Özel Röportaj: ''Hem Gönüllü BES’te hem de OKS’de büyümeye devam ediyoruz''
Özel Röportaj: ''Hem Gönüllü BES’te hem de OKS’de büyümeye devam ediyoruz''

Özel Röportaj: ''Hem Gönüllü BES’te hem de OKS’de büyümeye devam ediyoruz''

BNP Paribas Cardif Türkiye Banka Sigortacılığı ve Acente Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz; "Yılsonu OKS ve devlet katkısı fonu da dâhil 15 milyar TL fon büyüklüğünü geçmeyi hedefliyoruz."

BES ve OKS için bu yıl şirket olarak nasıl büyüme hedeflerine sahipsiniz? Gönüllü BES’te yıl sonunda ne kadar katılımcı sayısı hedefliyorsunuz? Bu katılımcılar özellikle hangi segmentlerden gelecek, örneğin 18 yaş altı için özel hedefiniz var mı? Yıl sonu fon tutarınızın ne kadar olacağını öngörüyorsunuz? Aynı şekilde OKS tarafında yılı kaç katılımcı sayısı/çalışan sayısıyla bitirmeyi planlıyorsunuz, burada ulaşacağınız toplam fon tutarının ne kadar olacağını öngörüyorsunuz?

BNP Paribas Cardif Emeklilik olarak, sektörün gelişimine paralel olarak hem Gönüllü BES’te hem de  OKS’de büyümeye devam ediyoruz. Tüm projelerimiz ve yatırımlarımız müşteri değerini arttıracak şekilde planlanıyor. Farklı kanallardan hizmet verdiğimiz tüm müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerini merkeze alan bir yaklaşım ile müşteri değeri kavramını, ürünlerimizde ve hizmetlerimizde üst seviyeye çıkaracak çalışmalara odaklanıyoruz. BES, uzun vadeli ve dinamik bir müşteri iletişimi gerektiren finansal bir hizmet sektörüdür. BES katılımcıları ile ilk sözleşmeyi başlattığınız tarihten itibaren uzun yıllara dayalı bir iletişim ve hizmet kalitesi sunabilmek gereklidir. Bu sebeple müşterilerimizin doğru şekilde segmente edilmesinin yanı sıra talep ve ihtiyaçlarına hızlıca cevap vermek amacıyla uzman kadromuz ile Özel Müşteri Yönetimi hizmeti sunuyoruz. Düzenli müşteri iletişimi ile birlikte, dijital yenilikler, başarılı portföy yönetimi ve avantajlı ek fayda kampanyaları hizmet anlayışımızın odak noktalarını oluşturuyor. Bu çalışmalarımızda 18 yaş altı BES uygulamasını da önemsiyor ve dönemsel ek fayda kampanyalarımızla destekliyoruz. 18 yaş altındaki çocuklar ve gençlerin sisteme dâhil olması durumunda tebrik ve teşvik amacıyla özel bir sertifika da hazırlayarak ailelere teslim ediyoruz.

Ağustos sonu itibarıyla gönüllü BES ve OKS de toplam 480 bin katılımcıya ve devlet katkısı dâhil 14 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmış durumdayız. Yılın ilk 8 ayıda  gönüllü BES sisteminde yaklaşık 27 bin üzerinde yeni sözleşme edinimine ulaştık. 2023 yılı sonunda ise 40 bin yeni sözleşmeyi portföyümüze katmayı hedefliyoruz. Yılsonu  OKS ve devlet katkısı fonu da dâhil 15 milyar TL fon büyüklüğünü geçmeyi hedefliyoruz.

Özellikle Nisan ayında başlattığımız ve temmuz sonuna kadar devam eden kampanyamızın da bu hedeflere ulaşmamızda önemli katkısı oldu. Kampanyamız, tek seferde 40 bin TL üzeri ek katkı payı yatırmak isteyen BES müşterilerimiz için oldukça avantajlı oldu. Müşterilerimize 1.200 TL’ye kadar ek fayda hediye ettik. Üstelik bu kazanç devlet katkısıyla daha da çok artıyor.

2023 yılı için devlet katkısının üst limiti temmuz itibarıyla 140.535 TL olarak belirlendi. Bu üst limitin %30’u hesaplanarak elde edilen devlet katkısı ise 42.160 TL ediyor. BNP Paribas Cardif’in BES müşterileri için yılın son çeyreğinde de benzer bir kampanya ile hem müşterilerimizi maksimum devlet katkısı limitinden yararlandırmayı hem de fonlarını büyütürken ek fayda ile desteklemeyi planlıyoruz.

