetilen varlık büyüklüğü bazında ortalama yıllık büyüme oranı yüzde 33 olarak gerçekleşti. Sektör ciddi bir büyüme ivmesi içerisinde.

 

Avrupa pazarında doygunluğa ulaşmış bir sigorta ve emeklilik sektörü olduğu düşünüldüğünde, Türkiye pazarı, büyüme hızı, genç ve dinamik nüfus yapısı ve güçlü mali yapısıyla yabancı sigorta şirketleri açısından cazip fırsatlar barındırıyor. Bu durum elbette sektörün cazibesini artırıyor. Sistemde faaliyet gösteren şirketlerin yaklaşık yüzde 50’sinde yabancı şirketlerin payının olması da; sektöre yönelik yabancı yatırımcı iştahını doğrular nitelikte. Yüzde 25 oranında bir devlet katkısı, dünyada örneği olmayan bir uygulamadır. Devlet söz konusu katkıyı, bu sistemi teşvik etmek üzere sistem katılımcılarına ve katılmayı düşünenlere bir fırsat olarak veriyor. Bu fırsatın çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

Otomatik katılımı, geniş kitlelerin kolay bir biçimde BES’e dahil olmalarını ve ülkemizde tasarruf açığının azaltılmasını sağlayacak önemli bir uygulama olarak değerlendiriyoruz. Bu uygulama, toplumdaki tasarruf kültürünü canlandırmaya katkı sağlayarak uzun vadeli tasarrufların artırılmasına, bireylerin daha iyi bir gelecek kurmalarına ve Türkiye’nin finansal istikrarına olumlu etki edecektir. Otomatik katılımın hayata geçmesi ile birlikte sisteme ilk etapta 6,4; kademeli olarak ise toplamda 14 milyon kişinin katılması bekleniyor. Bu düzenlemeyle 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulması öngörülüyor.

 

Hükümetimizin yeni yılla birlikte uygulamaya koyacağı otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nde olumlu bir yeni adımın atılmış olduğunu düşünüyoruz. Otomatik katılım sistemi;  ABD, İngiltere, Yeni Zelanda, İtalya gibi birçok ülkede uygulanıyor ve hiçbir ülkede, yüzde 25 gibi yüksek bir devlet katkı payı bulunmuyor, bunu da çok önemsiyoruz. Otomatik katılım sözleşmelerine yüzde 25 devlet katkısının yanında sisteme girişte, eğer cayma hakkı kullanılmaz ve sözleşme devam ederse bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL verilecek. Emeklilik hakkının kullanılması halinde ise, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikimin yüzde 5’i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.

 

Aralık başında, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2017’de devreye girecek otomatik katılımın nasıl uygulanacağına ilişkin açıklamalar yaptı, biliyorsunuz. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren, ister özel sektör ister kamu olsun, 45 yaş altındaki tüm çalışanlar otomatik katılım uygulamasına katılacak. Uygulamaya kademeli bir geçiş sağlanacak. İşverenler çalışanların maaşlarının yüzde 3’ünü emeklilik sistemine yatıracak. En küçük katılımcı, aylık 50 TL yani yıllık 600 TL ile asgari ücretli olacak ve en yüksek katılımcı ise, aylık 321 TL ile 5 bin TL maaşlı çalışanlar olacak.

 

Şu anda, otomatik katılımda işveren katkısı yok. İşveren otomatik katılım sistemi kapsamında çalışanı adına katkı payı ödemesi yapamaz; ancak işveren grup emeklilik sözleşmesi (İGES) kapsamında çalışana katkı payı ödemesi yapılabilir. İşveren katkısı hem sistemin daha sağlıklı yürümesi ve hem de tasarruf açığımıza daha fazla katkı yapması açısından önemli. Yakın dönemde kamuoyuna açıkladığımız Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı raporumuzda da hükümetlere bu öneriliyor. Umarız ileriki dönemde işveren katkısı da söz konusu olur.

 

Burada İngiltere örneğini paylaşmak istiyorum. İngiltere’nin otomatik katılımı kullanması sonucunda 6,5 milyon kişi daha emeklilik dönemi için birikim yapmaya başladı ve 2010’dan bu yana İngiltere’de açığın düşmesine katkı sağladı. Ülkemiz için yeni süreçte, konunun tüm paydaşlarının üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

İngiltere de sistem başlangıcından itibaren, 7 yıl uygulamanın tasarısı için çalışılmış ve bütün ilgili partilerle oturulmuş, konuşulmuş. Çalışanlarla, kamu otoriteleriyle, kurumlarla görüşülmüş… Ve herkes için ortak bir kazan-kazan modeli oluşturulmuş. Gerçekten iyi çalışan bir uygulama modeli oluşturulmuş. İlk 3 yıl bireyler kendi katkılarını arttırarak ilerliyorlar. Birinci yıl maaşlarının yüzde 1’ini, ikinci yıl yüzde 2’sini, 3. yıl yüzde 3’ünü koyuyorlar. Buna karşılık, çalışan yüzde 1 verdiğinde, kurumu yüzde 2 veriyor; yüzde 2 verdiğinde kurumu yüzde 3 veriyor; yüzde 3 verdiğinde kurumu yüzde 5 veriyor ve 3. yıldan itibaren bireyin maaşının yüzde 8’i sistemde birikmeye başlıyor. Türkiye’deki sosyal güvenlik birikiminden daha fazla bir rakam bu… Sisteme girenlerin yüzde 90’ı sistemde kalıyor, sisteme inanıyor. Getiri konusunu çok konuşmuyorlar, konuya tamamen tasarruf olarak bakıyorlar. Devletin hiçbir teşviki yok ama kurumun katkısı var burada. İnşallah bizim de önümüzdeki dönemde kurum katkımız olacak. Ben kişisel olarak kurum katkısını bekliyorum. Bütün dünya böyle ise, bizde de olmalıdır. Önümüzdeki dönemde, ekonominin biraz daha rahatladığı, kurumların biraz daha gider endişelerinin azaldığı bir noktada olacaktır.

