Image

“Birçok Avrupa ülkesinin sigorta birlikleri geliştirdikleri online, mobil ya da masa üstü oyunlarla çocuklara genç yaşta sigortayı ve finansal okuryazarlığı öğretmek üzere aksiyon almış durumdalar. Benzer çalışmaların ülkemizde de yapılması gerektiğini düşünüyoruz”

Türkiye’de ortalama yaşam beklentisi giderek artıyor ve nüfusumuz yaşlanıyor.


 Şu anda ortalama yaşam beklentisi 78 yaşa ulaşmış durumda. 2030 yılında yaşlı bir nüfusa sahip olacağımız öngörülüyor. Emekli olarak geçirilen sürenin ciddi anlamda uzamasıyla birlikte mevcut sosyal güvenlik sisteminin oluşacak bu yükü karşılamada büyük sıkıntı çekeceğini şimdiden biliyoruz.

Bu yüzden Otomatik Katılım uygulamasının başlamasıyla Bireysel Emeklilik Sistemi daha da büyüyecek. Böylece sistemin ekonomi için sağladığı sermaye piyasasının derinleşip gelişmesi, tasarruf oranının ve yatırımların, dolayısıyla istihdamın artması, istikrarın sağlanması gibi katkılar daha da artacak.

Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu tarafından hazırlanan bir araştırma raporu bizlere; bir ülkedeki finansal okuryazarlık seviyesini artırmanın en etkili yolunun öncelikle gençleri bu konuda bilinçlendirmekten geçtiğine işaret ediyor. Birçok Avrupa ülkesinin sigorta birlikleri geliştirdikleri online, mobil ya da masa üstü oyunlarla çocuklara genç yaşta sigortayı ve finansal okuryazarlığı öğretmek üzere aksiyon almış durumdalar. Benzer çalışmaların ülkemizde de yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu alanda sektör olarak birlikte hareket ederek ses getirebileceğimizi düşünüyoruz. Biz de Allianz Türkiye olarak, finansal okuryazarlığın artırılmasına katkı sağlayacak dijital çağın gereklerine uygun nitelikte projeleri yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki dönem ajandamızda bu alanlara yatırım yapmak da bulunuyor.

Tasarrufun ülke ekonomisine katkısı yadsınamayacak kadar büyük...

Dünya Bankası verilerinde 2015 itibarıyla GSYH’sine göre gelişmiş ülkelerde tasarruf oranı yüzde 21; gelişmekte olan ülkelerde yüzde 31; dünyada yüzde 25 ve Türkiye’de yüzde 14 seviyelerinde... Ancak TÜİK, yeni milli gelir hesaplarında yüzde 15’ler seviyesindeki tasarruf oranlarının yüzde 24,8 oranında olduğunu hesapladı. Buna karşılık hane halkı tasarruf oranları yine de düşük kaldı. Buna göre, 2009’ta yüzde 7 olan hane halkı tasarruflarının GSYH’ye oranı, 2015 yılı sonunda sadece yüzde 9,4’e yükseldi. Hala alınacak çok yolumuz var.

Ülkemizin emeklilik ve tasarruf açığının kapatılmasında en önemli unsur olan BES’in toplumumuzda hızla yaygınlaşmaya devam etmesi ve ekonomi yönetiminin son yıllarda başlattığı teşvik uygulamalarının son derece olumlu etkilerinin olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle tasarruf kültürünün giderek kaybolmaya başladığı ülkemizde BES, küçük de olsa düzenli olarak yapılacak birikimlerle tasarruf alışkanlığı sağlaması açısından çok önemli bir misyona sahip. Otomatik Katılım uygulaması da, bu alışkanlığı pekiştirecek nitelikte.

Ama daha önemlisi, Türk toplumunun yalnızca gelecekteki değil bugün bile ihtiyacını duyduğu emeklilik sisteminin kurgulanmasına olan ihtiyacın giderek artıyor olması. Gerekli yapılanma, doğal olarak tasarrufları da artıracaktır ancak hedef emeklilik döneminin kişiden kişiye değişen ama minimum olan ihtiyaçlarını karşılayabilecek 3 basamaklı emeklilik sistemini oluşturabilmektir.