BES tarafında son yıllarda pek çok yenilik devreye girdi ve sektör hareketlendi. Sizce emeklilik alanında rekabet bundan sonra nasıl şekillenecek? Özellikle hangi segmentlerde (OKS ya da 18 yaş altı gibi) rekabet daha yüksek olacak? Rekabette hangi öğeler (fon getirileri, hızlı ve kolay hizmet gibi) daha öne çıkacak?

BES, devletin yüksek teşviki ile vazgeçilmez bir birikim sistemi olarak öne çıkıyor. Hem birikim ve yatırım hem de ek bir emeklilik geliri sahibi olma motivasyonu BES'e olan katılım sayısını hızla yükseltiyor. EGM verilerine göre; gönüllü BES, Otomatik BES (OKS) ve devlet katkısı dâhil Bireysel Emeklilik Sistemi, Ağustos  sonu itibarı ile son 12 ayda %100’ün üzerinde bir  büyüme ile 660 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. Ulaşılan bu fon büyüklüğü ile sistemin enflasyonun üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiğini görüyoruz.

2023 yılı itibarıyla devlet katkısı teşvikinin başlamasının 10’uncu yılı tamamlanıyor. O nedenle bu senenin sistem için önemli bir mihenk taşı olduğunu söyleyebiliriz.  Bu sene yatırım araçlarında çeşitlendirmenin önemi daha da artıyor. Ağustos  2023 itibarıyla  8,4 milyon katılımcıya ulaşan gönüllü BES’te büyümenin devam edeceğini ve fon büyüklüğünün yıl sonu itibariyle 750 milyar TL’ye, katılımcı sayısının da 9 milyona ulaşmasını bekliyoruz.

18 yaş altı BES uygulaması ise çocuklar ve gençler için önemli bir birikim ve yatırım aracı haline geldi. Erken yaşta birikim imkânı sunan bu emeklilik planı, ailelerin bütçelerine göre belirleyeceği aylık katkı payı tutarları ve %30 devlet katkısı avantajıyla çocukların geleceğini güvence altına alıyor. Bu uygulama finansal okuryazarlığın daha erken yaşta öğrenilmesi adına da önemli bir imkân sunuyor. Uygulamanın başladığı Haziran 2021’den bu yana 18 yaş altındaki yaklaşık 780 bin genç ve çocuk, gönüllü BES katılımcısı oldu.

Bu sözleşmelerin %90’ı banka üzerinden müşteriler tarafından satın alındı. Geçmiş dönemlerde kumbara diye nitelendirilen, bankaların çocuklar için açtığı birikim hesapları artık %30 devlet katkısı teşviki ile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yönlendiriliyor. 18 yaş altı katılımcıların %80 gibi büyük bir bölümünün 0-12 yaş arası çocuklardan oluşması da ebeveynlerin 10 yaş altı BES’e olan yoğun ilgisini gösteriyor.

Yılbaşından bugüne kadar geçen süre içinde BES’teki büyüme ağırlıklı olarak yatırım fonları tarafında oldu. Müşteri tercihlerine bakılacak olursa hem yatırım fonları hem de emeklilik fonları tarafında altın fonları, EuroBond fonları ve döviz ağırlıklı serbest fonlarda büyüme kaydedildi. Emeklilik fonları tarafında, devlet katkı fonlarında yapılan değişiklik ile bu fonların borsa yatırım fonlarına yatırım yapmaları sağlanınca, borsa yatırım fonlarında da önemli bir büyüme sağlanmış oldu.

Dolayısıyla bu sene yatırım araçlarında çeşitlendirmenin önemi daha da artacak. Borsa düşerken kazandıran fonlar ve bu fonları doğru yöneten şirketler kazanacak. Örneğin BNP Paribas Cardif olarak geçen sene sunmaya başladığımız Teknoloji Sektörü Değişken Emeklilik Yatırım Fonu’muz (BZY) çok önemli bir ivme yakaladı ve sene başından bu yana getirisi %80 seviyesine ulaştı! BZY fon stratejimiz, teknoloji sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerin sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak, yatırımcıların bu şirketlerin kazançlarına, büyüme olanaklarına ve değer artışlarına iştirak etmesini sağlamak üzerine kurulu. Asgari %80 düzeyinde teknoloji temalı varlıklarda değerlendirilen bu fonumuz, yatırımcısı için değişen piyasa koşullarına göre hem sermaye kazancı hem de temettü ve faiz geliri elde etme imkânı sağlıyor.

