Chubb siber güvenlik poliçesi
Chubb siber güvenlik poliçesi

Chubb siber güvenlik poliçesi

Dijital depolama ve işleme günümüzde şirketlerin günlük operasyonlarının ayrılmaz bir parçası.

Her sektörden, en büyüğünden en küçüğüne şirketler hizmet ve ürünlerini sunmak için teknolojiden yararlanıyor. Bu hem korumak zorunda oldukları cihazların hem de iş birliği yapmak zorunda kaldıkları üçüncü partilerin ve verilere erişimi olan kişilerin sayısının artması anlamına geliyor. Veri güvenliği ihlallerinden elektronik hırsızlığa, servis kesintisi saldırılarından telif hakları ihlallerine, şirketlerin hassas verileri pek çok tehditle karşı karşıya.


Siber saldırılar, büyük ölçüde kurumları tehdit ediyor. Hiç beklenmedik şekilde saldırı altında kalan kurumlar, repütasyon kaybına uğruyorlar; borsada hisse senetlerinin değeri düşüyor ve markaları olumsuz etkileniyor. Bu nedenle Türkiye’de kurumlarda tüm yönetici katında bu konuda farkındalığın artması gerekli.


Chubb Türkiye, siber riskler sigortası iddialı. 54 ülkede faaliyet gösteren, 30 binden fazla çalışanı olan şirket, Chubb’ın dünyada bu alandaki 20 yıllık uzmanlık ve deneyimini Türkiye’ye taşıdı. 


Siber tehditlere karşı hazırlık yapmak ve korunmak çok önemli olsa da hiçbir önlem siber saldırılara karşı yüzde 100 koruma sağlayamıyor. Verilerinizi sadece teknolojik ve organizasyonel uygulamalarla korumanız mümkün değil. Siber sigorta çözümleri siber saldırıların vereceği zararı en aza indirgiyor. 


KOBİ’lere de siber risk sigortası 


Her şirketin ihtiyacı, faaliyet gösterdiği sektöre, büyüklüğüne, risklere göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle siber sigorta çözümlerinin özelleştirilebilir olması gerek. Yani siber riskler poliçesinin yaşayan bir poliçe olması gerekli. Chubb, underwriting odaklı bir şirket ve her bir riski kendi içinde değerlendirip ona özel ürün tasarlıyor.


Chubb, her sektörde, en büyüğünden en küçüğüne tüm şirketlere siber risk sigortası hizmeti veriyor. Sigorta hem hasar öncesi hem hasar sonrasını kapsıyor. Ayrıca sürekli değişen siber ortamla birlikte değişen riskler konusunda müşterileri bilgilendiriyor ve hazırlıklı olmalarını sağlanıyor. 

Siber risk poliçesi hem hasar öncesini hem sonrasını kapsıyor. Hasar gerçekleştiğinde haber verildikten sonra, poliçenin kapsamına göre, veri kaybını önlemek için analiz uzmanı gibi farklı destekler sunuluyor.   


Hasar sonrasında ise hukuk, risk mühendisliği gibi uzmanların ve evrakların yeniden çıkarılması gibi masraflar tazminat olarak ödeniyor.  Ancak makine hasarı gibi maddi hasarlar için iş kaybı poliçesinin alınması gerekiyor.


Dünyada ve Türkiye’de siber saldırıları boyutu 


Siber tehditler tüm sektörlerin ortak sorunu. Tüm dünya bu sorunla mücadele ederken Türkiye ayrıca çaba sarf ediyor. Dünyada her yıl sayıları yüz milyonlarla ifade edilen veri güvenliği ihlalleri yaşanıyor. Türkiye, Avrupa’da en fazla siber saldırının yaşandığı ülke; global olarak da ABD ve Brezilya’dan sonra üçüncü sırada geliyor. Fortinet şirketi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre botnet, exploit kit ve fidye yazılım tehdidi altındaki dünya ülkeleri arasında Türkiye beşinci sırada yer alıyor. 


Saldırıların medyada geniş yer bulması sayesinde bu konuda her ne kadar farkındalık yaratılmış olsa da siber saldırılarda ciddi bir artış söz konusu. Trend Micro tarafından yapılan bir başka araştırma ise fidye yazılım saldırılarının son yıllarda global olarak yüzde 172 oranında tırmandığını gösterdi. Bu da haliyle siber sigortaya olan talebi artırdı. Artık siber tehditler şirketlerin öncelikli gündem maddeleri arasına girdi. Siber risklerde “hacker” dediğimiz saldırganlar her zaman sizden bir adım önde. 


En iyi teknolojiyi de kullansanız “dark web” denen bu alandaki kişiler sizin önünüze geçebiliyor. Maddi çıkar elde etmek için, ya da bir şirketi repütasyonunu zarara uğratmak amacıyla yapılabiliyor ama bazen kötü niyet olmadan da zarar verebiliyorlar. Artık neredeyse her nesnenin bir IP adresi var, fabrikalarda üretim bantlarının IP adresi var, o IP adresini hackleyip üretimi durdurabilirler. Bunun yaşanmış örnekleri var. 


Almanya’da bir çocuk bilgisayarında oynarken yanlışlıkla bir demir-çelik fabrikasının üretim bandının IP adresine girip üretimi durduruyor. 50 milyon dolara yakın bir hasar oluşuyor. Tuhaf bir dünyaya evriliyoruz. Ancak buna karşı koruma sağlayacak bir mekanizma var, o da siber risk sigortası. Her şeyin hızla değiştiği, ekonominin çok kaygan olduğu bir çağda şirketinizi ayakta tutabilmek için her riski göz önünde bulundurmanız gerekiyor. İşçi sağlığı ve güvenliğinden tutun siber risklere kadar.