Biz emeklilik sistemlerini 3 basamaklı olacak şekilde konumlandırıyoruz;

1’inci basamak; zorunlu sosyal güvenlik sistemi. Bu sistem, zorunlu katılım ve belirlenmiş maaş esasına dayalı.

2’inci basamak; mesleki planlar. İşyeri bazlı maaş esaslı veya devlet katkısına dayalı sistemler.

3’üncü basamak ise; 1’inci ve 2’inci basamağa ek olacak nitelikte Bireysel Emeklilik Sistemi.

2003 yılında başlayan BES, bugün itibarıyla 3. basamaktaki yerini güçlü bir şekilde almıştır; Otomatik Katılım 2. basamaktaki mesleki emeklilik planlarının oluşturulması adına çok önemli bir adım olup doğru konumlandırılması ve yapılandırılması adına ilgili paydaşlarla çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Allianz olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcılara ve katılımcı adaylarına ulaşmak amacıyla güçlü bir yapı ve strateji uyguluyoruz. Özellikle güçlü banka dağıtım kanalımız ve kurumsal sigortalardaki pazar payımızla önemli bir rol üstleniyoruz. Otomatik Katılım ile birlikte hem işverenler hem de çalışanları odağımıza aldığımız bir strateji uyguluyoruz.

Acente ve bankasürans ortaklarımızla birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi’ni ve Otomatik Katılım’ı tüm katılımcılar için cazip kılacak şekilde hizmet kalitemizi üst seviyeye çıkardık. Katılımcılarımızın memnuniyetini artıracak ve sistemde uzun süre kalmalarını sağlayacak farklı projelerimizi de süreç içerisinde devreye alacağız.

Bildiğiniz üzere, ülkemiz genç bir nüfus yapısına sahip ve baş döndürücü bir hızla teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Biz de dijital dünyaya ve teknoloji çağına uygun olarak özellikle genç nesillerle iletişimimizi kuvvetlendirdiğimiz, iş yapış şeklimize çeviklik kazandırdığımız projeler yürütüyor, değişen beklenti ve taleplere yönelik ürün, hizmet ve çözümler geliştiriyoruz. Dijital yatırımlarımız bu projelerin başında geliyor. Dijital yatırımlarımızdan biri tüm işlevleri kullanıcı gözüyle değerlendirerek her an müşterilerimizin yanında olacak yardımcı bir el olarak kurguladığımız “Allianz’ım Mobil Uygulaması” oldu. Uygulamamızın birçok fonksiyonu bulunmakla birlikte bireysel emeklilik özelinde de büyük kolaylıklar getiriyor. Katılımcılarımız Allianz’ım sayesinde birikimlerinin detaylarını görebiliyor, dilediklerinde katkı payı tutarlarını, ödeme periyotlarını ve fon dağılımlarını değiştirebiliyorlar.

Yine geçtiğimiz yıl müşterilerimizin fon seçiminde daha kolay karar vermelerini sağlamak üzere 4 farklı yatırımcı profiline uygun fon kombinasyonlarını içeren fon paketi yapısını geliştirdik ve bunu internet ve mobil uygulamamızda takip edilebilir ve seçilebilir hale getirdik.

Bunlara ek olarak dijitalleşme kapsamında altyapı ve hizmet yapılandırmalarımızı çok hızlı bir şekilde hayata geçiriyor ve çevikliği tüm fonksiyonlarımıza rahatlıkla uyguluyoruz. Böylelikle katılımcılarımızı anlayıp dinlediğimiz, ihtiyaca uygun ve hatta gerektiğinde kişiye özel ürün ve hizmet geliştirdiğimiz bir hizmet kalitesi sunabiliyoruz. Buna ek olarak katılımcılarımızı yaşam döngüleri boyunca yakından takip ederek ihtiyaçlarına özel çözümler üretiyoruz.