Yeni Ekonomi Planı ile emeklilik sisteminde önemli yenilikler bekleniyor
Yeni Ekonomi Planı ile emeklilik sisteminde önemli yenilikler bekleniyor

Yeni Ekonomi Planı ile emeklilik sisteminde önemli yenilikler bekleniyor

Yeni Ekonomi Planı (YEP) kapsamında emeklilik ve sigorta sektörlerinde önemli yenilikler yaşanması bekleniyor. Başta otomatik katılımın süreli olarak zorunlu hale getirileceğinin konuşulması ve ülke genelinde teminat bulunmayan riskleri kapsayacak bir Türkiye Reasürans Havuzu oluşturulacağının sinyalleri konunun sektör paydaşlarınca da yakın markaja alınmasına sebep oldu.

YEP ile ilgili ayrıntılar geçtiğimiz Eylül ayında açıklanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, açıkladığı, 2019-2021 yıllarını kapsayan YEP’ başlıkları arasına sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) de girdi. Yeni Ekonomi Planı’nda büyüme ve istihdam başlığı altında uygulanacak politikalar ve tedbirler arasında özellikle bireysel emeklilik önemli yer tutuyor. YEP’e göre; çalışanların işverenleri aracılığıyla BES’e otomatik olarak katılması uygulaması yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek. Önemli diğer bir değişiklik de sigortacılık alanında gerçekleşecek. Buna göre ülke genelinde, teminat bulunmayan riskleri kapsayacak bir Türkiye Reasürans Havuzu oluşturulacak.

YEP’te bahsi geçen konular incelendiğinde bazı başlıklar ön plana çıktı. YEP’te otomatik katılımın üç yıl boyunca zorunlu hale getirileceği öne sürüldü.  İster kamu olsun ister özel sektör, 45 yaş altı tüm çalışanların işverenleri tarafından BES’e dahil edilmesini sağlayan otomatik katılım uygulaması, 2017 başında başlamıştı. İki sene içinde 12 milyona yakın çalışan sisteme giriş yaptı, bunların yüzde 60’a yakını sistemden çıktı; 5 milyon çalışan ise sistemde kalmayı tercih etti.

Açıklamalara göre yüksek cayma oranlarının önüne geçmek isteyen ekonomi yönetimi, OKS’yi yeniden yapılandıracak ve zorunlu hale getirecek. Mevcut OKS uygulamasında katılımcılar diledikleri zaman sistemden çıkış yapabiliyorken düşünülen düzenleme uygulanırsa sistemden çıkış gerçekleştirilemeyecek. Kulislerde bu sürenin 3 yıl olacağı konuşulsa da konuyla ilgili henüz net bir açıklama yapılmış değil.

Emeklilik sektörü yetkilileri gelişmeleri yakından takip ediyor. YEP ile alınan ve emeklilik sistemini yeniden şekillendirecek olan kararların hem OKS’yi hem de Türkiye ekonomisini daha iyi bir noktaya taşıyacağını aktaran yetkililer, bu uygulamalar ile OKS’de de önemli bir atılım gerçekleşeceğini öngörüyor.

YEP kapsamında planlanan yeniliklerden bir tanesi de sigortacılık sektörünü ilgilendiriyor. YEP'in satır aralarında ülke genelinde teminat bulunmayan riskleri kapsayacak bir Türkiye Reasürans Havuzu oluşturulacağı yazılı. Bunun anlamı mobilya, boya, plastik, çırçır, deri ve bazı tekstil ürünleri gibi sigorta bulamayan tesisler için aynı yüksek riskli araçlar için oluşturulan trafik sigortası havuzu benzeri bir yapı oluşturulacağı. DASK, TARSİM, otomobil sigortaları havuzu, doktorların sorumluluk sigortaları havuzu birleştirilerek tek ve dev havuz oluşturulabilir. 

Sigorta sektörü yetkilileri, sigorta havuzu kurulmasının reel sektörü rahatlatacak bir uygulama olduğu görüşünde.