Image

“MetLife olarak yeni gelişmeler çerçevesinde çalışmalarımıza yön veriyoruz”

Yeni düzenlemelerle birlikte bu sene, sektörümüz için oldukça hareketli başladı.


Uzun süredir sigorta sektörünün gündeminde olan konular sırasıyla sonuca bağlanmış oldu. Bunların başında BES’te 18 yaş sınırının kalkması geliyor. Bir diğer gelişme, bütünleşik güvence paketi ile bireysel emekliliğin eğitim, sağlık ve hayat sigortaları gibi çeşitli koruma veya risk ürünleriyle entegre edilmesi. Yine BES’te fon değiştirme hakkının 6’dan 12’ye çıkarılması, TEFAS benzeri bir platform aracılığıyla katılımcıların tüm bireysel emeklilik şirketlerinin emeklilik yatırım fonlarına yatırım yapabilmesinin önünün açılması ve sandık, vakıf, dernek gibi kuruluşlardaki emeklilik birikimlerinin BES’e aktarımına imkân verilmesi de son dönemdeki önemli gelişmeler arasında.

Atılan tüm bu adımların sektörümüzü ileriye taşımak adına son derece umut vaat ettiğini söylemeliyim. Bu gelişmeler sistemi büyütürken ülkece tasarruflarımızın artmasına olanak sağlayacaktır. 18 yaş sınırının kalkması gençlerimizde erken yaşta tasarruf bilincinin oluşması anlamında olumlu yönde etki edecektir. Yaklaşık 23 milyon gencimizin sisteme dâhil olmasının önü açıldı. Elbette 23 milyon gencin tümü BES’e katılmayacaktır, ama ciddi sayıda yeni katılımcımız olacaktır. Bunun %5’inin 1-2 yıl içinde sisteme dahil olacağını öngörüyoruz. Tasarruf açığı nedeniyle genelde cari açık veren ekonomimiz açısından da yurtiçi tasarrufların büyümesi, yatırım için dış borç alma ihtiyacını düşürecektir. Diğer taraftan son gelişmelerle sermaye piyasalarımız derinlik kazanacak, finansal dalgalanmalara karşı daha korunaklı hale geleceğiz. BES dışındaki vakıf, sandık, dernek ve benzeri kuruluşlardaki emeklilik birikimlerinin 2023 sonuna kadar BES’e aktarımına imkân verilecek olması yüksek fon getirilerinden çok daha geniş bir kesimin yararlanmasının önünü açması ve bu fonların daha profesyonelce yönetilmesi açısından da son derece kıymetli bir karar diyebiliriz.

Biz de MetLife olarak yeni gelişmeler çerçevesinde çalışmalarımıza yön veriyoruz. Yürürlükte olan yönetmelik koşullarına uygun şekilde 18 yaş altı gençlere özel birtakım yenilikleri kapsayan ürünümüzü çalışmaya başladık. Elbette tüm şirketler kendi altyapılarını olabildiğince kısa sürede 18 yaş altı gençleri de sisteme alacak şekilde güncelleyecekler. Biz MetLife Emeklilik ve Hayat olarak ihtiyaç analizlerimizi yaparak gerekli hazırlıklara başladık.

Ürünümüzün muhtemel özelliklerini belirlemek için ana dağıtım kanalı bankamızın çocuklu müşterilerinin de dahil olduğu bir kitle ile bir araştırma gerçekleştirdik. Ürünün özelliklerini, aslında çocuk sahibi müşterilerimizin beklentilerine göre şekillendirmek istiyoruz. Elbette mevcut ürünlerimizden farklılaştıracağımız kısımlar olacaktır. 18 yaş altındaki gençlere hitap edebilecek, ebeveynlerin de ihtiyacını karşılayan hizmetleri ürüne dahil etmeyi hedefliyoruz.

Ana dağıtım kanalımız DenizBank genelinde dijital varlığımızı ve görünürlüğümüzü daha da yukarı çıkarmak için banka ile çalışmalarımız süreklilik içinde devam ediyor. Özetle DenizBank’ın müşterilerinin olduğu her noktada ürün ve hizmetlerimizle yer alma stratejimizin bir sonucu olarak DenizBank’ın mobil uygulamalarında yeni ürünlerimizi müşterilerimizin hizmetine yakın zamanda sunacağız.

MetLife Türkiye olarak faaliyet gösterdiğimiz hayat sigortaları, ferdi kaza sigortaları ve bireysel emeklilik branşlarında hedeflerimize paralel olarak ilerlemeye devam ediyoruz.

Türkiye Sigorta Birliği’nin 2021 Mayıs ayı verilerine göre hayat sigortası branşında yaklaşık 533 milyon TL prim üretimi gerçekleştirerek %8,72 pazar payına ulaştık ve sektörde beşinci sırada yer aldık. Ferdi kaza sigortası branşında ise 148 milyon TL prim üretimi ile bu alandaki güçlü varlığımızı sürdürdük ve %17,16 pazar payı ile sektörde ikinci sırada yer aldık. Sadece hayat ve emeklilik şirketleri arasında ise ferdi kaza sigortası branşında yaklaşık %58 pazar payı ile açık ara liderliğimizi sürdürüyoruz.

Bireysel emeklilik sektöründe ise Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 18 Haziran 2021 verilerine göre 185 bini aşkın katılımcı ve devlet katkısı dahil 2,7 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştık. 2021’in ilk beş aylık zaman diliminde katılımcı sayımızı %1 oranında artırdığımızı görüyoruz. Pandemiye rağmen sisteme girişlerde azalma yaşanmaması, düşük de olsa büyümeye devam edilmesi ile burada da olumlu bir seyir olduğunu söyleyebiliriz.

Bu sonuçlara baktığımızda pandeminin ve ekonomik koşulların etkisini göz önüne alarak belirlediğimiz hedeflerimizin üzerinde bir seyir gösteriyoruz diyebilirim. Ancak pandeminin seyri tüm sektörler için belirleyici bir kriter olarak hâlâ etkinliğini koruyor. Son dönemde ülkemizde aşılamada gösterilen olağanüstü çabalar önümüzdeki dönemde -aksi bir durum olmaz ise- daha rahat bir süreç yaşayacağımızın işareti diyebiliriz. Pandemi döneminde acı bir tecrübe ile tasarrufun, sigortanın, sigortalı olmanın önemi, bu konulardaki farkındalık toplumun önemli bir bölümü tarafından deneyimlenmiş oldu. Öte yandan yine son aylarda sektörümüzde yapılan düzenlemelerin de etkisiyle özellikle bireysel emeklilik tarafında hatırı sayılır bir ivme yakalanacağına inanıyoruz. Bunlardan en önemli etkiyi 18 yaş altı için BES’e katılımı teşvik eden düzenlemenin yapacağını öngörüyoruz ve bu konuda hassasiyetle çalışıyoruz. Erken yaşta bireysel emeklilik sistemi ile katılımcıların uzun süre sistemde kalmalarıyla sektöre canlılık getireceğini düşünüyoruz.