Eris Varyantının 3 Özelliği
Eris Varyantının 3 Özelliği

Eris Varyantının 3 Özelliği

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’un yeni varyantı Eris (EG.5) için uyarılara devam ediyor. LifeClub Medikal Direktörü, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Yücel Batmacı, Eris varyantı ile ilgili bilinmesi gereken 3 özelliği açıkladı.

2019’un son aylarında ortaya çıkan Covid-19, kısa süre içerisinde küresel bir pandemiye dönüşmüştü. Bugünlerde kademeli olarak sona eren koronavirüs salgınının, “Eris” adında yeni bir varyantı ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü Eris (EG.5) varyantının şuana kadar 51 ülkeye yayılmış olduğuna dikkat çekti ve ülkeleri önlemler konusunda uyardı. Türkiye’de resmi kayıtlara göre henüz bir vaka tespit edilmedi.

LifeClub Medikal Direktörü, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Yücel Batmacı, Covid-19 Eris varyantı ile ilgili bilinmesi gereken 3 özelliği şöyle sıraladı:

Covid EG.5 Coronavirus Varyantı Nedir?

Dünyada en sık gözlenen coronavirus variantı olan Omicron’un bir alt varyantı olup görülme sıklığı tüm dünyada artmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore ve Japonya dahil 51 ülkede tespit edilmiştir. ABD’de Hastalık kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre ülke çapında görülen covid vakalarının en büyük oranını eris varyantı oluşturmaktadır.

Hastalık Daha Ağır Mı Geçiriyor?

Dünya Sağlık Örgüt (DSÖ)’nün 9 Ağustos’ta yayınladığı rapora göre dolaşımda yer alan diğer varyantlara göre insan sağlığı için daha tehlikeli ve ağır seyrettiğini gösteren bir kanıt bulunmamaktadır.

Teşhisi Yöntemi Nedir?

Covid-19 için en önemli teşhis yöntemi PCR testidir. Eris’te de diğer Covid-19 varyantları gibi PCR testi ile kolayca tanı konulabiliyor.