Image

“18 yaş altı bireylerin BES’e dâhil olması ve %25 devlet katkısının %30’a yükseltilmesi sistemin sürdürülebilirliği açısından son derece önemli adımlar”

MetLife olarak her fırsatta Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) uzun vadede kazanç sağlayacak, insanları birikime yönlendiren önemli bir tasarruf sistemi olduğunu vurguluyoruz.


 Bu bakımdan %25’lik devlet katkısının %30’a yükseltilmesini devletimizin ülke tasarrufuna verdiği büyük bir destek olarak yorumluyoruz. 18. yılını geride bırakan BES’in Otomatik Katılım Sistemi ile birlikte toplam katılımcı sayısı 13,3 milyona ulaştı. BES, %30 devlet katkısı ve 18 yaş altı bireylerin sisteme dâhil olmasıyla birlikte şu anda yatırım anlamında en önemli ve avantajlı araç konumunda. Yaşadığımız konjonktürü göz önünde bulundurup ve diğer yatırım araçlarıyla kıyasladığımızda BES’in başından bu yana en ciddi ve en güçlü yatırım aracı olduğunu söyleyebiliriz. Yeni oranla birlikte sistemin giderek büyüyeceğini öngörüyoruz.

18 yaş altı bireylerin BES’e dâhil olması ve %25 devlet katkısının %30’a yükseltilmesi sistemin sürdürülebilirliği açısından son derece önemli adımlar. Her iki yeni uygulamanın da sistemi, katılımcı sayısı bakımından besleyeceğine inanıyoruz. Sizlerin de bildiği üzere Türkiye, kaynakları sınırlı bir ülke. Her kaynağın değerini bilip yatırımlarımızı bu kaynağın durumuna göre yönlendirmemiz son derece önemli. Bu bağlamda ileriyi düşünmek adına BES’in öneminin şimdilerde daha iyi anlaşıldığını düşünüyorum. Devletimiz de bu görüşte olacak ki insanları tasarrufa ve birikim yapmaya teşvik etmek adına BES’teki oranları yukarılara çıkardı. BES’teki yeni oranın toplum genelinde tasarruf ile geleceğe yatırım bilincini ve motivasyonunu geliştireceğini düşünüyoruz. Devlet katkısı avantajıyla birlikte bakınca BES orta/uzun vadede diğer yatırım araçlarının pek çoğundan, belki de hepsinden daha fazla getiri sağlıyor. Bu sistemi yıllar önce çocukları tasarrufa alıştırmayı hedefleyen kumbara gibi de düşünebiliriz. 18 yaş altı çocuklarımız için de hesap açılmasıyla birlikte mazide kalan kumbarada tasarruf yapma alışkanlığı BES ile yeni bir anlam kazandı diyebiliriz.

 

Hiç şüphesiz %25 devlet katkısının %30’a çıkarılması birikimleri artıracaktır. Sistemin 18 yılına baktığımızda enflasyona karşı devlet katkısı avantajı dikkate alınmasa bile zaten ciddi bir reel getiri sağlandığını görüyoruz. Buna bir de devlet katkısı ilave edildiğinde enflasyonun çok üzerinde bir getiri ortaya çıkıyor. Sayılarla anlatalım: Sistem zaten ortalamada 18 yılın sonunda her yıl %3,5 reel getiri sağlamış. Reel getiri, enflasyondan arındırılmış getiri demektir. Devlet katkısı avantajını dikkate almadığımız durumda sistem 18 yılın sadece 5 yılında reel getiri sağlamamış, ancak 13 yılda oldukça tatminkâr reel getirilere ulaşmış. Bazı yıllarda yıllık %17’yi aşan reel getiriler bile yakalanmış. Bir de bunun üzerine devlet katkısını dâhil ettiğimizde çok daha yüksek reel getiri ortaya çıkıyor. Devlet katkısının ayrıca artırılması devletimizin BES’e verdiği önemi ortaya koyması açısından da önemli bir gösterge.