Image

“BES, bireylerin tasarruf alışkanlıklarını kazanmasını ve sürdürmesini tetikleyen en önemli yatırım aracı”

Araştırma sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranında yıl boyunca istikrarlı bir büyüme yaşandığını görebiliyoruz. Ancak, ülke nüfusu ve GSYH göz önüne alındığında yüzde 18,2 olan tasarruf oranı bize bu konuda alınacak daha çok yolun olduğunu gösteriyor. Araştırmada en çok tercih edilen tasarruf araçlarında bireysel emeklilik fonlarının yüzde 15 ile ikinci sırada yer alması ise bireylerin BES’i önemli bir yatırım aracı olarak gördüğünü ispatlar nitelikte.


Bireylerin tasarruf alışkanlıklarında destekleyici ürün, hizmet ve alternatif yatırım araçlarının rolü oldukça büyük. Bireyleri tasarrufa yönlendirmek ve potansiyeli değerlendirmek açısından yatırım araçlarının geliştirilmesi ve geniş kitlelere aktarılması önem taşıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bugün şüphesiz ki alternatif yatırım araçları arasında en gözde seçeneklerden biri olarak öne çıkıyor. 2003 yılında başlayan BES, 2013 yılında yürürlüğe alınan devlet katkısı ile cazibesi daha da yüksek bir tasarruf aracı haline geldi ve o günden bugüne yapılan tüm düzenlemelerle birlikte tasarruf yapmayı ikinci plana atan bireylerin bile ajandasına girmeyi başardı. Bugün BES, bireylerin tasarruf alışkanlıklarını kazanmasını ve sürdürmesini tetikleyen en önemli yatırım aracı.

Her geçen yıl yeni avantajlar ile geliştirilen BES hem tasarruf hem de geleceğe yatırım yapılması adına bireylere çok önemli fırsatlar sağlıyor. Yanı sıra, bugün artık 18 yaşından küçükler de BES ile tasarruf yapma ve geleceklerini şimdiden garanti alma avantajına sahip. Geleceğin yetişkinlerine bugünden tasarruf bilinci yerleştirmek açısından BES’in bu yeni düzenlemesinin önemli bir mihenk taşı olduğuna inanıyorum.  

2021 yılı sonu itibarıyla toplam 13 milyondan fazla katılımcıya ve devlet katkısı dahil 244 Milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldı. Bu yıl sonunda da BES’in tasarruf alışkanlıklarına etki edeceği ve daha fazla kişiye ulaşacağını ön görüyoruz. 18 yaş altı bireylerin sisteme dahil olabilmesi için yapılan düzenlemeyi takiben Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda yapılan değişiklikler, katılımcıların BES’teki devamlılığını sağlaması ve dolayısıyla tasarruf alışkanlığını devam ettirmesi noktasında çok değerli. Yanı sıra, ilgili düzenlemeler sisteme yeni girişleri de teşvik edecek nitelikte.

Bu yıl asgari ücretteki artış ve BES devlet katkısı oranının %30’a yükseltilmesiyle birlikte devlet katkısından yararlanılabilecek yıllık azami limit 18 Bin TL oldu. Bu noktada BES’in tasarruf yapmayı önceliklendirmeyen bireyleri bile cezbettiğine inanıyoruz. BES, son yıllarda sürdürülebilir ve etkili bir şekilde büyümesine devam ediyor. Geçtiğimiz yıl BES ve OKS’ ye giriş verilerini değerlendirdiğimizde, bu yılın sonunda sistemdeki katılımcı sayının  14 Milyon’u aşacağını söyleyebiliriz.

BES, 2021 yılı sonunda %44 büyüyerek devlet katkısı dahil 228 Milyar TL fon büyüklüğüne, Otomatik Katılım Sistemi ise  %40 büyüyerek 16,5 Milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı.  Devlet katkı oranının artırılmasıyla sisteme girişlerin artmasının yanı sıra, yıllık azami devlet katkısından faydalanmak isteyen bireylerin katkı payı tutarlarını artırmak istemesi de olası. Bu boyutta ve sabit olarak garantilenen bir teşvik, BES harici herhangi bir yatırım aracında bulunmuyor. Dolayısıyla, 2022 yılında BES ve OKS toplam fon büyüklüğünün devlet katkısı dahil 350 Milyar TL fon büyüklüğüne ulaşabileceğini hatta ideal durumda 400 Milyar TL fon hacmini zorlayacak bir potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz.