ÖZEL RÖPORTAJ: İlk Günkü Ruhumuz ve Çevikliğimizle Yola Devam Ediyoruz
Doğa Sigorta Genel Müdürü Coşkun Gölpınar; “Şirketimiz, öngörülebilen risklere yönelik kapsamlı analizler ve öngörü modelleri geliştirerek müşterilerimize daha uygun ve esnek sigorta çözümleri sunuyor.”
2025’e hızlı bir giriş yapan sigorta sektörü yeni dönemde neleri konuşacak? Hangi başlıklar gündem olacak?
Ülkemizde sigortacılığın değişmez gündemi olan oto sigortaları, 2025 yılında da ana gündem maddeleri arasında olacak diye düşünüyorum. Özellikle kasko sigortalarında hasar/prim oranlarının artmasına rağmen fiyat rekabetinin devam etmesi fazlasıyla konuşulacaktır. Trafik sigortalarında artan maliyetler ve tavan fiyat uygulaması da gündemde kalmaya devam edecektir.
İklim değişikliğine bağlı hasarlarda yaşanacak artışlar da oto-dışı sigortaların gündeminde olacak, sağlık sigortalarında da artan maliyetlere rağmen devam eden fiyat rekabeti sebebiyle bozulan karlılık konusu fazlasıyla tartışılacaktır.
Reasürans konusunda da parametrik sigortaların daha fazla konuşulacağı bir yıl olacağını tahmin ediyoruz.
Doğa Sigorta’da yeni gündem başlıkları neler? Bu sene hangi alanlarda varlığınız artacak?
Sıklıkla vurguladığımız gibi stratejilerimizi kısa süreli değil, uzun vadeli planlamayı doğru buluyoruz. Ancak değişen ekonomik ve sektörel gelişmelere bağlı olarak güncel ayarlamaları da hemen yapıyoruz. Hedeflerimizi de sürdürülebilir karlılık üzerine konumlandırıyoruz. Bu doğrultuda 2025 yılını da karlı branşlarda daha güçlü büyüyerek ve diğer branşlarda da pazar payımızı koruyarak tamamlamak amacındayız.
Ana hedeflerimizden biri sürdürülebilir şekilde tüm branşlarımızda varlığımızı göstermek. Ancak karlılık faktörü de bizim önemli bir motivasyonumuz olduğu için bazı branşlarda daha yüksek büyüme oranları gerçekleştirmekteyiz. Daha yüksek büyümeler elde etmek istediğimiz ve bunu başardığımız branşlar ise; yangın, sağlık, nakliyat ve tarım. Bu branşlarda gelişimimizi devam ettirerek, bunların yanına sürdürülebilir büyüme ve karlılığın sağlanacağı diğer oto-dışı branşları da eklemek istiyoruz.
Dünyada risk algısı ve koruma açıkları sürekli değişiyor. Doğa Sigorta olarak değişen risk dünyasında nasıl bir strateji geliştiriyorsunuz? Uygulama ve ürün bazınız süreçlere nasıl entegre oluyor?
Şirketimiz, öngörülebilen risklere yönelik kapsamlı analizler ve öngörü modelleri geliştirerek müşterilerimize daha uygun ve esnek sigorta çözümleri sunmaktadır. Yapay zekâ teknolojilerinden yararlanarak müşteri profilleri ve geçmiş hasar verilerini değerlendiriyor, bu sayede daha doğru risk tahminleri yaparak kişiselleştirilmiş ürünler ve dinamik fiyatlandırma modelleri oluşturuyoruz. Ayrıca, sürekli güncellenen altyapımızla siber risklere karşı güvenlik önlemlerimizi en üst seviyede tutuyoruz. İklim değişikliği ve doğal afetler karşısında daha dayanıklı hale gelmek amacıyla hem iç süreçlerimizi düzenli olarak gözden geçiriyor hem de bu süreçleri sürekli geliştiriyoruz.
Buna ek olarak, otomotiv sektöründeki dönüşümü yakından takip ediyor ve elektrikli araçlara yönelik özel sigorta ürünleri geliştiriyoruz. Elektrikli araçlar, klasik araçlardan farklı teknik özelliklere ve bakım gereksinimlerine sahip olduğu için, bu araçlar farklı riskler taşıyor. Özellikle araç bataryalarının korunması ve şarj istasyonlarında oluşabilecek hasarlar gibi konularda özel poliçeler sunarak müşterilerimizin bu yeni teknolojiye güvenle geçiş yapmalarını sağlıyoruz.
Diğer yandan, Doğa Sigorta olarak her zaman en güçlü reasürörler ile çalışarak, tüm riskleri öngören uzun vadeli planlamalar yapıyoruz.
Kendi bünyemizde kurduğumuz Risk Mühendisliği ekibimiz de gelişen, değişen tüm şartlara bağlı olarak oluşan öngörülebilir riskler hakkında çalışmalar yaparak, bu konuda tüm iş paydaşlarımızı geliştirmek için bilgilendirmeler yapmakta ve gerekli aksiyonları almaktadır.
Dijital gelişmeler alanında yeni yatırımlarınız var mı?
Yeni dönemde teknolojinin hızına ayak uydurabilmek için sürekli olarak sektördeki teknolojik gelişmeleri takip ediyor ve bu gelişmeleri işimize entegre etmek için esnek bir yapı oluşturuyoruz. Ayrıca, hızlı karar alma süreçlerimiz ve çevik bir çalışma kültürümüz var. Teknolojik değişimlere hızla tepki verebilmek için ekiplerimizi sürekli olarak eğitiyor ve yenilikçi düşünceyi teşvik ediyoruz.
Şirket içinde sürekli bir inovasyon ve dönüşüm kültürü oluşturuyoruz. Değişime ve yeni fikirlere açık bir ortam yaratıyoruz. Başarısızlık korkusunu azaltarak, çalışanların risk almasını ve yaratıcı çözümler üretmesini teşvik ediyoruz. Başarılı inovasyon projeleri ve fikirler için ödüller vererek çalışanları motive ediyoruz. Ayrıca, inovasyonla ilgili eğitim programları ve etkinlikler düzenliyoruz.
İnovasyon ve dönüşümün sürekli bir süreç olduğunu ve şirketimizin bu değişime uyum sağlayabilmesi için sürekli olarak çaba göstermemiz gerektiğini ön planda tutarak inovasyon ve dönüşümü teşvik eden bir şirket kültürü yaratmak stratejik önceliklerimiz arasında yer alıyor.
Şu anda hızlı teknolojik ilerlemeler, küreselleşme ve değişen tüketici davranışları gibi faktörlerin etkisiyle büyük bir adaptasyon ve transformasyon çağı yaşıyoruz. Bu dönemde şirketimizi birçok alanda dönüştürüyoruz, özellikle operasyonel süreçlerimizi otomatize etmek ve verimliliği artırmak için teknolojiyi aktif olarak kullanıyoruz. Ayrıca, müşteri deneyimini iyileştirmek ve pazarlama stratejilerimizi güçlendirmek için de dijital araçlardan yararlanıyoruz.
Bu adaptasyon ve transformasyon çağında, esneklik, yenilikçilik ve sürekli öğrenme yetenekleri kritik öneme sahip. Şirketimizin bu dinamik ortama uyum sağlaması için çevik ve proaktif bir yaklaşım benimsiyoruz.
Otomasyon, yapay zekâ, veri analitiği sayesinde tekrarlayan görevleri ve iş süreçlerini otomatikleştiriyoruz. Bu sayede, iş gücümüzü daha stratejik görevlere odaklayabiliyor ve iş süreçlerimizde hata oranını azaltıyoruz. Müşteri tercihlerini anlayarak, kişiselleştirilmiş hizmetler sunabiliyoruz. Mobil uygulamalar, dijital platformlar ve çevrimiçi self-servis araçları gibi teknolojileri kullanarak müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitesini yükseltiyoruz.
Teknolojik gelişmeleri hızlıca uygulayan, müşterilerine en iyi sigorta deneyimini sunan, çalışanların mutluluk ve memnuniyetini en üst düzeye çıkaran, yenilikçi fikirlerin teşvik edildiği, çalışanların yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri, iş birliği içinde çalışarak sürekli olarak gelişebilecekleri, toplumsal sorumluluk ilkelerine bağlı, sürdürülebilir bir Doğa olarak tanımlayabiliriz.
Dijital dönüşüm yolculuğumuzda şu ana kadar hayata geçirdiğimiz yapay zekâ çözümleri, CRM, müşteri segmentasyonu ve RPA projelerimizin başarılı sonuçlarını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu alanlardaki yatırımlarımızı daha da artıracağız.
2025-2026 dönemi için planladığımız yeni yatırımlar:
• RPA kapsamının genişletilerek otomasyon oranının %40'tan %75'e çıkarılması
• Müşteri segmentasyon modellerimizin gerçek zamanlı çalışacak şekilde geliştirilmesi
• CRM sistemimize davranışsal analitik yeteneklerinin eklenmesi
• Tahmine dayalı analitik modellerle müşteri yaşam boyu değeri hesaplamalarının güçlendirilmesi
• Yeni nesil mobil uygulamamızın tamamen yenilenmesi: Yüz tanıma ile giriş, tek tıkla hasar bildirimi ve anlık poliçe düzenleme özellikleri
Bu yatırımlarla verimliliğimizi artırmayı ve müşterilerimize daha iyi hizmet sunmayı hedefliyoruz.
Trafik sigortalarında yaşanan son gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Mevcut fiyat artışları penetrasyon alanında bir sorun yaratacak mı?
Bilindiği üzere trafik sigortası için tavan prim uygulaması var ve bu primler aylık enflasyon oranları baz alınarak belirleniyor; yani aşırı fiyat artışı söz konusu değil. Aksine uzun senelerdir hasarları ödemeye yetmeyen primlerin devam ettiğini söyleyebiliriz. Sigorta bilincinin yeterince gelişmediği ülkemizde, zorunlu branşlarda dahi penetrasyon yetersiz ve insanlar ekonomik gücü zayıflayınca sigorta ihtiyacından kolayca vazgeçebiliyor. Ancak 2025 yılında enflasyon oranlarının düşmesiyle birlikte penetrasyonun çok geriye gitmesini beklemediğimizi iletebiliriz.
Trafik demişken elektrikli araçlara değinmemek olmaz. Elektrikli araçların satışı oldukça yükseldi ve bu işin elbette sigorta tarafı önemli. Doğa Sigorta burada nasıl bir yol izliyor?
Ocak 2025’te elektrikli araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre %71 artarak 6.071 adede ulaştı. Yerli otomobil Togg T10X, 1.570 adetlik satış rakamıyla zirvedeki yerini korurken, Çinli üretici BYD’nin kompakt SUV modeli Atto 3, 494 adetlik satışla ikinci sıraya yükseldi. Özellikle BYD gibi yeni oyuncuların yükselişi, Türkiye’de elektrikli araç pazarındaki rekabeti artırırken, 2025’in elektrikli mobilite açısından hızlı bir büyüme yılı olacağının sinyallerini veriyor. Doğa Sigorta olarak da gelişen bu pazarı yakından takip etmekteyiz ve ihtiyaca yönelik sigorta ürünleri ile sektörde ilklere imza atmaktayız. Doğa Sigorta olarak daha yeşil bir gelecek için çevreye duyarlı araç kullananların yanında olduğumuzu gösteren özel bir ürün geliştirdik. Elektrikli ve hibrit araç sahiplerinin karşılaşabilecekleri riskleri “Doğa’l Kasko” ile teminat altına almaktayız. Türkiye’nin küresel teknoloji markası olan Togg’un, mobilite deneyimini baştan sona değiştiren elektrikli akıllı cihazı da imzalanan özel iş birliği doğrultusunda Doğa Sigorta güvencesiyle kullanıcılara sunulmaktadır. Doğa sigorta olarak Togg ile gerçekleştirdiğimiz iş ortaklığı ile Togg kullanıcılarını karşılaşabilecekleri tüm risklere karşı tam koruma sağlıyoruz. Gelişen elektrikli araç piyasasının en büyük ihtiyaçlarından biri olan duvar tipi şarj ünitelerine özel ürünümüz ile de sektörde ilklere imza atmaktayız.
Bakım, onarım ve asistans tarafında elektrikli araç sahipleri Doğa Sigorta’dan nasıl destekler alacak? Sektördeki fark yaratan iş ortaklıkları neler olacak?
Elektrikli ve hibrit araçlar, bileşenleri ve çalışma prensipleri itibariyle içten yanmalı motorlara sahip araçlara göre oldukça farklıdır. Bu farklılıkların başında gelen yüksek voltaj, araçların bakım onarım süreçlerinde yüksek güvenlik önlemleri alınmasını ve bu işlemlerin ancak gerekli eğitimlerden geçmiş uzman kişilerce, gerekli teknik ekipmanlar kullanılarak yapılmasını gerektirir. Bazı kazalarda, aracın sistemlerini bağlayan yüksek gerilim (HV) kabloları hasar alabilir ve uygun koruyucu ekipman ve tedbirler olmadan araca müdahale edilmeye kalkışılması ciddi zararlar verebilir. Elektrikli ya da hibrit bir araçta, kaporta onarımına veya boya işlemine geçilmeden önce mutlaka ilgili markanın yüksek gerilim kesme, emniyete alma ve onarım prosedürlerine uyulmalıdır. Doğa sigorta olarak elektrikli araç onarım hizmeti veren yaygın anlaşmalı yetkili servis ağımızla tüm Türkiye’de sigortalılarımıza hizmet vermekteyiz. Türkiye elektrikli araç piyasasına yeni giren firmaları da yakından takip ederek servis ağımızı geliştirmekteyiz.
Elektrikli araçlar, geleneksel otomobillerden farklı bir güç aktarımına sahiptir. Bu sebeple özellikle aracın çekilmesi durumunda elektrikli motorlarının zarar görmemesi için dikkatli olunması gerekir.
Çoğu elektrikli aracın motoru hem önde hem de arkada veya akslarının üzerinde bulunur. Dolayısıyla aracın çekilmesi gerektiğinde ahtapot çekici tercih edilmesi en doğru çözümdür. Ahtapot çekici sayesinde araç, çekicinin kolları ile yukarı kaldırılır ve düz yataklı bir zemine konulur. Böylece aracın motoruna gelecek zararlar önlenebilir. Elektrikli araçlara verdiğimiz uygun ekipman ve uzman personel ile özel asistans hizmetleri sunmaktayız.
2025 hedeflerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Bizim öncelikli hedeflerimiz hiçbir zaman rakamlar olmadı. Hem kendi ekibimizle hem de tüm iş paydaşlarımızla ortaklaşa inandığımız bir yolda yürüdüğümüzde zaten rakamsal hedeflere ulaşıyoruz. Bu sebeple hedeflerimiz, herkesin kazanacağı stratejiler belirleyerek bunlara ulaşabilmek için çaba harcamak.
Bu hedeflere ulaşabilmek için ise tüm satış kanallarımız ve diğer iş ortaklarımıza ihtiyaç duydukları destekleri vererek ilerlemek istiyoruz. Bu doğrultuda tüm paydaşlarımızla yakın iletişim kuruyor ve onlara hızlı dönüşler yapıyoruz.
Diğer yandan sigorta ve reasürans piyasalarında hem ulusal hem de uluslararası gelişmeleri takip ederek yeni projeler geliştirmeye ve satış kanallarımıza alternatif çözümler/ürünler bulmaya özen gösteriyoruz.
Teknolojinin yeri de tüm iş kollarında olduğu gibi sigortacılıkta da giderek artıyor ve biz de yaptığımız teknolojik yatırımlar/geliştirmeler hızlı ve doğru hizmeti veriyoruz.
Ana stratejimiz Oto sigortalarında sektöre paralel veya biraz üzerinde, oto-dışı sigortalarda ise daha yüksek bir büyüme sağlamak, ancak hiçbir zaman plansız ve sürdürülebilir olmaktan uzak fiyat rekabetlerine girmemek. 2025 için ve takip eden yıllarda da aynı hedefler için çaba göstereceğimizi söyleyebiliriz.
2025 yılında da geçtiğimiz diğer yıllarda olduğu gibi, şirketimizin tüm dağıtım kanallarıyla hızlı, basit, açık ve çözümcü yaklaşımla hareket ederek ilerleyeceğiz. Şirket bünyemizdeki yavaşlatıcı barikatları azaltarak, dağıtım kanallarımız ve sigortalılarımızın dönüşlerini daha çabuk elde etmeye yönelik bir tutum içinde olacağız. Şirket ne kadar büyürse büyüsün, daima ilk günkü ruhumuzu ve de çevikliğimizi devam ettirmek de en büyük amacımız olacaktır.