Image

“İnsan ömrü uzadıkça ve yaşlandıkça sigorta ve emeklilik ürünlerinin gerekliliği daha da fazla ortaya çıkıyor”

Tıpta ve teknolojideki gelişmeler sayesinde insan ömrü uzuyor, yaşam kalitesi artıyor.


Şu an Türkiye’de ortalama ömür 78 yıldır. İnsan ömrü uzadıkça ve yaşlandıkça sigorta ve emeklilik ürünlerinin gerekliliği daha da fazla ortaya çıkıyor. 18 yaşından 90, hatta 100 yaşına kadar her insana dokunabileceğimiz ürünlerimiz var. Hiç bir ürün ya da hizmet bu kadar uzun soluklu değil. Aslında BES ve Otomatik Katılım benzeri sistemler, biraz da bu öngörüyle planlanan ve uygulanan sistemlerdir. Çünkü uzun yaşam süresi, çalışmayı bıraktığımızda hayat standardımızı koruyabileceğimiz bir emeklilik için, daha iyi planlar yapılmasını mecbur kılıyor.

 

Ve insanlar daha uzun yaşıyorlar ve elbette bu tartışmasız şekilde olumlu bir durum. Ancak diğer taraftan; daha fazla kronik hastalığın ortaya çıkması da kaçınılmaz. Bu yüzden de, nüfusun artan sağlık ve tıbbi gereksinimlerini karşılayacak sigortalar konusunda daha fazla yaratıcı olmalıyız.

 

Uzayan insan ömrü gerçeğiyle birlikte, “müşteri odaklılık” kavramı çok daha fazla önem kazanıyor. Biz de bu çerçevede, AvivaSA olarak sunacağımız farklı hizmet ve çözümlerle müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam edeceğiz. Uzayan insan ömrüne paralel olarak artan müşteri beklentilerine uygun ürün ve hizmetleri sunmak, ihtiyaç duydukları anda ve tercih ettikleri kanallardan müşterilerimizin yanında olabilmek için, yatırımlarımız devam edecek.

 

İnsan ömrü uzadığı için, emeklilik döneminde geçirilecek süre de uzuyor. Bu da insanların daha fazla birikim yapmaları gerekliliğini ortaya çıkartıyor. Bugünden kendi gelecekleri, hayal ettikleri emeklilik için birikim yapmaları gerekiyor. Bireysel Emeklilik fonlarıyla ilgili kolay ve anlaşılır bir içerik sunmak amacıyla, kurumsal web sitemizde, Yatırım Pusulası adında, kullanıcı dostu özel bir mikro site hazırladık. Yatırımcı Pusulası sayesinde kullanıcılar, fonlarla ile ilgili her türlü bilgiyi, yalın bir içerikle, kolayca ve tek çatı altında bulabiliyor.  Böylece kullanıcılar, BES fonları hakkında karşılaştırmalar yapıp, kolaylıkla karar alabiliyor.

Ayrıca, Tasarruf Ölçer uygulamamız ile müşterilerimiz, hayallerindeki emeklilik için ne kadar birikim yapmaları gerektiğini rahatça öğrenilebiliyorlar. Uygulamanın kullanımını çok basit tuttuk. Gün, ay ve yıl olarak doğum tarihi, hedeflenen aylık BES geliri, planlanan emekli olma yaşı gibi basit bilgiler giriliyor ve ekrana, hedeflenen durum ile mevcut planın sonuçları karşılaştırmalı olarak geliyor. Karşılaştırmalar, BES fon birikimi ve emeklilik maaşı üzerinden yapılıyor. Hedeflenen maaşa ulaşmak için ihtiyaç olan ek fon tutarı ve aylık katkı payı anında öğreniliyor.

Müşterilerimizin değişen ve gelişen ihtiyaçlarını anlayarak, uygun çözümler sunmak, yeni ürünler geliştirmek, hizmetleri iyileştirmek; kısacası müşteriyi işin odağına koymak, bizim en önemli önceliğimiz. Müşterilerimizin yarınını güvence altına alırken; bugünlerini iyi yaşamasını sağlamak için çalışmamız gerekiyor. Tam da bu amaçla 2010 yılında kurduğumuz ve sektörde bu kapsamda ilk olan Geleceğini Biriktirenler Kulübü isimli bağlılık programımızla, müşterilerimizin bugününü de daha keyifli yaşamalarını sağlıyoruz.

Birikim ve tasarrufun önemini ve gerekliliğini her fırsatta, her platformda vurguluyoruz. Gerçekleştirdiğimiz araştırmaları kamuoyuyla paylaşarak farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Global ortağımız Aviva ile birlikte, 2010 ve 2016 yıllarında gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye dahil 9 Avrupa ülkesini kapsayan “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı” araştırmalarımız, geçen sene 19 mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle yaptığımız, “Gençlerde BES Algısı” araştırmamız ve  yeni sonuçlandırdığımız “Anne Babaların Eğitim Gündemi” araştırmamız bu algıyı yaratmak amacıyla yaptığımız çalışmalara örnek olarak verilebilir.

2016 yılında gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye dahil 9 Avrupa ülkesini kapsayan “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırmamızda” Türkiye, 125,2 milyar Euro ile, Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranla açığı en fazla olan ülke çıkmıştı. Aslında tasarruf açığı denen olgu, daha yalın bir ifadeyle,  Türk insanının bugünkü hayat standardını emeklilik döneminde de devam ettirebilmesi için yapması gereken birikim anlamına geliyor ve 20 yaşında bir Türk gencinin, hayalindeki emeklilik için, ayda 83 Euro tasarrufta bulunması yetiyor.