Image

''Emeklilik şirketlerinin finansal danışmanlık verebilmesinin önünü açan yasa ile “fon danışmanlığı” 2023’te BES’teki önemli başlıklardan biri olacak''

2023’te sektörün ilk hedefi daha çok kişinin Bireysel Emeklilik Sistemi ile birikim yapmasını sağlamak olacak. Yetişkinlerin yanında çocukların da büyük BES ailesine katılmasını sağlamanın sektörün öncelikleri arasında olacağını düşünüyoruz. Sektör olarak çocukların bireysel emeklilik sistemine dahil olmalarını ve gelecekleri için birikim yapmaya küçük yaşta başlanmasını, para biriktirme disiplininin aileler tarafından çocuklara anlatılması ve öğretilmesini teşvik etmek istiyoruz.


2023’ün diğer bir odak noktası, BES’i olan kişilerin daha fazla biriktirmesini sağlamak olacak. %30 devlet katkısı avantajından daha çok faydalanmak, aylık ödemeleri artırmak veya ek ödeme yapmanın öneminin vurgulanacağını düşünüyoruz.  Sistemde aylık düzenli ödenen tutarlar dışında yapılan ek ödemelerin payı hızla artıyor. 2021’de 5 milyar civarında yapılan ek ödemelerin henüz yılsonuna gelmemiş olmamıza rağmen 9 milyarı geçtiğini, neredeyse ikiye katlandığını görüyoruz.

Emeklilik şirketlerinin finansal danışmanlık verebilmesinin önünü açan yasa ile “fon danışmanlığı” 2023’te BES’teki önemli başlıklardan bir diğeri olacaktır. Araştırma sonuçlarında görüyoruz ki birikimlerini emeklilik fonlarında değerlendirme konusu katılımcılara karışık ve zor gelebiliyor. Bu konuyla ilgilenmek istemeyen ya da buna vakti olmayan müşteriler için emeklilik şirketinin fon danışmanlığı hizmeti veriyor olması önemli bir kriter olacaktır. 

Bunların dışında bir süredir gündemimizde olan yenilikler 2023‘te sektörün odağını belirleyecek diğer başlıklar olacak. Örneğin; başkasının BES sözleşmesine ödeme yapmanıza imkan tanıyan hediye sertifika uygulaması, para çekme ihtiyacına yönelik kısmi çekiş ve temlik uygulamaları sistemin güç kazanmasında ve katılımcı sayısının artmasında oldukça önemli etkenler olacak. Üniversite öğrencilerinin okudukları dönemde devlet katkısını önden alabilmelerine imkan tanıyan bir model de çalışılan önemli başlıklardan. 

En önemsediğimiz konulardan biri 18 yaş altı çocuk ve gençlerin sisteme dahil olması. Çocuklarımızın gelecek güvencesi olması ve hayallerinin gerçekleşebilmesi adına sisteme erken dahil olmalarının önemini her fırsatta ebeveynleri ile paylaşıyoruz. Süreçleri kolaylaştırmak, böylece daha çok çocuğumuzu sisteme kazandırmak için Çocuklara DijiBES’i hayata geçirdik. Artık müşterilerimiz bankacılık işlemleri için her gün kullandıkları Garanti BBVA Mobil’den çocuklarına hızlı ve kolay bir şekilde BES sözleşmesi oluşturulabiliyor.

Bir diğer odağımız da müşterilerimizin fon danışmanlık ihtiyacını karşılamak. Bunun için 5 yıl önce hayata geçirdiğimiz dijital fon danışmanlık hizmetimiz Fon Koçu’nun kullanıcı sayısı hızla artıyor. 207 binden fazla müşterimiz fonlarını Fon Koçu ile yönetiyor. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik önemli bir hizmeti sunmaktan ve müşterilerimizin geri dönüşlerinden çok memnunuz. Fon koçu sayesinde katılımcılarımızın fon dağılım değişikliği oranının tam 2,5 katına çıktığını görüyoruz. Oldukça ilgi gören bu hizmetimizi yakın zamanda bir adım ileriye taşıdık ve “Otomatik Fon Koçu” hizmetimizi hayata geçirdik.  Bu hizmetimiz ile dileyen müşterilerimiz fonlarının dağılımını değiştirme hakkını Otomatik Fon Koçu’na devredebiliyor. Böylece birikimleri müşterilerimizin risk algısına göre, otomatik olarak yönetiliyor.

2023’te tüm bu hizmetlerimizin yanında çok yakın zamanda hayata geçirdiğimiz Sağlık Yaşa programımız gündemimizde olacak. Yogadan fitnessa mindfullnesstan sağlıklı beslenmeye birçok kategoride online etkinliği özel avantajlarla müşterilerimize sunuyoruz. Bu proje ile amacımız müşterilerimizin bugünden kendilerine, sağlıklarına iyi bakmalarını sağlamak. 

Özetle tek bir alan değil hem birikim hem sağlık hem de güvence anlamında iyi hizmet ve ürünleri tüm kanallardan müşterilerimizle buluşturmak en büyük hedefimiz.

Tam da bu sebepten dolayı 2023’te birikim yapmanın önemini anlatmalıyız diye düşünüyoruz. BES en güvenli yatırım araçlarından biri. 2003 yılından beri sorunsuz bir şekilde çalışan, yeni düzenlemelerle sürekli gelişen, devletin gözetiminde olan ve ciddi bir teknoloji üstüne kurulan güvenli bir sistem olarak rüştünü ispat etti. Geçmiş dönemler bize gösterdi ki ihtiyaç anında kullanabilmek için birikim yapmış olmamız gerekiyor. BES, bu birikimi yapmak için doğru adres. Üstelik %30 devlet katkısı gibi başka hiçbir yatırım aracında olmayan avantajlar da BES’te. 2023 yılı stratejimiz bu gerçekleri anlatmak ve tabii ki daha çok katılımcıya ulaşmak.