“Dijitalleşen dünyanın daha güvenli bir yer olmasını hedefliyoruz”
“Dijitalleşen dünyanın daha güvenli bir yer olmasını hedefliyoruz”

“Dijitalleşen dünyanın daha güvenli bir yer olmasını hedefliyoruz”

Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tezbaşaran; “Dijital Güvenlik Platformu’ için yola çıkarken, teknoloji ve dijitalleşmeyi nasıl toplumsal katkıya bağlarız üzerine çalıştık”

Tolga Bey, 2021 yılı acente kanalı stratejilerinizi öğrenebilir miyiz?

Acentelerimizin değişen koşullara kolaylıkla adapte olabilmeleri için, Aksigorta olarak her zaman olduğu gibi bugün de yanlarındayız. 2021’de de önceki senelerde olduğu gibi “Senin Yanındayım”, “İşinin Yanındayım”, “Geleceğinin Yanındayım” mottomuzla acentelerimize her alanda destek olacağız. Gelirlerini ve çalışma verimliliklerini arttırmak, eğitimler ile desteklemek, sık sık bir arada olmak geçen senelerdeki gibi ana hedefimiz olacak. 

Yaptığımız dijital yatırımlarla acentelerimiz pandemi sürecini kolay bir şekilde geçirdi. Sigorta şirketlerinin dijitale yaptığı yatırım ve acentelerin yaptığı işin dijital araçlarla yeniden tanımlanması acentenin gücünü çok artıracak. Biz işimizi dijitale çevireceğiz ama dijitale çevirmek acenteyi bypass etmek değil, acente için dijitale çevirmek anlamına geliyor. Biz bu sektörde acentenin çok önemli bir iş ortağı olduğuna inanıyoruz. Farklı kanalları da kullanarak acentelerle birlikte büyümeliyiz.

Yeni yılda, acentelerinizi 2020’nin zorluklarından sıyırmak ve toparlamak için neler hedefliyorsunuz?

Geçtiğimiz mart ayında Türkiye’de ilk vakaların görülmesini takiben acente kanalımızın yaşayabileceği zorlukları en aza indirmek amacıyla hızlıca bir destek paketi hayata geçirdik. Gelir kaybını minimize etmek, nakit akışlarına destek olmak, günlük hayatın devamlılığına ve boş vakitlerin değerlendirilmesine olanak sunmak, acil sağlık sorunlarında tıbbi desteğe hızlı şekilde erişmelerini sağlamak amacıyla hazırladığımız ‘Acente Destek Paketi’ ile bir nebzede olsa acentelerimizin yanında olmayı amaç edindik. Bu süreci acentelerimizin bir fırsat olarak görmesini sağlamak amacı ile çok fazla eğitimle acentelerimizi destekledik. Bu destek paketinin yanı sıra yıl boyunca her fırsatta sürpriz hediyelerle acentelerimizin yanında olduk. 

Bu yıl da acentelerimizin gelirlerini arttırmak, zengin fayda setimizle hayatlarının her alanına dokunabilmek için Segmentasyon, Hedef Komisyon Sistemi, Protokoller ve Kampanyalar gibi teşvik modellerimizi çok etkin kullanacağız. Her zaman olduğu gibi pek çok yenilikle acentelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. 

Ayrıca acentelerimizin olduğu gibi acente çalışanlarımızın da yanında olacağız.

Ülkemizde pandeminin de etkisiyle online harcanan zaman arttı ve dijital dünyada riskler arttı. Bu riskler neler ve online dünya bu risklerle nasıl şekilleniyor? 

Salgın döneminde iş yerlerinin kapanması, sokağa çıkma yasaklarının uygulanması gibi sosyal hareketliliği kısıtlayan önlemler, online alışverişlerin önemli oranda artmasını sağladı. TÜİK tarafından gerçekleştirilen “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” verilerine göre, 2020 yılında ülkemizdeki 16-74 yaş grubundaki bireylerin internet kullanım oranı yüzde 79’a ulaştı. Bir önceki yıl bu oran yüzde 75,3 olarak açıklanmıştı.