 

AvivaSA olarak 2015 yılını son derece başarılı kapatmıştık. 2016 yılında da, sürdürülebilir büyümemizi, karlılığımızı ve pazardaki liderliğimizi güçlendirdiğimiz, başarılı bir dönem geçirdik. Yeni yılla birlikte devreye girecek otomatik katılım uygulamasından sonra da, BES sektöründe sergilediğimiz güçlü büyüme performansını ve liderliğimizi sürdürmeyi ve hayat sigortaları tarafında bütün koruma branşlarında pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz.

 

Elbette bütün bunları karlılık içinde büyümeyi sürdürebilir kılarak gerçekleştirmek istiyoruz. Bir yandan, şirketimizin tüm iş süreçlerinde ve pazarlama iletişiminde teknolojinin kullanımı ve zengin bir dijital deneyim ile tüm tasarruf ve birikim ihtiyaçlarına cevap verebilen gerçek bir tüketici deneyimi sunmak amacıyla yatırım yapıyoruz. Bir yandan da müşterilerimize katma değer yaratan yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmeye çalışıyoruz. Dağıtım kanallarını geliştirme hedefimiz ise sürekli üzerinde çalıştığımız bir diğer konu ve 2017 yılında odaklanacağımız konuların başında geliyor.

 

Müşterilerimizin hayatını zenginleştirmek ve kolaylaştırmak hedefiyle 2010 yılında kurduğumuz ve sektörde bu kapsamda ilk olan Geleceğini Biriktirenler Kulübü’müzü, sloganından web sitesine kadar yeniledik. Üyelerine "Artık her yerde bir tanıdığınız var" çağrısı yapan bu özel kulüp ile, hayalini kurduğu emeklilik için birikim yapanların hayatını kolaylaştırırken, bugünün keyfini çıkarmalarını da sağlıyoruz.  Sigorta, sağlık, enerji, otomotiv, tatil ve hobi kategorilerinde müşterilerimize birçok ayrıcalıklı hizmet ve yüzde 40’a varan indirimler sunuyoruz.

 

AvivaSA Emeklilik ve Hayat'ta en az bir ferdi bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan ve düzenli ödeme yapan AvivaSA müşterileri, Geleceğini Biriktirenler Kulübü'nün de üyesi oluyor. Ayrıcalıklardan yararlanmak isteyen üyelerin, AvivaSA Geleceğini Biriktirenler Kulübü kartıyla istedikleri anlaşmalı kuruma başvurması yeterli oluyor.

 

Bir de müşterilerimiz için, Yatırım Pusulası adıyla, kullanıcı dostu bir mikro site hazırladık. AvivaSA olarak müşterilerimize bireysel emeklilik fonlarıyla ilgili daha anlaşılır bir içerik sunmak amacıyla, kurumsal web sitemizde yayında bu mikro site. Yatırım Pusulası ile, müşterilerimiz fonlarla ilgili her türlü bilgiye tek bir çatı altında, kolayca ulaşabiliyor., Yalın bir içerikle, BES fon yatırımları hakkında müşterilerimizin karar almalarını kolaylaştırmayı hedefledik. Yatırım Pusulası içinde yer alan Yatırımcı Profil Testi ile, öncelikle müşterilerimiz, kendilerine en uygun risk seviyesindeki fonları belirleyip, tercih edebilecekler. Kullanım süreci şöyle özetlenebilir: “Yatırım Pusulası’nda, müşterilerimiz bireysel emeklilik fonları hakkında bilgi edinip, kendileri için en uygun olanı seçerek, birikimlerini değerlendirebilecekler. Müşterilerimizin karar süreçlerinde daha fazla bilgi sahibi olabilmeleri için, Fon Bültenlerimiz bölümünü hazırladık. Bu bölümde, müşterilerimizin seçim yapmalarını kolaylaştırmak için, fonlarımızı gruplayarak; onlara yol gösterecek planlar ve bu planları takip etmeleri için fon bültenleri hazırladık. Fonlarımızın Performansı bölümünde, fonlarımızın nasıl ve ne oranda değer kazandığını öğrenerek, seçtikleri fonları karşılaştırabilecekler.”

 

Yatırım Pusula’mızın, özellikle Tasarruf Ölçer (Bireysel Emeklilik Getiri Hesaplama) bölümüne dikkat çekmek istiyorum. Bu uygulama bir mobil hesaplama aracı. Bu uygulama ile hayallerdeki emeklilik için ne kadar birikim yapılması gerektiği rahatça öğrenilebilecek. Uygulamanın kullanımını çok basit tuttuk. Doğum tarihinizi gün, ay ve yıl olarak giriyorsunuz. Hedeflenen BES gelirini ve emekli olmayı planladığınız yaşı yazıyorsunuz. Ardından, varsa devlet katkısı dahil mevcut BES fon tutarınızı ve mevcut BES katkı payınızı giriyorsunuz. Ve karşınıza, hedeflediğiniz durum ile mevcut planınızın sonuçları karşılaştırmalı olarak geliyor. Karşılaştırmalar, BES fon birikimi ve emeklilik maaşı üzerinden yapılıyor. Ve hedeflenen maaşa ulaşmak için ihtiyacınız olan fon tutarını ve aylık katkı payınızı anında öğreniyorsunuz.