İnovatif kasko ürünleri sigortalılık oranının büyümesine katlı sağlıyor
İnovatif kasko ürünleri sigortalılık oranının büyümesine katlı sağlıyor

İnovatif kasko ürünleri sigortalılık oranının büyümesine katlı sağlıyor

Kasko branşındaki gelişmeler sigorta sektörün büyümesine büyük katkı sağlarken, sigorta şirketlerinin geliştirdiği inovatif ürünler sigortalılara birçok alternatif sunuyor.

Kasko sigortaları, sigorta sektörünün gelişmesine ve büyümesine öncülük eden ürünlerin başında ilk sıralarda yerini alıyor. Sektör yetkilileri, kasko sigortalarının sektörde hem adetsel hem de prim hacmi olarak büyük paya sahip olduğunu ifade ediyor.

Kasko branşının gelişimi sigorta şirketlerinin büyüme oranlarına katkı sağlarken, aynı zamanda sigortalıların ihtiyaçlarını karşılamak konusunda da geniş imkanlar sunuyor. Gelişen teknolojiyle birlikte otomobil sektörü değişirken buna bağlı olarak, kasko ürünleri de yeniden şekillenerek müşterilere sunuluyor. Sektör yetkilileri, kasko bilincinin artırılması ve deneyimlerin kolaylaştırılmasını sağlamak adına sigortalılara yönelik birçok proje oluşturduklarını ifade ediyor. Bu projelerle kasko branşındaki bilincinin artırılarak sigortalılara fayda sağlaması hedefleniyor.

Kasko branşında her yıl büyüme gerçekleşirken, bu büyümenin karlılık payına yansımadığı gözlemleniyor. Sektör yetkilileri, araç portföyünün ağırlıkla ithal araçlardan oluştuğunu, parça fiyatlarındaki kur baskısı nedeniyle maliyetlerin üretimden çok daha hızlı arttığını ve dolayısıyla kasko branşındaki büyümenin karlılığa yansımadığını belirtiyor. Ayrıca trafiğe kayıtlı araçlar ile kasko poliçe adetleri karşılaştırıldığında kasko branşındaki büyümenin trafiğe kayıtlı araç sayısından dolayı gerçekleştiği görülüyor.

Sigorta şirketleri, müşterilerine sunduğu kasko ürünleriyle müşterilerinin ihtiyaçlarına büyük ölçüde cevap vermeyi başarıyor. Müşteri odaklı hazırlanan ürünler kapsamlı veya ek paketler şeklinde satın alınabiliyor. Geliştirilen ürünlerle müşterilerine birçok alternatif sunmayı hedefleyen şirketler ürünlerini inovatif ve modern hayatın gereklerine uygun nitelikte tasarlıyor. Kişiye özel ürünlerle daha fazla müşteri tarafından tercih edildiklerini belirten sektör yetkilileri bu durumun müşteriye kolaylık sağladığını ve sektöre canlılık getirdiğini belirtiyor. İnovatif, ürünlerle kişiye özel hizmet anlayışını birleştiren sigorta şirketleri bu alanda adeta bir yarış halindeler.

Kasko branşındaki prim ödemelerinin büyük kısmını yedek parça maliyetleri oluşturuyor. Yedek parçalarının yurt dışından ithal edilmesi ve buna bağlı olarak döviz kuru üzerinden hesaplanması maliyetlere önemli ölçüde yansıyor. Kur artışındaki dalgalanmanın primlerin artmasına neden olduğu belirten sektör yetkilileri tüketicinin satın alma gücünü göz önünde bulundurarak parça maliyetinde alternatif çözümler yaratarak kur artışındaki dalgalanmaların sigortalılara etkisini en aza indirmeyi amaçlıyor.

Sel ve dolu gibi doğal afetlerin iklim değişikliğiyle beraber sıklaşması ve hasar oranlarının büyümesi prim artışlarına etki ediyor.  Yaşanan hasarların reasürans şirketleriyle paylaşımı da maliyetin artmasındaki nedenler arasında yer alıyor. Sektör yetkilileri, maliyetlerin düşürülmesinin alternatif çözümler ve toplumun araç kullanım alışkanlıklarını değiştirerek mümkün olacağını belirtiyor.

Hakan Beşdaş