Dünya genelinde 1’inci yıldönümüne ulaştığımız pandemi nedeniyle milyonlarca insan, iş süreçlerini evlerinden yürütüyor. Çalışanlar uzaktan şirket ağlarına erişerek VPN bağlantısı ve RDP ile verilerine – bilgilerine ulaşabiliyorlar. Ancak bu tür bağlantılarda var olan şifreler bazen yetersiz kalıyor ve siber saldırılar maalesef ki, tek şifre ile girilebilen açık RDP uygulamaları üzerinden gerçekleşebiliyor. Önlem alınamaması halinde; bu dönemde kurum çalışanlarının evden çalışırken, şirket verilerine bilgisayar ve telefonlarından uzaktan erişim sağlaması şirketler için büyük bir risk taşıyor.

Dünyadaki ve Türkiye’deki tabloyu rakamsal açıdan değerlendirecek olursak;

*Her yıl 120 milyon civarında zararlı yazılım üretiliyor. Dijital güvenlik için 500 milyon Dolara yakın yatırım yapan şirketler var. Tüm dünyada güvenlik amacıyla yılda 100 milyar satır kod yazılıyor. 

*Ama alınan önlemler her zaman saldırıları önlemeye yetmiyor. Üstelik başarılı ve iyi gizlenmiş bir saldırıyı şirketlerin tespit etmesi ortalama 99 gün sürüyor. Bu kadar zamanda verilecek zararı düşünün. 

*2015 yılına kadar, global risk yönetimi anketlerinde ilk 10’da yer bulamayan dijital riskler, son 5 yıl içinde hızlı bir yükselişle üst sıralara yerleşti. Öyle ki, 2022 öngörülerinde bu riskin ilk üç risk arasında yer alması bekleniyor.

*Önümüzdeki yıl dijital saldırıların yol açtığı küresel zararın toplamının 6 trilyon ABD doları düzeyine çıkması bekleniyor.

Türkiye’deki duruma bakacak olursak;

*Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Nisan 2016'da yüzde 61,2 seviyesinde bulunan 16-74 yaş grubundakilerin internet kullanım oranı, 2017'de yüzde 66,8, 2018'de yüzde 72,9, 2019'da yüzde 75,3 ve bu yılın nisan ayı itibarıyla yüzde 79 olarak kayıtlara geçti.

*İnternet kullanan birey oranı, son 5 yılda yüzde 29 artış gösterdi.

*Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Şubat 2020’de faaliyete geçen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) açılışında yaptığı konuşmada verdiği bilgiye göre, ülkemize yönelik dijital saldırı sayısı 2016 yılında 9 binin altındayken, geçen sene 136 bini aştı.

*Türkiye 2019 yılında dünyada web tabanlı siber saldırıların hedefi olan dördüncü ülke oldu. Ülkemiz, ABD, Hollanda ve Almanya’nın ardında yer aldı.

*Bir önceki yıla göre yüzde 33 daha fazla veri ihlali gerçekleşirken, 1 milyondan fazla kişi zarar gördü.

Aksigorta, yakın zaman önce ‘’Dijital Güvenlik Platformu’’nu hayata geçirdi. Bu sosyal sorumluluk projesine nasıl karar verdiğinizi bizlere anlatır mısınız? 

Biz Aksigorta olarak işimizi bütün müşterilerimiz ve paydaşlarımız için katma değer yaratacak şekilde sürdürürken, sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmeye özel bir önem veriyoruz. Bu bizim sürdürülebilirlik anlayışımızdan kaynaklanıyor.

Yola çıkarken, topluma karşı sorumluluğumuzu, teknoloji ve dijitalleşmeyi nasıl toplumsal katkıya bağlarız üzerine çalıştık. Bu projenin Aksigorta’nın ana amacına çok uygun bir proje olduğunu düşünüyoruz. Dijital Güvenlik Platformu ile birlikte dijitalleşen dünyanın daha güvenli bir yer olmasını hedefliyoruz.

