Image

“Doğru kanal ve ürün çeşitlendirmesi yapan şirketler belirgin bir şekilde pazar payından büyük bir pasta dilimine sahip oluyorlar”

Hayat sigortacılığı sektöründe bugün üretimlerin büyük bir kısmı kredi veya kredi kartı ilişkili üretimden kaynaklanıyor. Bu nedenle pazar payı değişimlerindeki en önemli etkenler, dağıtım kanalı işlevi gören banka ve diğer finansal kuruluşların kredi hacimlerindeki gelişmeler.


BNP Paribas Cardif, 2011 yılında % 3,2 olan Hayat pazar payının üzerine her yıl bir puan ekleyerek, 2016 itibarıyla toplam % 8’e yakın pazar payına ulaştı.  2011 yılında sektörde 10. şirket konumundayken, 5 yıl içerisinde yaptığı yatırımlar, sunduğu ürün ve hizmetler ile 2016 sonunda hayat koruma pazarının en büyük 5. sigorta şirketi oldu. 2017 yılı içerisinde gerçekleştirdiğimiz yeni işbirliklerimiz sayesinde yıl sonunda pazar payı sıralamasında daha üst sıralara geleceğimizi öngörüyoruz.

Hayat sektöründe rekabeti değiştiren en önemli gelişme, geleneksel satış kanalları dışında da  hayat üretimine başlanması olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür projelerin artması ile Türkiye’de çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğuna inandığımız Hayat sigortacılığı sektörü gelişmiş ülkelerdeki seviyelere yaklaşacaktır. Öte yandan şirketlerin ürün gamında kredi bağlantılı Hayat ürünlerinin yanısıra kredi bağımsız Hayat ürünlerinin giderek artması da sektörü geliştirecek bir diğer gelişme olarak görünüyor.

Hayat sigortası alanının gelişmesi için belirleyici etkenlere bağlılıklarını azaltmak isteyen şirketler özellikle telemarketing ve diğer alternatif dağıtım kanallarını kullanmayı tercih ediyor ve bu sayede kredi ilişkili olmayan üretimlerini artıma yolunda adımlar atıyor. Yine de sektörün geneline baktığımızda bu gelişmelerin kısıtlı kaldığını söylemek mümkün. Doğru kanal ve ürün çeşitlendirmesi yapan şirketler belirgin bir şekilde pazar payından büyük bir pasta dilimine sahip oluyorlar.

Her şeyden önce tüketicilere Hayat sigortasını bir maliyet olarak değil bir güvence olarak görmelerini tavsiye ediyoruz. Kredi kullanan kişinin vefat etmesi veya çalışamayacak duruma gelmesi halinde maalesef üzücü tablolarla karşılaşabiliyoruz. Vefat eden veya iş göremez hale gelen kişinin yakınları finansal sıkıntıya düşebiliyor, kredi geri ödemelerinin yapılamadığı durumlarda söz konusu mal varlığı elden çıkabiliyor. Bu nedenle tüketicilere, ihtiyaç duyulduğunda önemi anlaşılan hayat sigortalarını sadece kredi kullanırken değil, bütçeleri doğrultusunda hayatlarının bütününde dikkate alırlarsa yakınları için çok daha güvenli bir gelecek sağlayacaklarını hatırlatmamız önemli.

BNP Paribas Cardif olarak, “Hayat Koruma” paketlerimizle vefat ve tehlikeli hastalık risklerinin yaratacağı finansal güçlüklere karşı müşterilerimizi ve sevdiklerini güvence altına alıyoruz. Müşterilerimiz, 500’ü aşkın TEB şubesinden Hayat Koruma ve 60 acentemizden Hayatım Güvende paketlerine ulaşarak vefat ve maluliyet teminatlarına ek olarak 18 farklı tehlikeli hastalığa karşı kendilerine ve sevdiklerine güvence sağlayabiliyorlar.

Hayat teminatına ek olarak sunulan istem dışı işsizlik, geçici iş göremezlik gibi teminatlar, çalışma hayatı içinde aktif yer alan bireylere önemli güvenceler sağlıyor.  Bugün mortgage kredisi kullanarak uzun vadeli borçlanan pek çok birey, yaşamsal risklerin yansıra önemli risklerden biri olan işsiz kalma riskine karşı kendini güvence altına alıyor. Böylelikle bireyler orta ve uzun süreli borçlanma sürecine girerken hayatta sıkça karşılaşılabilecek bu risklere karşı endişelerini hafifletiyor. Diğer taraftan özellikle eğitim çağında çocukları olan aileler için “Eğitim Geleceğim Sigortası” ürünümüz ebeveynlere çocuklarının eğitimini garanti altına alma şansı veriyor. Ebeveynler, çocuklarının eğitim süresi ve giderlerini dikkate alarak yaşamsal bir risk oluşması halinde eğitimlerinin devamını sağlayacak tutarda teminat bedeli belirleyebiliyor.

BNP Paribas Cardif’in global bağlamda sahip olduğu yaklaşıma paralel olarak, ürünlerimizle sigortalılarımıza sağlayacağımız katma değeri maksimize etmek öncelikli hedefimiz. Mevcut geleneksel dağıtım kanallarımızın paralelinde, alternatif kanallarımızla da verdiğimiz hizmet ve desteklerimizi her geçen gün daha da ileriye taşıyarak müşterilerimize değer yaratmaya devam ediyoruz.