Fonumuzun euro, dolar, gram altın gibi yatırımlardan ayrıştığı en önemli nokta ise döviz getirisini büyük oranda yansıtırken teknoloji sektöründeki şirketlerin büyüme potansiyellerine de yatırım yapma fırsatı sağlamasıdır. Bunun yanında fon ülke ve varlık riskini dağıtarak yatırımları çeşitlendirme imkânı sunmaktadır. Emeklilik yatırımının uzun vadeli bir süreç olduğu düşünüldüğünde, teknoloji üreten ve bunun sonucunda değer yaratma potansiyeli olan şirketlere yatırım yapmanın diğer yatırım türlerine göre uzun vadede yatırımcıyı tatmin edeceğini düşünüyoruz.

BNPPC’in aracı kanalları BES tarafında nasıl bir güce sahip?

BNP Paribas Cardif Emeklilik olarak sektörde en uzun faaliyet gösteren Bireysel Emeklilik şirketlerinden biriyiz. Dağıtım kanalı olarak hem banka hem de acente dağıtım kanallarımız üzerinden uzun süredir müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Banka kanalında ülkemizin önemli finans kurumlarından biri olan Türk Ekonomi Bankası ile bankanın bireysel, işletme ticari ve kurumsal segmentindeki çok değerli müşterilerine Bireysel  Emeklilik planlarımızı ve fonlarımızı sunmaktayız. Bu konuda iş ortağımız olan TEB ile Bireysel Emeklilik alanında  sektöre de katkı sağlayan ortak projeler yürütüyoruz.

Bunun yanında yine sektörün en deneyimli Bireysel Emeklilik acenteleri ile uzun süredir çok başarılı bir iş ortaklığı  içinde üst düzey müşterilere Bireysel Emeklilik planlarımızı ve bu süreçteki hizmetlerimizi sunmaktayız. Bu güçlü ve farklı dağıtım kanallarımız hem müşteri çeşitliliğinin sağlanması hem de müşteri deneyimi kazanımı anlamında bizlere çok katkı sunmakta.

BNPPC’i rakiplerinden ayıran unsurlar sizce neler?

BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, “Sigortayı ulaşılabilir kılıyoruz” anlayışı ile Türkiye sigortacılık sektöründe on beş yıldır hizmet veriyoruz. Kredi ve Gelir Koruma, Hayat Sigortaları, İşsizlik Sigortaları, Kritik Hastalıklar, Ferdi Kaza, Cihaz Koruma ve Uzatılmış Garanti gibi koruma sigortalarında, Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Planları ve faaliyet gösterdiğimiz birbirinden farklı altı sektörü baz aldığımızda, sektörümüzün en geniş kapsamlı sigorta platformu olarak hizmet vermekteyiz.

Stratejik ortağımız olan TEB’e ve TEB müşterilerine Hayat ve Ferdi Kaza Sigortalarının yanı sıra Bireysel Emeklilik ürünlerimizle uzman çözümler sunmaktayız. Ayrıca kendi sektörlerinde lider konumdaki iş ortaklarımız ile gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri ile de bankacılık ve sigorta dışında, otomotiv, leasing, tüketici finansman şirketleri, elektronik perakendesi ve telekomünikasyon gibi sektörlere yenilikçi sigorta ürünlerimizle hizmet vermekteyiz.

Geniş ürün portföyümüz ve uluslararası vizyonumuz ile sunduğumuz kapsamlı hizmetler sayesinde, geçtiğimiz seneyi ülkemizde meydana gelen ekonomik dalgalanmalara rağmen başarılı bir finansal tablo ile geride bıraktık. 2022 yılında toplam 2.5 milyar TL sigorta prim üretimine ve 9.8 milyar TL BES fon büyüklüğüne ulaştık. 2023 yılı sonunda da güçlü bir büyüme ile 5,5 milyar Tl’nin üzerinde bir sigorta prim üretimi ve BES te de 15 milyar TL üzerinde bir  fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz.

Kendinizi son dönemde en güçlü gördüğünüz alanlar neler? Fonlarınızın gücü, ulaşılabilir şirket olmak, teknoloji, müşteri memnuniyeti ve daha pek çok başlıkta sizi en çok ifade edenler hangileri oluyor?