Aksigorta olarak, dijitalleşme konusunda Türkiye’deki sigorta sektörünü çok farklı bir noktaya taşıdık. Geleneksel yapıdaki sektöre robotik dönüşüm ve yapay zekalı dijital asistan gibi atılımlarımızla inovatif bir bakış açısı sunduk. Hayata geçirdiğimiz dijital yatırımlar Aksigorta olarak bizleri dijitalleşme alanında öncü bir konuma taşıdı. Ancak dijitalleşmenin böylesi hızlı yaşandığı bir süreçte, dijital risklerin de hayatımızda olduğu gerçeğinin her zaman altını çizdik. 

Yaptığımız araştırmalar bizlere gösterdi ki gerek bireysel gerekse şirketler düzeyinde ülkemizde siber risk algı düzeyi oldukça düşük. Bu anlamda dijital riskleri toplum düzeyinde anlatabileceğimiz, kullanıcıların, ailelerin, şirketlerin bu konudaki farkındalığını artıracak bir eğitim platformunun, toplum açısından oldukça faydalı olabileceği düşüncesiyle Boğaziçi Üniversitesi ile iş birliği yaparak bir eğitim projesi hayata geçirdik. Toplumsal fayda amacı güttüğümüz bu eğitim projesini aynı zamanda herkesin kolaylıkla erişebileceği bir dijital platforma da taşıma gayesiyle, Dijital Güvenlik Platformu’nu hayata geçirdik.

Platform içerikleri hakkında bilgi verir misiniz? Dijital dünya ve risklerle ilgili bilgi almak isteyen bir kişi, platformda hangi bilgi ve içeriklere ulaşabiliyor?

İş yerlerinde ailelere özel farklılaşan ve hedef kitle ihtiyaçlarına yönelik eğitimler planladık. Eğitimi alanlar dijital güvenliğe dair birçok konuda bilgi sahibi olacak. Örneğin; dijital farkındalık siber güvenlik ve siber tehdit türleri nedir? Siber güvenlik neden önemli? Veri nedir? Siber saldırılardan korunma yolları neler? Mobil cihazların ve uygulamaların güvenliği, Çocuklarımız internette güvenli mi? Çocuğumuzla iletişim kuran yabancılara/ suçlulara karşı nasıl tavır almalı? Çocuğumuz sosyal medyayı nasıl kullanmalı? E-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler, Hacklendim, peki ne yapmalıyım? 

Aynı zamanda, Türkiye ve dünyadan siber tehditler hakkında ilginç, takipçilerin kendileriyle özdeşlik kurmalarına ve tehlikenin farkına varmalarına vurgu yapacak güncel haberler yer alacak.

Bu platform ile ulaşmak istediğiniz hedef kitle nedir? Bu hedef kitle içerisindeki yoğunluğu artırmak için neler ortaya koyacaksınız?

Dijital Güvenlik Platformu’nda bireyler, aileler ve KOBİ’ler olmak üzere, toplumun oldukça geniş bir kesimine fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Bu platform, dijitalleşen dünyada var olmayı amaçlayan herkes için bir bilgi kaynağı nitelinde olacak.

Platforma geri dönüşler de bizleri oldukça mutlu ediyor. Kasım ayında hayata geçmiş çok yeni ve tematik bir site olmasına rağmen 100 bini aşkın tekil ziyaretçiye ulaştık. Dijitalleşme kılavuzu niteliğindeki platformu devamlı olarak güncelliyoruz. 

Özellikle acenteler, dijital dünyaya ayak uydurma ve gelişme sürecinde. Platform, acentelere nasıl bir değer katabilir? 

Yeni dünyada dijitalleşme artık bir seçenek değil; oyunun dışında kalmamak adına bir mecburiyet haline geldi. Bu açıdan acentelerin de oyunun kurallarına göre hareket ederek dijital dünyada var olmaları gerekiyor. Platform; 7’den 77’ye dijital dünyada var olan herkes için bir rehber. Dijital Güvenlik Platformu’nda şirketler için sayısız içerik bulunuyor. Herkese açık ve ücretsiz olan eğitimler ve dijital güvenliklerini korumaya yönelik içeriklerle tüm acenteler, dijital dünyaya adaptasyon sağlayabilirler.