Dikkat: Lodos tehlikesi henüz geçmiş değil!
Dikkat: Lodos tehlikesi henüz geçmiş değil!

Dikkat: Lodos tehlikesi henüz geçmiş değil!

İstanbul’da dün gün boyunca etkisini sürdüren lodos fırtınası bugün de devam ediyor. Şiddetli rüzgar sebebiyle deniz ulaşımı sekteye uğrarken, okullar da tatil edilmiş durumda. Bazı online alışveriş-market uygulamaları kuryelerine bugün için izin verirken, bazı şirketler de çalışanına evlerinden çalışma çağrısı yaptı. İstanbul halkını adeta esir alan lodos fırtınasında rüzgarın hızı 130 kilometreye çıktı. Kentte birçok yerde çatı uçtu. Rüzgarın hızı Beylikdüzü'nde 130, Adalar'da 100, Boğaz çevresinde ise 80 km/saate kadar ulaştı.

4 kişi yaşamını yitirdi

Sağlık Bakanı Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Marmara Bölgesi'nde yaşanan lodos fırtınasında İstanbul, Bursa ve Bolu’da maddi hasar ve yaralanma meydana gelmiş, İstanbul Esenyurt, Arnavutköy, Avcılar ve Başakşehir ilçeleri yoğunlukta olmakla bazı ilçelerimizde afet olayları yaşanmıştır. Saat 17.30 itibarı ile afette son durum: Olayda 38 kişi yaralanmış, 4 kişi ise hayatını kaybetmiştir.” açıklamasında bulundu.

AFAD'dan da İstanbul için uyarı geldi. Yapılan açıklamada 'Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını önemle rica ederiz." denildi. 

İBB'den yapılan açıklamada, "İstanbul'da etkili olan lodos nedeniyle 33 çatı uçtu, 192 ağaç, 52 trafik ışığı ve yön tabelası devrildi, 232 tehlike arz eden parça düştü, 12 araç da hasar gördü." denildi.

"Güvende olun"

  • Mümkün olduğunca içerde kalın.
  • Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.
  • Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın.
  • Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın.
  • Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin.
  • İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın.
  • Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun.
  • Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.