EMEKLİLİK FONLARININ ARALIK AYI GÖRÜNÜMÜ KATILIMCILARA NE MESAJ VERİYOR ?
EMEKLİLİK FONLARININ ARALIK AYI GÖRÜNÜMÜ KATILIMCILARA NE MESAJ VERİYOR ?

EMEKLİLİK FONLARININ ARALIK AYI GÖRÜNÜMÜ KATILIMCILARA NE MESAJ VERİYOR ?

“Ocak ayında emeklilik yatırım fonlarının 233 tanesi değer kazanırken, 20 tanesi değer kaybetti” Aralık ayında en fazla kazandıran BES fonları hisse senedi fonları oldu. Toplam 254 fondan 233 tanesi önceki aya göre değer kazanırken, 20 tanesi ise değer kaybetti. Yılın son ayında en fazla kazandıran fon yüzde 9,04 oranında yatırımcısına getiri sağlarken, en fazla kaybettiren fonlar yüzde 0,2 oranında değer kaybetti.

Kazandıranlar

Aralık ayında Bireysel Emeklilik (BES) fonları arasında ayın en fazla kazandıran fonları yüzde 9,04 ile "Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. İş Bankası İştirak Endeksi Emeklilik Yatırım Fonu", yüzde 6,36 ile "Allianz Yaşam ve Emeklilik A,Ş, Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu", yüzde 6,15 ile "Cigna Finans Emeklilik Ve Hayat A,Ş, Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu", yüzde 6,09 ile "Anadolu Hayat Emeklilik A,Ş, Büyüme Amaçlı İkinci Esnek Emeklilik Yatırım Fonu", yüzde 5,98 ile "Halk Hayat ve Emeklilik A,Ş, Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu" oldu.

Kaybettirenler

Aralık ayında Bireysel Emeklilik (BES) fonları arasında ayın en fazla kaybettiren fonları yüzde -0,20 ile "BNP Paribas Cardif Emeklilik A,Ş, Altın Emeklilik Yatırım Fonu", yüzde -0,20 ile "Ziraat Hayat ve Emeklilik A,Ş, Altın Emekilik Yatırım Fonu", yüzde -0,19 ile "Garanti Emeklilik ve Hayat A,Ş, Altın Emeklilik Yatırım Fonu", yüzde -0,19 ile "Avivasa Emeklilik ve Hayat A,Ş, Altın Emeklilik Yatırım Fonu", yüzde -0,17 ile "Katılım Emeklilik ve Hayat A,Ş, Alternatif Altın Emeklilik Yatırım Fonu" oldu.

 

“Hisse Senedi fonlarının son bir aydaki getirisi BİST 100 Endeksi’nin üzerinde gerçekleşti”

 

Aralık ayında hisse fonları endeksinin aylık getirisi yüzde 5,24 olurken, BİST 100 endeksinin son bir aydaki getirisi yüzde 5,19 olarak görüldü. Hisse fonlarının son bir aydaki getirisi BİST 100 Endeksi’nin üzerinde gerçekleşti. Kıymetli Maden fonları endeksinin aylık getirisi yüzde -0,18 olurken, BİST Altın Endeksi'nin getirisi yüzde -3,14; cumhuriyet altınının getirisi yüzde -0,35 olarak ortaya çıktı.

 

Aralık ayında en fazla kazandıran BES fonları sırasıyla hisse senedi fonları, karma ve esnek fonlar, borçlanma araçları oldu. Katılım fonları, para piyasası fonları ve kıymetli madenler sıralamayı takip eden diğer fonlar olarak yer aldı. Yılın son ayında en çok kazandıran Hisse Senedi fonlarının getirisi yüzde 5,24 olarak görülürken; yüzde 1,52 getiri ile katılım fonları ikinci, yüzde 1,13 getiri ile karma ve esnek fonlar üçüncü sırada yer aldı. Aralık ayında emeklilik fonları endeksi yüzde 1,20 artış göstererek 151,95 olarak görüldü.

Aralık ayında en fazla kazandıran fon yüzde 9,04 oranında yatırımcısına getiri sağlarken en fazla kaybettiren fonlar yüzde 0,2 oranında değer kaybetmiş oldu.

“Emeklilik fonları yatırımcı sayısı Aralık sonu itibarıyla 22 milyon 984 bin 890 kişi olarak görüldü”

 

Fonların portföy değeri bir önceki aya göre yüzde 2,3 oranında artış göstererek 60 milyar 504 milyon TL oldu. Emeklilik fonları portföy değerindeki son bir yıldaki değişim ise yüzde 26,26 olarak görüldü. Emeklilik fonlarındaki toplam yatırımcı sayısı 22 milyon 984 bin 890 olarak gerçekleşti.

Emeklilik fonlarının toplamına baktığımızda; Emeklilik fonlarında Aralık sonu itibari ile toplam 254 fondan 233 tanesi yükselirken 20 tanesi değer kaybetti. Emeklilik fonları endeksi yüzde 1.20 artış göstererek 151.95 oldu.