Türkiye’nin ilk aktüerya uygulaması iPhone ve iPad platformunda yerini aldı
Türkiye’nin ilk aktüerya uygulaması iPhone ve iPad platformunda yerini aldı

Türkiye’nin ilk aktüerya uygulaması iPhone ve iPad platformunda yerini aldı

Türkiye’nin ilk aktüerya bloğu olarak 2015 yılında yayın hayatına başlayan “Aktüer Dünyası”, iPhone ve iPad platformlarından erişilebilen bir mobil aplikasyon olarak yerini aldı.

30 Mart tarihinde gerçekleştirilen seçimle Aktüerler Derneği’ne başkan olarak seçilen Taylan Matkap, yeni bir mobil aplikasyon hayata geçirdi. Türkiye’nin ilk aktüerya bloğu olarak yayına giren Aktüer Dünyası’nın, iPhone ve iPad platformlarından erişilebilir bir mobil aplikasyon formatında sunulduğu uygulama kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Blogdaki açıklamada; “2015 yılında yayın hayatına başlamış gerek teorik, gerek pratik yazıları ile şu ana kadar 82 aktüeryal yazı paylaşmış, 89 farklı ülkeden ziyaretçiyi ağırlamış ve 53 bin görüntülenme elde etmiştir. Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan tüm siz değerli takipçilerimizi Türkiye’de gene bir ilk olacak iPhone ve iPad için tasarlanan yepyeni bir uygulama ile tanıştırmak istiyoruz” açıklamasına yer verildi.

Aktüeryal komütasyon fonksiyonlarına ihtiyaç duyan profesyonellere ve öğrencilere, kullanıcı dostu bir platform ile dijital ortamda yardımcı olmayı amaçlayan uygulama, ayrıca aktüerlerin günlük hayatta sıklıkla kullandığı temel fonksiyon hesaplamalarını da tek çatı altında topluyor.

Uygulama Aktüerler Taylan Matkap, Şirzat Çetinkaya, İbrahim Çakır ile yazılımcılar Korhan Çağın Gebeloğlu ve Mehmet Eren Bekin tarafından geliştirildi.

Aktüerya nedir?

Aktüerya, finansal riskleri değerlendirerek bu riskler genelinde ortaya çözüm önerileri sunan ve çözüm önerilerinin ilerleyen dönemlerde ne gibi etkiler sağlayacağı konusundaki belirsizlikler hakkında raporlamaların yapıldığı, bütçe ve kar çizelgelerinin çıkartıldığı alana verilen isimdir. Daha çok sigorta sektörü ile ilişkili olduğu için aktüerya,  sigortacılıktaki risklerin hesaplanması ve raporlanması olarak da yorumlanabilir.