Untitled Document
Image

Hayatı biraz yavaşlatmak hepimize iyi gelecek!

Aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışan insan aslında hiçbirini tam olarak yapamıyor. İnsanın doğası aynı anda iki işi yapmaya uygun değil. İnsan beyni aynı anda iki işi yapamadığı için sürekli olarak bir işten diğerine odaklanıp tekrar geri gelerek aşırı yoruluyor. Aynı anda birçok iş yapmaya çalışan insan kendini kandırıyor. Hem daha verimsiz hem de daha stresli oluyor; kendi eliyle kendi hayat kalitesini düşürüyor.

Ayrıca az zamanda çok iş yapma telaşı insanları kabalaştırıyor. İş toplantılarında ve dost buluşmalarında kimse elindeki telefonundan başını kaldırmıyor. İnsanların dikkati ve nezaketi hep eksik kalıyor.

Dikkat eksikliği insanı sabırsız yapıyor. Sabırsız insanlar konuları doğru düzgün düşünmeden acele çözüm bulmak ve hemen uygulamaya geçmek istiyorlar.

Aynı anda birden fazla işi yapmak isteyen insanlar aşırı uyarıldıkları için yerinde duramama, söz kesme, aklına geleni hemen söyleme, sırasını bekleyememe gibi hiperaktif davranışlar sergiliyorlar.

Yavaşlama Hareketi’nin öncüsü Geir Berthelsen  daha doyumlu bir hayat için herkesin 10 kurala uymasını tavsiye ediyor:

1. Acele etme! Acele etmek insana hem yanlış yaptırır hem de verimsiz sonuçlara neden olur. Yapacağın işin her aşamasının hakkını ver. 

2. Aynı anda birden fazla iş yapma! Gerçekçi ol ve yapacağın her işe yeterince zaman ayır. Sadece yaptığın işe odaklan.

3. Dur! Hiçbir şey yapma! Gün içinde kendine küçük zaman dilimleri ayır. Bu zamanlarda düşün! Hayal et! Sonra işine devam et.

4. Aşırı çalışmak insanı verimsiz kılar. Kendini dinlenme zamanı ayırmayı başarırsan her zaman çok daha verimli olursun.

5. İyi uyu! Her gün mutlaka sekiz saat uyu. Beynini dinlendirmenin hayati önemi olduğunu unutma.

6. Gününü tıka basa doldurma. İşlerinin ve toplantılarının arasında kendine nefes alacak, düşünecek, dinlenecek zaman ayır.

7. Bağlantıyı kes! Sana mesaj atanların esiri olma. Kendine ayırdığın dinlenme zamanında cep telefonununa bakma.

8. Erken başla! Sabahları 15 dakika erken kalk. Evden çıkmadan kendine biraz zaman tanı. Toplantılara biraz erken git. Böyle yaptığında ne kadar telaşsız ve sakin olduğunun farkına var.

9.Yavaşla! Yürümeni yavaşlat. Arada bir dur, otur, telefonunu bırak, düşün.

10. Zaman ver! Sevdiklerine kaliteli zaman ayır. Onlara vereceğin en değerli şey senin zamanındır.

 

Milan Kundera, yavaşlamanın getirdiği zevkin neden kaybolduğunu sorgularken, ’’İnsanlar hatırlamak için yavaşlar, unutmak için hızlanırlar.’’ der. Eğer bir şeyleri unutmaya çalışmıyorsanız, yavaşlayın. Hayatın tadını çıkarmaya çalışın.

Aslında istesek hepimiz biraz daha yavaşlayarak daha dolu ve daha zengin bir hayat yaşayabiliriz. Her dakikamızı doldurmaya çalışmak yerine daha akıllı tercihler yapabiliriz. Teknolojiye teslim olmayıp, bilgi bombardımanına karşı koyabiliriz.

Gün içinde zaman zaman kendimize zaman ayırıp nefes almak ve düşüncelerimizle baş başa kalmak bize gerçekten iyi gelebilir. Üstelik bu sürenin çok uzun olması da gerekmez.

O kadar hızlı bir hayat yaşıyoruz ki hepimizin sakinleşmeye  ihtiyacı var. Hayatı biraz yavaşlatmak hepimizin ruhuna çok iyi gelecek.

Not: 22 Haziran 2010 tarihinde yazdığım bu yazıyı güncelleyerek yeniden kaleme aldım.