BNP Paribas Cardif olarak hedeflediğimiz en temel stratejimiz müşterisine değer yaratan bir şirket olmak. Bu sebeple, farklı kanallardan hizmet verdiğimiz tüm müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerini merkeze alan bir yaklaşım ile müşteri değeri kavramını ürünlerimizde ve hizmetlerimizde üst seviyeye çıkaran bir şirket olmayı hedefliyoruz.  Bunun için tüm projelerimiz ve yatırımlarımız müşteri değerini arttıracak şekilde planlanmaktadır. Farklı kanallardan hizmet verdiğimiz tüm müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerini merkeze alan bir yaklaşım ile müşteri değeri kavramını, ürünlerimizde ve hizmetlerimizde üst seviyeye çıkaracak çalışmalara odaklanıyoruz.

BES özelinde değerlendirirsek eğer, bu alan uzun vadeli ve dinamik bir müşteri iletişimi gerektiren finansal bir hizmet sektörüdür. BES katılımcıları ile ilk sözleşmeyi başlattığınız tarihten itibaren uzun yıllara dayalı bir iletişim ve hizmet kalitesi sunabilmek gereklidir. Bu sebeple müşterilerimizin doğru şekilde segmente edilmesinin yanı sıra talep ve ihtiyaçlarına hızlıca cevap vermek amacıyla uzman kadromuz ile Özel Müşteri Yönetimi hizmeti sunuyoruz. Düzenli müşteri iletişimi ile birlikte, dijital yenilikler, başarılı portföy yönetimi ve avantajlı ek fayda kampanyaları hizmet anlayışımızın odak noktalarını oluşturuyor. Bu çalışmalarımızda 18 yaş altı BES uygulamasını da önemsiyor ve dönemsel ek fayda kampanyalarımızla destekliyoruz. 18 yaş altındaki çocuklar ve gençlerin sisteme dâhil olması durumunda tebrik ve teşvik amacıyla özel bir sertifika da hazırlayarak ailelere teslim ediyoruz.

BNP Paribas Cardif Türkiye olarak sunduğumuz fonların yönetimini de yakından takip ediyoruz ve kullanıcılarımızın fon getirisi ile ilgili düzenli bilgilendirilmesini sağlıyoruz. Son dönemde özellikle de Teknoloji Sektörü Değişken Emeklilik Yatırım Fonu'muz (BZY) ile de yatırımcılarımızın yüzünü güldürüyoruz. BZY stratejimizi, teknoloji sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerin sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak, yatırımcıların bu şirketlerin kazançlarına, büyüme olanaklarına ve değer artışlarına iştirak etmesini sağlamak olarak belirtebiliriz. Fonumuzun asgari %80’i teknoloji temalı varlıklarda değerlendirilmekte olup, değişen piyasa koşullarına göre hem sermaye kazancı hem de temettü ve faiz geliri elde etmeyi hedeflemektedir.

Son 10 yıllık verilere baktığımız zaman, 5 Eylül’e kadar olan süreçte, teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi’nin dolar bazında yıllık ortalama %18.6 oranında getirisi olduğunu görüyoruz. 2023 yılında da Nasdaq Endeksi’nin piyasadan kuvvetli pozitif ayrıştığını görmekteyiz. Bu ayrışma ağırlıklı olarak Amerikan teknoloji hisselerine yatırım yapan BYZ fonumuz için olumlu bir tablo oluşmasına sebep olmuştur.

Yılbaşından 5 Eylül 2023 tarihine kadar baktığımızda BZY fonumuzun brüt getirisi %84.9 olurken, aynı dönemde fonumuz yatırımcılarına karşılaştırma ölçütünün %9.3 üzerinde getiri sağlamayı başarmıştır. Bu dönemde BIST-100’ün ise %49,5 düzeyinde bir getiri sağladığı gözlemliyoruz.

Fonumuzun Euro, Dolar, Gram Altın gibi yatırımlardan ayrıştığı en önemli nokta döviz getirisini büyük oranda yansıtırken teknoloji sektöründeki şirketlerin büyüme potansiyellerine de yatırım yapma fırsatı sağlamasıdır. Bunun yanında fon ülke ve varlık riskini dağıtarak yatırımları çeşitlendirme imkânı sunmaktadır. Emeklilik yatırımının uzun vadeli bir süreç olduğu düşünüldüğünde, teknoloji üreten ve bunun sonucunda değer yaratma potansiyeli olan şirketlere yatırım yapmanın diğer yatırım türlerine göre uzun vadede yatırımcıyı tatmin edeceğini düşünüyoruz.